Меню

Блог

Когато природата побеждава – как се произвежда рибено масло от треска? 05.06.2023 14:01

Когато природата побеждава – как се произвежда рибено масло от треска?

Rosita е единственият в света производител на сурово рибено масло от черен дроб на прясно уловена, дива треска. Това означава, че то не се преработва изкуствено. Продължи нататък, за да откриеш отговора на един на най-чeсто задаваните въпроси – „Как всъщност се произвежда рибеното масло от треска?“  

 Какво не знаем за производството на рибено масло? 

Много хора не знаят, че дори рибеното масло, предлагано от големи брандове, преминава през степени на обработка. Те включват висока темперaтура, налягане, вакуум, разтворители и химикали. В много случаи това се налага, за да се премахнат:  

- Тежки метали от риба, уловена в замърсени води; 

- Токсини, образувани в резултат от начина на съхранение - продължително излагане на топлина и досег с кислород. 

Високотехнологичните стъпки при обработката на рибено масло създават лесен за наливане и стабилен при съхранение продукт за масова употреба.   

Всяка допълнителна стъпка обаче отслабва целостта и хранителната стойност на рибеното масло. Тя отдалечава продукта от първоначалната му идея – да бъде концентриран източник на незаменими мастни киселини и витамини за деца, възрастни, бременни жени и кърмачки. 

Възниква въпросът: има ли регулации? 

Как се регулира производството на рибено масло от треска? 

Международното производство на рибено масло от треска се регулира само с едно правило — крайният продукт трябва да съответства на специфичното съотношение на двата основни вида Омега-3  мастни киселини - EPA/DHA, намиращи се в суровото масло, което е 9%:14%. При по-евтините марки се добавят мастни киселини, за да се получи изискваното съотношение. 

Относно произхода - за съжаление независимо от страната на произход и независимо дали маслото е извлечено от дива риба или риба, отглеждана в развъдници, готовото рибеното масло се бутилира и продава като „истинско норвежко“ или „арктическо рибено масло от треска“. 

Нека се върнем към индустриалното производство на рибено масло. 

Стандартни стъпки в производството на рибено масло от треска 

За да разберем по-добре процеса на производство, както и с какво рибеното масло Rosita се отличава на пазара в световен мащаб, проучихме по-подробно темата и събрахме информация от проверени източници. Ето някои от стандартните стъпки за производство на рибено масло от треска, които могат да варират според конкретния производител. 

  • Алкално рафиниране 

То се налага поради дългия престой на рибата на корабите, след като е вече уловена. Дългият период от време между улова и преработката намалява качеството на маслото и то покафенява – триглицеридите са се разпаднали на свободни мастни киселини. Алкалното рафиниране премахва тези киселини и още- пигментите, фосфолипидите и неразтворимите елементи. 

  • Избелване 

То се налага, защото рибеното масло от треска бързо губи своята свежест. Цветът му - от красив бледо златист, става мътен, може дори да покафенее. Чрез избелването маслото отново става светло и бистро. 

  • Изстудяване 

То е процес на добавяне чрез изваждане, при който мастните Омега-3 киселини се концентрират. Маслото се охлажда до температура под нулата, което предизвиква кристализация и намаляване на количеството наситени мастни киселини. Триглицеридите и восъкът също се отстраняват. Премахването на наситените мазнини и триглицериди допълнително дестабилизира маслото, тъй като останалите полиненаситени мазнини (под формата на Омега-3 мастни киселини) са много крехки и лесно се окисляват. Човешкият организъм няма нужда от концентрирани есенциални мастни киселини, особено изолирани. По този начин се намалява ефективността на маслото.  

  • Премахване на миризми 

За да се изпарят свободните мастни киселини (FFA) и да се премахне миризмата на маслото, в него се инжектира пара с ниско налягане и висока температура – често над 190 °C. Според проучване на капсули рибено масло на европейския пазар, всички тествани продукти са съдържали трансмазнини - 4.5% от общото съдържание на EPA и до 5.9% от това на DHA. Също така тази стъпка поврежда или разрушава голяма част от витамините A и D, които естествено се съдържат в рибеното масло.  

