Преминаване към съдържанието

Как да изберете най-добрия колаген? - 3 съвета, които ще помогнат

23 Feb, 2021 705

Колаген

Не е изненада, че колагенът се използва често в продуктите за здраве и красота - ще го намерите като съставка на много хранителни добавки и известни козметични марки. Това, което може би не знаете колко важен е колагенът, за да поддържате здраво цялото си тяло, а не само кожата.

Въпреки че в тялото ви има около 20 различни вида колаген, колаген тип 1 е най-разпространеният. Той се намира в храносмилателната система и костите, мускулите и сухожилията, както и в кръвоносните съдове и кожата. С напредването на възрастта обаче количеството на колагена в телата ни намалява. Всяка година след 20-годишна възраст тялото ви произвежда един процент по-малко колаген от предходната година.

Това означава, че до 50-годишна възраст имаме много по-малко колаген, отколкото през 20-те години. Тази липса се проявява не само в кожата ни, но и в телата ни като започва да се отразява на здравето ни.

Но кое прави колагена толкова важен? В нормални количествa в организма той:

  • Подобрява еластичността и тонуса на кожата
  • Допринася за подвижността на ставите
  • Помага за лечение на синдром на раздразненото дебело черво
  • Укрепва косата, зъбите и ноктите
  • Повишава здравето на черния дроб
  •  

С всички тези предимства е лесно да разберете защо е важно да добавите колаген към диетата си, ако искате да бъдете здрави. Но не всички продукти, съдържащи колаген са създадени по еднакъв начин.

В следващите редове ще разгледаме разликите между типовете и марките, за да можете да изберете най-добрия колаген на прах за своите нужди.

Изберете вида колаген

Колагенът се доставя от много животински източници, включително крави, пиле, риба и яйца. Всеки от тези източници има специфични ползи за здравето.

Изберете този, от който най-много се нуждаете.

Говеждият колаген е предимно тип 1 и 3. Важен е за създаването на нови мускули и помага на тялото ви да произвежда собствен колаген.

Пилешкият колаген е богат на колаген тип 2, който е най-подходящ за изграждане на хрущял. Това е добра новина за вашите стави, особено след като пилешкият колаген осигурява и строителите на кости хондроитин сулфат и глюкозамин сулфат.

Рибата или морският колаген е предимно тип 1, но се усвоява по-лесно от други източници. Освен това в този тип колаген се съдържат няколко аминокиселини като пролин, хидропролин и глицин, които допринасят за здравето на сърцето и органите.

Яйчният колаген се намира в белтъците и черупките на яйцата. С наличната хиалуронова киселина и други аминокиселини е чудесен за защита на съединителната тъкан и подобряване на ставни проблеми.

Изберете нивото на бионаличност

От тези източници на колаген, морският колаген се усвоява най-лесно от човешкото тяло.

Налице е обаче друг „тип“ колаген, който е най-усвоимият от всички - колагеновите пептиди.

„Колагеновите пептиди“  представляват колаген от всеки от горните видове, който е хидролизиран (обработен с вода), за да може да се усвоява по-лесно от тялото ви. Такъв е нашият хидролизиран колаген COLLAGEN HYDROLYSATE.

Ако изберете хидролизиран колаген на прах, автоматично ще получите повече за парите си, защото ще може да приемате по-малка доза от нехидролизирания колаген. В същото време, ефектът ще е същият.

Изберете вкус

Всеки, който някога е пил чист колаген на прах, добавен във вода, знае, че вкусът му не е най-приятния на света. За разлика от другите продукти, Хидролизирсният колаген на Great Lakes Gelatin няма добавени вкусове, тоест не променя вкуса на вашата напитка. Но ако искате да овкусите смутито си или кафето, ви препоръчваме Хидролизиран колаген с вкус на ванилия или горски плодове