Преминаване към съдържанието

Дефицит на витамин D - какво представлява и как да го избегнете

19 Mar, 2021 28

Дефицит на витамин D

Знаете колко важен е витамин D за вашето тяло и как да си го набавите. Лятото е сезонът, в който лесно можем да си осигурим витамин D по естествен начин. През студените месеци, обаче, много хора страдат от дефцит на витамин D. Всъщност, дефицитът на този витамин е един от най-често срещаните в световен мащаб. И тук се появява въпросът:

Какво представлява дефицитът на витамин D и как да се справите с него?

Витамин Д е от съществено значение за здравето ви. Той е свързан с множество процеси в човешкото тяло и липсата му може да доведе до много и разнообразни проблеми.

Симптоми на дефицит

Болка и отпадналост

Болки в костите и мускулите са признак за липса на витамин D в тялото ви. Непрекъсната умора, отслабена имунна система, депресия и изпотяване в областта на челото - също.

Забавено зарастване на рани

Ако сте забелязали, че при нараняване раните зарастват по-бавно, то добре е да проверите нивата на витамин D в тялото си. При липса на витамин D инфектирането на раните е по-вероятно, а възстановяването на епителните тъкани се забавя. 

Загуба на костна плътност

Tя води до увеличен риск от счупване и фрактури, болки и крампи в мускулите.

Ако наличието на витамин D в организма не бъде възстановено своевременно, дефицитът може да доведе до по-сериозни усложнения, сред които:

* Сърдечно-съдови заболявания

* Диабет тип 2

* Множествена склероза

* Повишаване на кръвното налягане

* Астма и астматични състояния

* Трайни когнитивни изменения

Кои са причините за дефицит на витамин D?

Редица са причините, поради които може да страдате от дефицит на витамин D.

Повечето от храните, от които можете да си набавите този витамин, са морски и млечни продукти. Ето защо, ако сте на стриктна веганска диета и ги избягвате - това може да доведе до дефицит.

Ако живеете на място, в което през повечето време е мрачно и дъждовно и липсва слънце, то тялото ви не може да си набави витамин D по естествения за него начин.

Имате тъмна кожа. Пигментът меланин намалява способността на кожата да произвежда витамин D в отговор на излагането на слънчева светлина. За това често хората, които имат много тъмна кожа, страдат от недостиг на този витамин.

Бъбреците ви не могат да превърнат витамин D в активната му форма. С напредване на възрастта бъбреците ни са по-малко способни да превръщат витамин D в активната му форма, като по този начин увеличават риска от дефицит.  

Вашият храносмилателен тракт не може да абсорбира адекватно витамин D. Някои проблеми на храносмилателни тракт, включително болестта на Крон и Синдром на раздразненото дебело черво и други, могат да повлияят на способността на червата ви да абсорбират витамин D от храната, която ядете.

Каква е необходимата доза витамин Д, от която тялото ни се нуждае?

Адекватните нива на дневна доза витамин D зависят основно от възрастта. Според Световната здравна организация, това са стандартите за нормален прием на този нутриент:

  • деца от 0 до 6 месеца – 1000 IU дневно
  • деца до 12 месеца – 1500 IU дневно
  • деца от 1 до 3 години – 2000 IU дневно
  • деца от 3 до 8 години – 3000 IU дневно
  • деца над 8 години и възрастни – 4000 IU дневно

*IU е международната единица за измерване на някои витамини и минерали.

1
Free Gift