  • Молекулярна дестилация 

При кипене на маслото до над 200° C се премахват пестицидите и голяма част от съдържанието на витамини и хранителни вещества. 

  • Добавяне на синтетични и „естествени“ витамини 

Повечето производители на рибено масло прибавят D3 от ланолин, за да компенсират загубата му при обработката. Ланолинът е отделената от вълната мазнина – пречистена и подложена на ултравиолетова радиация. Други компании прибавят и витамин А по същата причина. Но добавените синтетични и „естествени“ витамини не са в същото съотношение и синергия както при естествените - в чистото рибено масло. 

  • Добавяне на синтетични и/или преработени антиоксиданти 

Тъй като естественото рибено масло не съдържа достатъчно естествени антиоксиданти, е нужно да се добавят. Но качеството им варира. 

  • Добавяне на синтетични аромати 

Изкуствени аромати като мента, ягода, лимон или др., се добавят, за да се „маскира“ естествената миризма. Т. нар. естествени аромати често не се добиват от истински горски плодове или билки, а от съставки, които се приемат за естествени. 

Влошаването на качеството на рибеното масло, предназначено за масово производство, започва още от улова. Качеството на рибеното масло, получено от риба, живяла в замърсени води или в рибарник, който няма био статут, е значително по-ниско в сравнение с качеството на дива риба, уловена в екологично чист район. Дългият престой на рибата на корабите преди старта на производството, както и последващата обработка, която описахме, само запазват тенденцията.  

Научавайки всичко това, е нормално да се запитаме: има ли алтернативи? 

Мeтодът Rosita – другият начин за получаване на рибено масло от треска  

Рибеното масло Розита използва друг метод за извличане на рибено масло, който включва по-малко стъпки и се възползва от естествените физични закони на природата. Всичко започва с произхода. 

 

Произход на рибено масло Розита 

Кристално-чиста традиция 

Rosita е семейна компaния, разположена на остров Донна в Северна Норвегия, където дълбоките фиорди все още имат едни от най-чистите океански води в света.  

Другата добра новина е, че популацията на северноатлантическа треска (Gadus morhua) в Норвегия продължава да расте с всяка година благодарение на стриктни регулации за запазване на чистотата на водата и околната среда, които местните жители с охота подкрепят. 

Фамилията Rosita е стара фамилия- наследник на скандинавски риболовци. Традицията в семейството остава жива и днес методът за улов на атлантическа треска, използван в компaнията,  е стриктен и щадящ. 

Основен принцип на Розита, който стриктно се спазва: преди да влезе в процеса на производство черният дроб на всяка уловена северноатлантическа треска се проверява. При съмнения в здравето и качествата му той се отстранява и не става част от крайния продукт. 

Улов и извличане на рибено масло от северноатлантическа треска 

Древна викингска технология 

Древните викинги са наблюдавали интересен феномен при улова на риби като треска, химера, акула и др. Когато прясно уловената риба бива извадена от рибарите на сушата, черният й дроб се изважда веднага. Тогава се случва нещо интересно: маслото започва да се отделя естествено от черния дроб. Днес със сигурност знаем причината – рязката промяна в температурата и налягането при издърпване на рибата от океанските дълбини на сушата.  

В миналото почти 100% от маслото в дроба се извличало чрез тази напълно естествена технология. Маслото от акула и химера се съхранявани за дълъг период от време, докато маслото от треска се консумирало относително бързо поради склонността му към гранясване. 

Rosita възстановява тази древна и проста практика за извличане на рибено масло от черен дроб на северноатлантическата риба треска. Процесът е прост, но може да се приложи само при прясно уловена риба, извадена директно от много студени води.  

Естеството на процеса за получаване на рибено масло Розита изключва използване на топлина, механично налягане, разтворители или химикали. 

