Преминаване към съдържанието

Какво подпомага рибеното екстра-върджин масло от черен дроб на треска - ROSITA EVCLO?

07 Nov, 2018 27

Традиционно маслото се е консумирало като част от храната, особено от хората, живеещи в северните крайбрежни региони на Норвегия. То е било от решаващо значение за оцеляването най-вече в студа, мрака и суровите климатични условия. Европейците от северните части на континента са го изполвали, за да се предпазват от студа. Знае се, също така, че е облекчавало оплаквания от ревматизъм, ставни болки и схванати мускули. В началото на 20 век учените установяват, че рибеното масло от треска е ефикасно при рахит и майките започват да го дават на децата си. Съвременните научни изследвания отдават нужното доверие на историческите схващания.

Рибеното масло от черен дроб на треска е богатa на хранителни вещества храна. Истинското, неподправено масло е запазен и признат във времето източник на витамини А, Д3 и омега-3 мастни киселини, особено докозахексаеновата/DHA  и ейкозапентаеновата/EPA  киселини.

Дозата на витамин А в маслото е умерена, а качеството отлично. Витамин А играе съществена роля за растежа на костите, за нощното зрение, за клетъчния растеж, за здравето на ендотелните клетки (тънък слой клетки от специален вид епителна тъкан, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове), за регулиране на растежа и деленето на клетките, за функцията на тестисите и яйчниците и доброто състояние на имунната система (чрез стимулиране производството и активността на белите кръвни телца).

Витамин Д е уникален нутриент, който действа като хормон с редица физиологични функции и проявява активността си чрез свързване към рецепторите на клетъчния витамин Д. Клетките на имунната система, особено тези на червата имат рецептори с изобилие на витамин Д. Ето защо този витамин има положително влияние върху имунната система, като играе важна роля в регулирането й. Той също играе важна роля и за здравето на костите, неорганичната хомеостаза, клетъчния растеж, функцията на мускулите, нервната система, кожата; контролира Ренин-ангиотензиновата система (RAS)(хормон-система, която (като система) регулира кръвното налягане и вода (течност) баланса в човешкия организъм), контролира отделянето на инсулин, регулира апоптозата(процес, който има роля за предпазването от рак )и инфекциите. Към монотерапията с високи дози от витамин Д трябва да се подхожда предпазливо, заради възможни неблагоприятни ефекти и трябва да бъде заменен с естествен източник на витамин Д в комбинация със синергичен витамин А и омега 3 мастни киселини, като рибеното масло от черен дроб на риба треска.

Докозахексаеновата/DHA  и ейкозапентаеновата/EPA  киселини са особено важни хранителни компоненти. Докато повечето “традиционни“ омега-3 източници на пазара съдържат малко DHA,то Rosita екстра-върджин масло от треска съдържа висока пропорция  от DHA  и отлични нива на ЕРА. И двата вида киселини са концентрирани във фосфолипидите на клетъчните мембрани из цялото човешко тяло, но най-вече в сивото вещество на мозъка, сърцето, ретината и тестисите.Тези мастни киселини са показали, че също така имат хиполипидемични, противовъзпалителни, антитромбозни, съдоразширяващи и антиаритмични свойства.