Преминаване към съдържанието

5 начина да се справим с пролетната умора

10 May, 2021 12

Дългата студена зима вече е зад гърба ни. Топлото време и слънчевите лъчи са толкова примамливи, приятни и в същото време доста често уморителни. Едва ли има някой, който да не се е сблъсквал с досадната пролетна умора, заради която с дни наред сме по-малко продуктивни, а леглото става любимият ни приятел.

На какво обаче се  дължи?

Според специалисти причината е в това, че денят става по-дълъг и „разбърква“ биоритъма и хормоните ни. Отделянето на серотонин, един от т.нар. хормони на щастието, е свързано с дневната светлина. През зимата денят е по-кратък и в организма се отделя по-малко серотонин. За сметка на това мелатонинът, който регулира съня, се отделя при липса на светлина, затова и нивата му са по-високи през зимата. Резкият преход между сезоните не дава на тялото достатъчно време да се приспособи.

Какви са най-честите симптоми на пролетна умора?

Разбира се, пролетната умора се отразява на всеки организъм по различен начин. Но накратко – ако имате главоболие, разсеяни сте, непрекъснато уморени, не ви се работи, имате лошо настроение или сте лесно раздразнителни – значи пролетната умора е завладяла и Вас. За щастие, има няколко неща, които може да направите, за да се почувствате по-добре през този период.  

Как да се справим с пролетната умора?

Приемайте витамин Д

Най-лесния начин да си набавим витамин Д е от пряка слънчева светлина. През зимата обаче, тя е дефицит и затова обикновено си го набавяме чрез храната или с прием на добавки.

Научни изследвания показват, че витамин Д е важен за здравето на костите и развитието на детския мозък. Ниските нива на витамин Д също са свързани с развитието на диабет, автоимунни заболявания, епилепсия и инфекциозни заболявания. Витамин Д е важен при лечението на астма, туберкулоза и други инфекциозни заболявания. Недостигът на витамин Д може  да причини високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и др.

Ето защо е важно да си го набавяте редовно. Рибеното масло Rosita зарежда тялото с витамин Д по естествен начин и Ви помага да подобрите симптомите на пролетна умора.

 

Включете Омега-3 мастни киселини в менюто си

Те са съществена част от ежедневното ни меню като можем да си ги набавим консумирайки риба, морски дарове или хранителни добавки, тъй като те подпомагат нормалното функциониране на организма. Омега-3 мастните киселини, се намират в изобилие в рибеното масло. Добри източници са студеноводните риби като сьомга, пъстърва, херинга, скумрия, риба меч, риба тон, сардини. Съдържат се и в някои растителни масла, ядки, ленено семе, чия, орехи, соя, слънчогледово семе.

Ако диетата Ви е бедна на Oмега-3 мастни киселини можете да си ги набавите с помощта на хранителни добавки. Изберете такива с доказано натурален произход, като рибеното масло Rosita Evclo. Създадено от риба, живееща в студените води на Северния Атлантик, Rosita Evclo дава на тялото количеството Омега- 3 мастни киселини, от което се нуждае, допълнено с натурални витамини Д и А.

Спортувайте

Увеличете физическата си активност. За тонус, здраве и поддържане на здравословно тегло правете по един час дневно това, което обичате: ако предпочитате да се разхождате – ходете пеша, ако обичате да играете футбол, възстановете практикуването на любимия спорт. Дори най-леките упражнение помагат, когато ги правим навън на чист въздух. Причината е, че застоялият и мръсен въздух изисква повече усилия на организма, което ни изтощава излишно. Ходете на йога или дори правете упражнения вкъщи, ако времето пък е по-дъждовно. Вариантите са много, намерете воля и действайте.

Не се лишавайте от сън

Специалистите винаги съветват да слушаме тялото си. Затова не се опитвайте да му казвате кога и по колко да спи. Не пропускайте следобедната дрямка, изключете будилниците и си лягайте по-рано вечер. Не прекалявайте с телефона и телевизора, когато е време за сън.


Общувайте

Много е важно да общувате и да се смеете. Умората води и до депресии и тъжно настроение, затова не се изолирайте. Важното е да не задържаме в себе си отрицателни емоции, съветват специалистите. Разговорите с близки хора повишават нивата на ендорфините и на окситоцина – хормоните, които ни карат да се чувстваме по-добре. Обадете се на приятел, разкажете как е минал денят ви или си спомнете за обща забавна случка заедно. Говорете и се радвайте на хората, които обичате.

1
Free Gift