Филтриране на замърсителите в рибеното масло Розита 

В природата откриваме всичко, от което се нуждаем 

Всяка партида от рибеното масло Rosita (EVCLO) преминава през собствена филтрираща система, която отстранява замърсителите без да използва топлина и химикали. Технологията за филтрация е също толкова естествена и щадяща, колкото и методът за извличане на маслото, открит от древните викинги.  

Тя включва определен вид биологичен полизахарид, който се образува по естествен начин в океана и може да бъде открит в някои морски организми. Този полизахарид има две ценни качества:  

  1. Има антимикробно и антиоксидантно действие; 
  2. Има свойството да се прикрепва към органични замърсители и протеини, след което може да бъде изхвърлен като твърда протеинова маса. 

Ефективността на филтриращата технология на Розита е потвърдена с двегодишно пилотно проучване, проведено от Норвежкия институт по храните, риболовството и изследване на аквакултурите. В последствие методът е бил оптимизиран въз основа на резултатите от научно-изследователки проект съвместно с университета в Стокхолм. 

Добавяне на антиоксиданти в рибеното масло Rosita (EVCLO) 

Антиоксидантна програма - резултат от 2-годишен труд 

Поради липсата на естествен витамин Е в рибеното масло от треска то бързо гранясва. В него задължително се добавят антиоксиданти, които предотвратяват окисляването на готовия продукт. 

След проведени консултации с водещи изследователи и университети Rosita създава цялостна програма за добавяне на естествени антиоксиданти към рибеното масло от треска. Целият процес отнема 2 години. Компанията използва антиоксидантните свойства на органичен розмарин и органичен витамин Е в специална пропорция. 

Трудът си заслужава, защото формулата работи перфектно – към всяка бутилка готово рибено масло се добавя капка органични антиоксиданти, които гарантират свежестта на продукта по време на транспорт, съхранение и консумация. 

В заключение: 

Производственият процес на рибено масло Rosita (EVCLO) е с продължителност 48 часа - от улова на рибата до бутилирането на извлеченото рибено масло.  

Всеки етап от него цели опазване на природата и запазване на полезните свойства на продукта. Не случайно рибеното масло Розита е със световно признати качества и е сред най-търсените масла – незаменими източници на концентрирани Омега-3 мастни киселини и витамини А и Д.  

Когато природата побеждава, печелим ние. Вижте повече за качествата на рибеното масло Rosita и се убедете сами. 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Рибено масло

Рибено масло

Когато природата побеждава – как се произвежда рибено масло от треска?

Когато природата побеждава – как се произвежда рибено масло от треска?

Rosita е единственият в света производител на сурово рибено масло от черен дроб на прясно уловена, дива треска. Това означава, че то не се преработва изкус Rosita е единственият в света производител на сурово рибено масло от черен дроб на прясно уловена, дива треска. Това означава, че то не се преработва изкус 2023-06-27T09:27:57+03:00 Когато природата побеждава – как се произвежда рибено масло от треска?

