Преминаване към съдържанието

Имунната система – какво трябва да знаете за нея и как да я поддържате здрава!

20 Feb, 2020 36

Имунна система. Тя работи до голяма степен зад кулисите, като дишането и мигането. Тя не е нещо, което виждаме като много важно в живота си, докато не се замислим. Едва когато ни се наложи, осъзнаваме каква роля играе имунната система в ежедневното ни функциониране.

Имунната система е онова нещо, благодарение на което сме здрави и способни да се преборим с постоянно заобикалящите ни инфекции, които иначе биха ни убили. При нас, хората, тя е създадена така, че да се засилва с течение на времето, като успява да се бори с нови вируси и микроби.

Но също както тя се грижи за нас, така и ние трябва да се погрижим за нея. Смяната на сезоните, лошото време и вредните навици могат да отслабят имунната ни система. Това води до по-често боледуване, отпадналост, а в някои случаи и до хронични заболявания.

За да предпазите своята имунна система здрава, както тя ви предпазва ежедневно, запознайте се с нея от близо...

Какво представлява имунната система?

Всяка част от имунната ни система има много важна роля и функция. Oбикновено всяка част върши своята задача изключително добре, като се имат предвид милиардите микроби, срещу които се изправяме всеки ден.

Но не всички микроби са вредни. А работата на имунната система е да разбере кои микроби са необходими за тялото, кои са неутрални и кои вредни. Разбирайки това, имунната система може да разграничи вредните от останалите микроби и да ги неутрализира преди да са влезли в тялото ни.

Имунната система, както името подсказва, е сложна система от органи и жлези: аденоиди, две жлези в носа ни, костен мозък, който е меката вътрешна част на костите ни, лимфните възли и лимфните съдове. Тимусът, далакът и сливиците също функционират като част от системата.

Кога имунната система е застрашена?

Не трябва да е изненада, че миенето на ръцете често, достатъчното количество сън и правилното хранене са ефективни начини да се предпазите от вируси и други микроби. Това, което може би не осъзнавате е, че други фактори в живота ви могат да отслабят способността на тялото да се защити.

Как прекарвате свободното си време, нивото на стрес, колко често пиете алкохол, колко често спортувате и дори въздухът, който дишате, може да се отрази върху имунната ви система. Ето кои са нещата, които най-често влияят на здравето на имунитета ви:

Стрес

Стресът кара мозъка да засили производството на хормона кортизол, което нарушава функцията на борещите се с инфекции Т клетки.

Никотин

Независимо дали пушите традиционни цигари или електронни цигари, все още сте изложени на никотин, който може да има вредно въздействие върху имунната ви система. Никотинът повишава нивата на кортизола, като същевременно намалява образуването на В-клетъчни антитела.

Алкохол

Дори една събота вечер с повече пиене може да намали реакцията на имунната система към нахлуващи патогени. Основният метаболит на алкохола, ацеталдехид, вероятно нарушава цилиарната функция в белите дробове, като ги прави по-податливи на бактериална и вирусна инвазия.  Алкохолът също влошава процеса на атака и разграждане на бактерии и вируси.

Как да подобрите здравето на имунната си система?

Ако искате да подобрите здравето си и да укрепите имунната си система, приложете тези няколко прости неща в ежедневието си:

Управлявайте стреса

Независимо колко сте здрави, ако сте изложени на ежедневен стрес, това може да се отрази на тялото ви под формата на слаба имунна система. Ето защо, едно от първите неща, които трябва да направите, е да започнете да управлявате стреса в живота си. Медитация, йога, масажи, време сред природата. Това са част от нещата, които ще ви помогнат да намалите стреса.

Спете достатъчно

Недоспиването пречи на тялото ви да изгражда достатъчно количество бели кръвни телца – важен компонент за здрава имунна система. Осигурете си поне 7 часа спокоен сън всяка вечер, ако искате да поддържате своята имунна система на ниво.

Упражнявайте се редовно

Редовните упражнения поддържат тялото здраво. Освен че укрепва тялото, спортът карa организма  да отделя ендорфини, които намаляват нивата на стрес.  Имайте в предвид, обаче, че ако имунната ви система е слаба, сериозното претоварване може допълнително да я отслаби. Ето защо, посъветвайте се със специалист, преди да започнете тренировките и не ги правете без надзор.

Приемайте витамини и хранителни добавки

Приемът на допълнително количество витамини и минерали под формата на хранителни добавки ще ви помогне да подобрите здравословното си състояние и да си осигурите необходимите вещества, които пропускате с храната. Когато избирате витамини, убедете се, че приемате достатъчно количество:

  • Витамин С;
  • Витамин А;
  • Витамин D;
  • Омега – 3;
  • Цинк.

Рибеното масло Rosita Evclo може да ви осигури 3 от тези 5 ценни за имунитета вещества. Разберете повече.

Имунната система е сложна система от кръвни телца и органи. Тя предпазва организма от вредни микроби, които могат да причинят заболяване. Ако забележите, че често се разболявате, това може да е признак, че имунната ви система е отслабена. Вземете мерки като приложите тези прости съвети и тялото ви ще ви благодари!