Преминаване към съдържанието

Д-р Силвия Паскалева за усвояването на колагена, подкрепата при спорт и храните

21 фев, 2025 96
Д-р  Силвия Паскалева за усвояването на колагена, подкрепата при спорт и храните

Ето какво ни разказа специалистът по физикална и рехабилитационна медицина и диетология 

Бяхме на гости в кабинета на д-р Силвия Паскалева, с която разгърнахме някои от най-често срещаните притеснения, въпроси и митове, свързани с допълнителния прием на хидролизиран колаген.  

Вдъхновени от ежедневната ни комуникация с нашите клиенти и срещите с хора, които тепърва се запознават с ефектите от протеина, с д-р Паскалева навлязохме в характеристиките на типовете колаген, разгледахме как влияе той на организма на спортуващите и дори се спряхме на това как генетичната обосновка на човек предразполага усвояването му.  

Целия разговор можеш да видиш в нашия YouTube канал, а в следващите редове ще ти представим и някои от темите, които обсъдихме. 

Вечният въпрос: Успява ли колагенът да се усвои и има ли ефект от приема на хранителната добавка?  

Колагенът е един от основните протеини, които ние натурално имаме в организма си. Той не е нещо неестествено, което тялото ни да не разпознава или да не може да обработи. Начинът, по който дадената добавка е структурирана обаче е факторът, който „променя играта“.  

Д-р Паскалева обърна внимание, че притеснението дали се усвоява колагенът е било актуално доскоро, когато хидролизата не е била нещо познато. Към днешна дата, ако един колаген, независимо то неговия тип, е в хидролизирана форма (с намалено молекулно тегло), то той е много вероятно да бъде усвоен правилно. Специалистът по физикална медицина допълни, че не по-малко важно е как ние „отговаряме“ с действията си за това той да попадне в добра среда. Важно е да бъдем добре хидратирани, за да може чрез обема на приетите течности колагенът да се разтвори оптимално. Също така, приет на гладно, протеинът дава много по-добри резултати, тъй като директно навлиза през стомаха и стомашната киселина в кръвния поток – за това сме ти разказвали и в предишни наши статии, а по темата са правени и множество проучвания 

Как да се ориентираш в „морето“ от хранителни добавки и да избереш подходящия тип колаген?  

„Никога един тип колаген не отговаря само за един тип структура от човешкото тяло.“, сподели д-р Паскалева по темата за разделението между отделните типове колаген.  

До момента са разграничени цели 28 типа колаген, които могат да се открият в различни части на организма. Разбира се, най-наситените от тях и тези, които съставляват огромна част от хранителните добавки с колаген, това са тип 1, 2 и 3. Всеки от тях има своя отделна функция и неговото количество преобладава в даден аспект. Например, тип 1 е основно присъстващ в кожата, като 80% от общия ни колаген е именно той. Тип 2 се открива в ставния хрущял, като при проблеми със ставите често хората се насочват към допълнителен прием на този протеин.   

Да, но това не е абсолютно категорично. Както всяко друго нещо в тялото ни, така и добавките „отиват“ там, където са нужни и има един оптимален баланс. В разговора стана ясно, че както колаген тип 1, например, отговаря основно за кожата, така той намира основно място и в сухожилията. Там играе ключова роля за тяхната здравина и еластичност, както и подкрепа за възстановяване след наранявания. От друга страна, тип 3 също отговаря за кожата, но действа и върху лигаментите около ставите. Затова не бива да правим категорично разграничение между видовете, а да гледаме на тях като на един цялостен механизъм. 

Могат ли наистина „колагеновите храни“ да ни набавят необходимия колаген? 

Тук отговорът е индивидуален. Хапването на храни, които имат богато съдържание на колаген – като желатин, свински уши, костен бульон и т.н., биха могли допълнително да въведат в тялото ни протеина. Но колко всъщност колаген се съдържа в една такава храна?  

Когато приемаме колагена като хранителна добавка, ние си взимаме цялата необходима дневна доза и не се чудим колко точно е концентрацията. Докато при храната е доста по-субективно – от начина на приготвяне и количеството зависи колко точно протеин ще изядем и колко качествен ще бъде той. Д-р Паскалева допълни, че самото технологично време за приготвяне на домашен костен бульон би отнело повече от 12 часа – време, което повечето от нас трудно биха отделили в забързаното ежедневие за приготвяне на нещо, което ще се консумира само за няколко дни. Освен това, бульонът изисква и много прецизност при нагряването, тъй като качествен  колаген от костите може да се отдели само при достатъчно висока, но не и прекалено висока температура. У дома би ни било доста трудно я да регулираме и то за такъв обем от време.  

Помага ли колагенът на спортуващите? 

Когато чуем за спорт, първата асоциация е „суроватъчен протеин“, нали? Той се превърна в незаменимата добавка за всеки спортист. Да, но всъщност активно движещите се хора имаш нужда от комплексна грижа за своето тяло. Суроватъчният протеин и хидролизираният колаген не само, че имат различен произход, те се различават и по аминокиселинен състав. В телешкия колаген ще откриеш голяма концентрация на глицин, пролин и хидроксипролин – аминокиселини, необходими за поддържане здравето на кожата, ставите, сухожилията и костите, докато в протеина от суроватка са основно левцин, изолевцин и валин, които са насочени към мускулния растеж и възстановяването на мускулната тъкан. Д-р Паскалева съветва да правим тази разлика, когато избираме и да не заместваме едното с другото – те работят в единен баланс.  

Целият разговор  с д-р Силвия Паскалева можеш да видиш в нашия YouTube канал, а ние очакваме твоите въпроси и предложения за теми, които искаш да разгледаме и специалисти, които желаеш да виждаш по-често в нашите профили.