<p><span data-contrast="none">Rosita е единственият в света производител на сурово рибено масло от черен дроб на прясно уловена, дива треска. Това означава, че то не се преработва изкуствено. Продължи нататък, за да откриеш отговора на един на най-чeсто задаваните въпроси &ndash; &bdquo;Как всъщност се произвежда рибеното масло от треска?&ldquo;&nbsp;</span><span data-ccp-props="{" 134233117="" :false="" 134233118="" 201341983="" :0="" 335559738="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <h2><b><span data-contrast="none">&nbsp;</span></b><b><span data-contrast="none">Какво не знаем за производството на рибено масло?</span></b><span data-ccp-props="{" 134233117="" :false="" 134233118="" 201341983="" :0="" 335559738="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></h2> <p><span data-contrast="none">Много хора не знаят, че дори рибеното масло, предлагано от големи брандове, преминава през степени на обработка. Те включват висока темпер</span><span data-contrast="none">a</span><span data-contrast="none">тура, налягане, вакуум, разтворители и химикали. В много случаи това се налага, за да се премахнат:&nbsp;</span><span data-ccp-props="{" 134233117="" :false="" 134233118="" 201341983="" :0="" 335559738="" 335559739="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">- Тежки метали от риба, уловена в замърсени води;</span><span data-ccp-props="{" 134233117="" :false="" 134233118="" 201341983="" :0="" 335559738="" 335559739="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">- Токсини, образувани в резултат от начина на съхранение - продължително излагане на топлина и досег с кислород.</span><span data-ccp-props="{" 134233117="" :false="" 134233118="" 201341983="" :0="" 335559738="" 335559739="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Високотехнологичните стъпки при обработката на рибено масло създават лесен за наливане и стабилен при съхранение продукт за масова употреба.&nbsp;</span><span data-ccp-props="{" 134233117="" :false="" 134233118="" 201341983="" :0="" 335559738="" 335559739="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span><span data-ccp-props="{" 134233117="" :false="" 134233118="" 201341983="" :0="" 335559738="" 335559739="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Всяка допълнителна стъпка обаче отслабва целостта и хранителната стойност на рибеното масло. Тя отдалечава продукта от първоначалната му идея &ndash; да бъде концентриран източник на незаменими мастни киселини и витамини за деца, възрастни, бременни жени и кърмачки.</span><span data-ccp-props="{" 134233117="" :false="" 134233118="" 201341983="" :0="" 335559738="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Възниква въпросът: има ли регулации?</span><span data-ccp-props="{" 134233117="" :false="" 134233118="" 201341983="" :0="" 335559738="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <h2><b><span data-contrast="none">Как се регулира производството на рибено масло от треска?</span></b><span data-ccp-props="{" 134233117="" :false="" 134233118="" 201341983="" :0="" 335559731="" :708="" 335559738="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></h2> <p><span data-contrast="none">Международното производство на рибено масло от треска се регулира само с едно правило &mdash; крайният продукт трябва да съответства на специфичното съотношение на двата основни вида Омега-3  мастни киселини - EPA/DHA, намиращи се в суровото масло, което е 9%:14%. При по-евтините марки се добавят мастни киселини, за да се получи изискваното съотношение.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559731="" :708="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Относно произхода - за съжаление независимо от страната на произход и независимо дали маслото е извлечено от дива риба или риба, отглеждана в развъдници, готовото рибеното масло се бутилира и продава като &bdquo;истинско норвежко&ldquo; или &bdquo;арктическо рибено масло от треска&ldquo;.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559731="" :708="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Нека се върнем към индустриалното производство на рибено масло.</span><span data-ccp-props="{" 134233117="" :false="" 134233118="" 201341983="" :0="" 335559731="" :708="" 335559738="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <h2><b><span data-contrast="none">Стандартни стъпки в производството на рибено масло от треска</span></b><span data-ccp-props="{" 134233117="" :false="" 134233118="" 201341983="" :0="" 335559738="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></h2> <p><span data-contrast="none">За да разберем по-добре процеса на производство, както и с какво рибеното масло </span><span data-contrast="none">Rosita </span><span data-contrast="none">се отличава на пазара в световен мащаб, проучихме по-подробно темата и събрахме информация от проверени източници. Ето някои от стандартните стъпки за производство на рибено масло от треска, които могат да варират според конкретния производител.