Преминаване към съдържанието

Хидролизираният колаген – всичко, което трябва да знаеш за този ценен за тялото ти елемент

09 Nov, 2018 27

ЧУДИЛ ЛИ СИ СЕ ОТ КАКВО Е ИЗГРАДЕНО ТЯЛОТО ТИ? ДА, ЯСНО Е, ЧЕ ПО-ГОЛЯМАТА МУ ЧАСТ Е ВОДА, НО КАКВО ДРУГО ИМА ТАМ, КОЕТО ТЕ ПРАВИ ЧОВЕК?  ОСВЕН ВОДАТА И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ, В ТЯЛОТО НА ВСЕКИ ЧОВЕК ИМА И ЕДИН ДРУГ ЕЛЕМЕНТ, КОЙТО ГО ПОДДЪРЖА ЦЯЛО – КОЛАГЕНЪТ.

Чудил ли си се някога какво точно представлява този колаген? Къде да го намериш? Как влияе на тялото ти? Ето отговорите на всички тези въпроси, както и на въпросът защо колагенът е един от най-важните за тялото ти елементи.

Колагенът е най-богатия протеин в човешкото тяло, открит в костите, мускулите, кожата и сухожилията. Той е веществото, което държи тялото заедно като образува скеле за осигуряване на здравина и структура.  Ето защо той е толкова важен за здравето на тялото, а липсата му води до редица здравословни проблеми.

ЗНАЕШЕ ЛИ ЧЕ:

  • Колагенът се среща в цялото тяло, но най-вече в кожата, костите и съединителната тъкан;
  • Някои видове колагенни фибрили са по-силни от стоманата;
  • Производството на колаген намалява с възрастта, а излагането на фактори като тютюнопушене и ултравиолетова светлина ускоряват процеса;
  • Колагенът може да се използва, за да се привлекат нови клетки на кожата на места, където има рани и кожни проблеми;
  • Козметичните лосиони, за които се твърди, че увеличават нивата на колаген, вероятно няма да направят това, тъй като колагеновите молекули са твърде големи, за да се абсорбират през кожата.

 

КАКВО ТОЧНО ПРЕДСТАВЛЯВА КОЛАГЕНЪТ?

Колагенът е твърд, неразтворим и влакнест протеин, който съставлява една трета от протеина в човешкото тяло.  В повечето колагени молекулите са опаковани заедно, за да образуват дълги, тънки фибрили. Те действат като поддържащи структури, задържащи клетките една към друга. Те дават на кожата и тъканите сила и еластичност.

 

КАКВО ПРАВИ ТОЙ В ТЯЛОТО ТИ?

Колагенът се секретира от различни клетки, но най-голяма част от него се намира в клетките на съединителната тъкан. Той е един от основните отговорници за заместването и възстановяването на мъртвите клетки на кожата. Той действа и като защитно средство за деликатни органи в тялото, каквито са бъбреците, например. С възрастта колагенът отслабва, което води до редица проблеми:

  • Появяват се бръчки, кожата се отпуска и губи блясъка си;
  • Хрущялите изтъняват;
  • Тялото започва да се възстановява по-бавно при наранявания или хирургическа намеса.

ЗА КАКВО МОЖЕМ ДА ГО ИЗПОЛЗВАМЕ

За щастие, колагенът е резорбируем. Това означава, че той може да бъде разбит, преобразуван и погълната обратно в тялото. Неговата разнообразна гама от функции и фактът, че се среща естествено в организма го правят изключително подходящ за:

ЛЕЧЕНИЕ НА РАНИ

Колагенът може да помогне за заздравяването на рани чрез привличане на нови клетки на кожата към мястото на раната. Той ускорява заздравяването и осигурява подходяща среда за нов тъканен растеж. При нормални нива на колаген в тялото, всички видове наранявания и охлузвания ще зарастват много по-бързо.

 

ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТЕОАРТРИТ

Колагеновите добавки или съставки могат да помогнат при лечението на остеоартрит.  Проучването от 2006 г. установи, че добавките, съдържащи колаген, намаляват болката и подобряват състоянието при хора с остеоартрит.  Тъй като добавката се абсорбира от тялото, колагенът се натрупва в хрущяла и това спомага за възстановяването на извънклетъчната матрица.

 

РЕВИТАЛИЗИРАНЕ НА КОЖАТА

Здравата кожа съдържа голямо количество колаген. Но след като с възрастта то значително намалява, има нужда от помощ, за да се поддържа младежкия и свеж вид. Това става с помощта на хранителните добавки, съдържащи колаген.

 

Но дори да нямаш някое от гореописаните неща, приемът на колаген значително ще подобри състоянието на кожата ти и ще направи тялото ти много по-здраво и силно.

И така, ако искаш да се погрижиш за тялото си, да му помогнеш да се възстановява по-бързо и да изглежда младо за по-дълго време, поръчай още сега хидролизиран колаген Great Lakes Gelatin. Тялото ти ще ти бъде благодарно!

Тук можеш да видиш още 6 ползи от хидролизирания колаген: https://www.cognitune.com/collagen-powder-benefits/

1
Free Gift