Преминаване към съдържанието

Напълнява ли се от колагена и как се отразява на чревния микробиом

04 Apr, 2024 1377

Често получаваме запитвания дали при започване на прием на хидролизиран колаген, би могло да се забележи напълняване. В общия случай всички външни фактори могат да повлияят на теглото ни – както физически, така и на психическа основа. Но възможно ли е да усетим разлика в теглото си, когато започнем на пием хидролизиран колаген?   

Напълнява ли се от колагена?   

Най-кратният отговор на този въпрос е – не. Няма научни доказателства, които подкрепят идеята, че теглото се покачва от колагена. Начинът да се повишат килограмите е да се приемат повече калории, отколкото се горят на ежедневна база, а колагенът не съдържа голямо количество от тях. В една дневна доза Хидролизиран колаген RealFood (10г) се съдържат 36 калории, което е незначително в сравнение с енергийната стойност, която трябва да приемаме ежедневно.  

Отделно, когато въвеждаме нова рутина в навиците си, е възможно понякога тялото ни да не реагира веднага на промените и да се появи задържане на вода в организма. То би могло да ни подведе и да помислим, че сме наддали на тегло, но това всъщност да не е така. 

Дълбоката хидратация 

Едно от основните благоприятни свойства на хранителната добавка е хидратацията на кожата и запазването на влагата в нея за по-дълго време. Проучване изследва тази зависимост, като е установено, че след три месеца прием всеки ден, участниците в изследването виждат разлика в състоянието на кожата си – тя е по-плътна, стегната и гладка и се усеща насищането с влага в дълбочина. Въпреки, че се задържа влага в кожата, обаче, това не би променило телесната маса толкова драстично, че да се усети разлика на кантара.  

Колагенът и чревният микробиом 

Противоположно на предположенията на някои хора, хидролизираният колаген подпомага здравето на чревния микробиом по редица начини. Ежедневният прием балансира неразположенията, свързани със стомашно-чревния тракт като подуване, дразнене и болка. Но какво още? 

Подсилване на чревната стена  

Друго полезно свойство, което има колагенът, е поддържане на добрата чревна бариера. Чревната стена има ключова роля при предпазване от навлизане на вредни вещества в кръвния поток, а отделно позволява и на основните хранителни вещества да бъдат абсорбирани правилно. Синдромът на пропускливите черва (LGS) може да предизвика и имунния отговор на организма, като се стигне до възпаления и промени в баланса на микробиомът.  

Колагеновите пептиди успяват да поддържат правилната функция на червата, като помагат за възстановяването и укрепването на лигавицата на чревната стена. Поради високото си съдържание на аминокиселини, той е чудесно средство за по-лесно абсорбиране на хранителни вещества, предотвратяване на възпалителните процеси и общо подобряване на храносмилането.  

Действие на колагена при отслабване   

Възможно е колагенът да окаже влияние върху режима ни на хранене, но помощта на добавката при отслабване може да бъде само индиректна. Тъй като той не е „магическо средство“ при сваляне на килограми, действието му не е мигновено.  

Колагенът е протеин, а като такъв може да подпомогне чувството на ситост. Според проучване от 2020 година, високото съдържание на протеин в организма повишава хормоните на ситост като холецистокинин. Отделно, протеините влияят пряко на синтеза на грелин – хормона на глада. Това означава, че може да се забележи някаква разлика в апетита след като започнем да пием хидролизиран колаген, но това не означава, че той е решение за отслабване. Разбира се, важно е да се спазват препоръчителните дневни дози и да не се стига до крайности както с отслабването, така и с приема на хранителни добавки, а консултацията с лекар е препоръчителна при по-специфични здравословни състояния. 

Тъй като колагенът е съставна част на мускулите, добавката би могла да подпомогне процеса по изграждане на мускулна маса и това да ни накара да помислим, че сме повишили теглото си. Приет преди тренировка, той подготвя съединителната тъкан за напрежението, особено ако се правят силови упражнения с тежести. След тренировка пък успешно помага на мускулите да се възстановят, благодарение на аминокиселините помагат за регенерирането на протеина в организма, който се е разградил по време на активното движение.   

Заключение 

Няма научни сведения, че от приема на хидролизиран колаген се напълнява или се задържа тегло. Той подобрява хидратацията на кожата, като задържа влагата за по-дълго и подобрява свежия ѝ и плътен вид. Поддържа доброто здраве на чревния микробиом, благодарение на богатия си аминокиселинен състав – редуцира синдрома на пропускливите черва, подуването и възпаленията. Отделно се грижи активно при изграждане на мускулна маса, като действието му е двойно. 

1
Free Gift