</span><span data-ccp-props="{" 134233117="" :false="" 134233118="" 201341983="" :0="" 335559738="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-ccp-props="{" 134233117="" :false="" 134233118="" 201341983="" :0="" 335559738="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240=""><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/12431/files/image/4-647dbdaf18077.png" width="520" height="520" /></span></p> <ul> <li data-leveltext="-" data-font="Open Sans" data-listid="2" data-list-defn-props="{" 335551671="" :0="" 335552541="" :1="" 335559684="" :-2="" 335559685="" :720="" 335559991="" :360="" 469769226="" :="" open="" sans="" 469769242="" 8226="" 469777803="" left="" 469777804="" -="" 469777815="" hybridmultilevel="" aria-setsize="-1" data-aria-posinset="0" data-aria-level="1"><b><span data-contrast="none">Алкално рафиниране</span></b><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></li> </ul> <p><span data-contrast="none">То се налага поради дългия престой на рибата на корабите, след като е вече уловена. Дългият период от време между улова и преработката намалява качеството на маслото и то покафенява &ndash; триглицеридите са се разпаднали на свободни мастни киселини. Алкалното рафиниране премахва тези киселини и още- пигментите, фосфолипидите и неразтворимите елементи.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559685="" :720="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <ul> <li data-leveltext="-" data-font="Open Sans" data-listid="2" data-list-defn-props="{" 335551671="" :0="" 335552541="" :1="" 335559684="" :-2="" 335559685="" :720="" 335559991="" :360="" 469769226="" :="" open="" sans="" 469769242="" 8226="" 469777803="" left="" 469777804="" -="" 469777815="" hybridmultilevel="" aria-setsize="-1" data-aria-posinset="0" data-aria-level="1"><b><span data-contrast="none">Избелване</span></b><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></li> </ul> <p><span data-contrast="none">То се</span> <span data-contrast="none">налага, защото рибеното масло от треска бързо губи своята свежест. Цветът му - от красив бледо златист, става мътен, може дори да покафенее. Чрез избелването маслото отново става светло и бистро.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559685="" :720="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <ul> <li data-leveltext="-" data-font="Open Sans" data-listid="2" data-list-defn-props="{" 335551671="" :0="" 335552541="" :1="" 335559684="" :-2="" 335559685="" :720="" 335559991="" :360="" 469769226="" :="" open="" sans="" 469769242="" 8226="" 469777803="" left="" 469777804="" -="" 469777815="" hybridmultilevel="" aria-setsize="-1" data-aria-posinset="0" data-aria-level="1"><b><span data-contrast="none">Изстудяване</span></b><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></li> </ul> <p><span data-contrast="none">То е процес на добавяне чрез изваждане, при който мастните Омега-3 киселини се концентрират. Маслото се охлажда до температура под нулата, което предизвиква кристализация и намаляване на количеството наситени мастни киселини. Триглицеридите и восъкът също се отстраняват. Премахването на наситените мазнини и триглицериди допълнително дестабилизира маслото, тъй като останалите полиненаситени мазнини (под формата на Омега-3 мастни киселини) са много крехки и лесно се окисляват. Човешкият организъм няма нужда от концентрирани есенциални мастни киселини, особено изолирани. По този начин се намалява ефективността на маслото.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559685="" :720="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559685="" :720="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <ul> <li data-leveltext="-" data-font="Open Sans" data-listid="2" data-list-defn-props="{" 335551671="" :0="" 335552541="" :1="" 335559684="" :-2="" 335559685="" :720="" 335559991="" :360="" 469769226="" :="" open="" sans="" 469769242="" 8226="" 469777803="" left="" 469777804="" -="" 469777815="" hybridmultilevel="" aria-setsize="-1" data-aria-posinset="0" data-aria-level="1"><b><span data-contrast="none">Премахване на миризми</span></b><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></li> </ul> <p><span data-contrast="none">За да се изпарят свободните мастни киселини (FFA) и да се премахне миризмата на маслото, в него се инжектира пара с ниско налягане и висока температура &ndash; често над 190 &deg;C.</span> <span data-contrast="none">Според проучване на капсули рибено масло на европейския пазар, всички тествани продукти са съдържали трансмазнини - 4.5% от общото съдържание на EPA и до 5.9% от това на DHA. Също така тази стъпка поврежда или разрушава голяма част от витамините A и D, които естествено се съдържат в рибеното масло.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559685="" :720="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559685="" :720="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <ul> <li data-leveltext="-" data-font="Open Sans" data-listid="2" data-list-defn-props="{" 335551671="" :0="" 335552541="" :1="" 335559684="" :-2="" 335559685="" :720="" 335559991="" :360="" 469769226="" :="" open="" sans="" 469769242="" 8226="" 469777803="" left="" 469777804="" -="" 469777815="" hybridmultilevel="" aria-setsize="-1" data-aria-posinset="0" data-aria-level="1"><b><span data-contrast="none">Молекулярна дестилация</span></b><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></li> </ul> <p><span data-contrast="none">При кипене на маслото до над 200&deg; C се премахват пестицидите и голяма част от съдържанието на витамини и хранителни вещества.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559685="" :720="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <ul> <li data-leveltext="-" data-font="Open Sans" data-listid="2" data-list-defn-props="{" 335551671="" :0="" 335552541="" :1="" 335559684="" :-2="" 335559685="" :720="" 335559991="" :360="" 469769226="" :="" open="" sans="" 469769242="" 8226="" 469777803="" left="" 469777804="" -="" 469777815="" hybridmultilevel="" aria-setsize="-1" data-aria-posinset="0" data-aria-level="1"><b><span data-contrast="none">Добавяне на синтетични и &bdquo;естествени&ldquo; витамини</span></b><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></li> </ul> <p><span data-contrast="none">Повечето производители на рибено масло прибавят D3 от ланолин, за да компенсират загубата му при обработката. Ланолинът е отделената от вълната мазнина &ndash; пречистена и подложена на ултравиолетова радиация. Други компании прибавят и витамин А по същата причина. Но добавените синтетични и &bdquo;естествени&ldquo; витамини не са в същото съотношение и синергия както при естествените - в чистото рибено масло.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559685="" :720="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <ul> <li data-leveltext="-" data-font="Open Sans" data-listid="2" data-list-defn-props="{" 335551671="" :0="" 335552541="" :1="" 335559684="" :-2="" 335559685="" :720="" 335559991="" :360="" 469769226="" :="" open="" sans="" 469769242="" 8226="" 469777803="" left="" 469777804="" -="" 469777815="" hybridmultilevel="" aria-setsize="-1" data-aria-posinset="0" data-aria-level="1"><b><span data-contrast="none">Добавяне на синтетични и/или преработени антиоксиданти</span></b><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></li> </ul> <p><span data-contrast="none">Тъй като естественото рибено масло не съдържа достатъчно естествени антиоксиданти, е нужно да се добавят. Но качеството им варира.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559685="" :720="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <ul> <li data-leveltext="-" data-font="Open Sans" data-listid="2" data-list-defn-props="{" 335551671="" :0="" 335552541="" :1="" 335559684="" :-2="" 335559685="" :720="" 335559991="" :360="" 469769226="" :="" open="" sans="" 469769242="" 8226="" 469777803="" left="" 469777804="" -="" 469777815="" hybridmultilevel="" aria-setsize="-1" data-aria-posinset="0" data-aria-level="1"><b><span data-contrast="none">Добавяне на синтетични аромати</span></b><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></li> </ul> <p><span data-contrast="none">Изкуствени аромати като мента, ягода, лимон или др., се добавят, за да се &bdquo;маскира&ldquo; естествената миризма. Т. нар. естествени аромати често не се добиват от истински горски плодове или билки, а от съставки, които се приемат за естествени.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559685="" :720="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Влошаването на качеството на рибеното масло, предназначено за масово производство, започва още от улова. Качеството на рибеното масло, получено от риба, живяла в замърсени води или в рибарник, който няма био статут, е значително по-ниско в сравнение с качеството на дива риба, уловена в екологично чист район.</span><span data-contrast="none"> Дългият престой на рибата на корабите преди старта на производството, както и последващата обработка, която описахме, само запазват тенденцията.&nbsp;</span><span data-ccp-props="{" 134233117="" :false="" 134233118="" 201341983="" :0="" 335559738="" 335559739="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Научавайки всичко това, е нормално да се запитаме: има ли алтернативи?</span><span data-ccp-props="{" 134233117="" :false="" 134233118="" 201341983="" :0="" 335559738="" 335559739="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <h2><b><span data-contrast="auto">М</span></b><b><span data-contrast="auto">e</span></b><b><span data-contrast="auto">тодът </span></b><b><span data-contrast="auto">Rosita</span></b><b><span data-contrast="auto"> &ndash; другият начин за получаване на рибено масло от треска&nbsp;</span></b><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :200="" 335559740="" :276="">&nbsp;</span></h2> <p><span data-contrast="auto">Рибеното масло Розита използва друг метод за извличане на рибено масло, който включва по-малко стъпки и се възползва от естествените физични закони на природата. Всичко започва с произхода.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :200="" 335559740="" :276="">&nbsp;</span></p> <p><span data-ccp-props="{" 134233117="" :false="" 134233118="" 201341983="" :0="" 335559738="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240=""><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/12431/files/image/microsoftteams-image-17.png" width="669" height="492" />&nbsp;</span></p> <h2><b><span data-contrast="none">Произход на рибено масло Розита</span></b><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :200="" 335559740="" :276="">&nbsp;</span></h2> <p><i><span data-contrast="none">Кристално-чиста традиция</span></i><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :200="" 335559740="" :276="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Rosita е семейна комп</span><span data-contrast="none">a</span><span data-contrast="none">ния, разположена на остров Донна в Северна Норвегия, където дълбоките фиорди все още имат едни от най-чистите океански води в света.&nbsp;</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :200="" 335559740="" :276="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Другата добра новина е, че популацията на северноатлантическа треска (</span><span data-contrast="none">Gadus morhua)</span><span data-contrast="none"> в Норвегия продължава да расте с всяка година благодарение на стриктни регулации за запазване на чистотата на водата и околната среда, които местните жители с охота подкрепят.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :200="" 335559740="" :276="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Фамилията Rosita е стара фамилия- наследник на скандинавски риболовци. Традицията в семейството остава жива и днес методът за улов на атлантическа треска, използван в комп</span><span data-contrast="none">a</span><span data-contrast="none">нията,&nbsp; е стриктен и щадящ.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :200="" 335559740="" :276="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Основен принцип на Розита, който стриктно се спазва: преди да влезе в процеса на производство черният дроб на всяка уловена северноатлантическа треска се проверява. При съмнения в здравето и качествата му той се отстранява и не става част от крайния продукт.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :200="" 335559740="" :276="">&nbsp;</span></p> <h2><b><span data-contrast="auto">Улов и извличане на рибено масло от северноатлантическа треска</span></b><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></h2> <p><i><span data-contrast="auto">Древна викингска технология</span></i><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Древните викинги са наблюдавали интересен феномен при улова на риби като треска, химера, акула и др. Когато прясно уловената риба бива извадена от рибарите на сушата, черният й дроб се изважда веднага. Тогава се случва нещо интересно: маслото започва да се отделя естествено от черния дроб. Днес със сигурност знаем причината &ndash; рязката промяна в температурата и налягането при издърпване на рибата от океанските дълбини на сушата.&nbsp;</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">В миналото почти 100% от маслото в дроба се извличало чрез тази напълно естествена технология. Маслото от акула и химера се съхранявани за дълъг период от време, докато маслото от треска се консумирало относително бързо поради склонността му към гранясване.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><b><span data-contrast="none">Rosita възстановява тази древна и проста практика за извличане на рибено масло от черен дроб на северноатлантическата риба треска. Процесът е прост, но може да се приложи само при прясно уловена риба, извадена директно от много студени води.&nbsp;</span></b><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Естеството на процеса за получаване на рибено масло Розита изключва използване на топлина, механично налягане, разтворители или химикали.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <h2><b><span data-contrast="none">Филтриране на замърсителите в рибеното масло Розита</span></b><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></h2> <p><i><span data-contrast="none">В природата откриваме всичко, от което се нуждаем</span></i><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Всяка партида от рибеното масло Rosita (</span><a href="https://realfood.bg/produkt/evclo/"><span data-contrast="auto">EVCLO</span></a><span data-contrast="none">) преминава през собствена филтрираща система, която отстранява замърсителите без да използва топлина и химикали. Технологията за филтрация е също толкова естествена и щадяща, колкото и методът за извличане на маслото, открит от древните викинги.&nbsp;</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Тя включва определен вид биологичен полизахарид, който се образува по естествен начин в океана и може да бъде открит в някои морски организми. Този полизахарид има две ценни качества:&nbsp;</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <ol> <li data-leveltext="%1." data-font="Open Sans,Times New Roman" data-listid="3" data-list-defn-props="{" 335552541="" :0="" 335559684="" :-1="" 335559685="" :720="" 335559991="" :360="" 469769242="" :="" 65533="" 0="" 469777803="" left="" 469777804="" 1="" 469777815="" hybridmultilevel="" aria-setsize="-1" data-aria-posinset="1" data-aria-level="1"><span data-contrast="none">Има антимикробно и антиоксидантно действие;</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></li> <li><span data-contrast="none">Има свойството да се прикрепва към органични замърсители и протеини, след което може да бъде изхвърлен като твърда протеинова маса.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></li> </ol> <p><span data-contrast="none">Ефективността на филтриращата технология на Розита е потвърдена с двегодишно пилотно проучване, проведено от Норвежкия институт по храните, риболовството и изследване на аквакултурите. В последствие методът е бил оптимизиран въз основа на резултатите от научно-изследователки проект съвместно с университета в Стокхолм.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <h2><b><span data-contrast="none">Добавяне на антиоксиданти в рибеното масло </span></b><b><span data-contrast="none">Rosita </span></b><b><span data-contrast="none">(</span></b><a href="https://realfood.bg/produkt/evclo/"><b><span data-contrast="auto">EVCLO</span></b></a><b><span data-contrast="none">)</span></b><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></h2> <p><i><span data-contrast="none">Антиоксидантна програма - резултат от 2-годишен труд</span></i><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Поради липсата на естествен витамин Е в рибеното масло от треска то бързо гранясва. В него задължително се добавят антиоксиданти, които предотвратяват окисляването на готовия продукт.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">След проведени консултации с водещи изследователи и университети </span><a href="http://www.rositarealfoods.com/"><span data-contrast="auto">Rosita</span></a><span data-contrast="none"> създава цялостна програма за добавяне на естествени антиоксиданти към рибеното масло от треска. Целият процес отнема 2 години. Компанията използва антиоксидантните свойства на органичен розмарин и органичен витамин Е в специална пропорция.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Трудът си заслужава, защото формулата работи перфектно &ndash; към всяка бутилка готово рибено масло се добавя капка органични антиоксиданти, които гарантират свежестта на продукта по време на транспорт, съхранение и консумация.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" :375="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <h2><b><span data-contrast="none">В заключение:</span></b><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></h2> <p><span data-contrast="none">Производственият процес на рибено масло </span><span data-contrast="none">Rosita </span><span data-contrast="none">(</span><a href="https://realfood.bg/produkt/evclo/"><span data-contrast="auto">EVCLO</span></a><span data-contrast="none">) е с продължителност 48 часа - от улова на рибата до бутилирането на извлеченото рибено масло.&nbsp;</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Всеки етап от него цели опазване на природата и запазване на полезните свойства на продукта. Не случайно рибеното масло Розита е със световно признати качества и е сред най-търсените масла &ndash; незаменими източници на концентрирани Омега-3 мастни киселини и витамини А и Д.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p> <p><span data-contrast="none">Когато природата побеждава, печелим ние. Вижте повече за качествата на рибеното масло </span><a href="https://realfood.bg/page/ribeno-maslo-rosita"><span data-contrast="none">Rosita</span></a> <span data-contrast="auto">и се убедете сами</span><span data-contrast="none">.</span><span data-ccp-props="{" 201341983="" :0="" 335559739="" 335559740="" :240="">&nbsp;</span></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“. Научете повече за нашата политика за поверителност и политика за Бисквитки