Преминаване към съдържанието

Колагенът възстановява кожата при слънчеви изгаряния

27 Jun, 2022 43

Лятото настъпи и ние сме навън, радваме се на изобилните слънчеви дни и често забравяме, че изгарянето на кожата не е безобидно, особено за малките и за възрастните хора. За да се погрижим кожата ни да не се дехидратира, да не изгуби тонуса си, да не се увеличат бръчките по лицето, е важно и през лятото да я подхранваме отвътре навън, с колаген.

Кожата и колагенът

Кожата ни е външната обвивка на тялото и пази подлежащите мускули, кости, сухожилия и вътрешни органи. Тя подпомага хидратацията на организма, предпазва ни от външни влияния, регулира температурата и чувствителността, през нея дишаме и отделяме ненужното. Затова през лятото, когато излагаме изобилно кожата си на слънце, понякога без защита, тя е подложена на изпитание.

Дермата, средният слой на кожата, се състои от колаген тип I и III и еластични влакна. В него се намират нервни окончания, които придават чувствителност към докосване, топлина и т.н.

След 25-годишна възраст, когато естественото производство на колагена в организма намалява, последствията при увреждане от UV лъчите и свободните радикали, стават по-видими.

При прекомерно излагане на слънце радиацията от ултравиолетови лъчи води до преждевременно разпадане на колагена и това ускорява стареенето на кожата. При този процес в дермата се предизвика свръхнатрупване на еластан и се появяват т.нар. „слънчеви петна“. Ако процесът продължи, се появяват фини бръчки и кожата увисва.

Слънчевата радиация ускорява формирането на свободните радикали. Те причиняват т.нар. оксидативен стрес – процес, при който те увреждат клетъчните мембрани, протеините и ДНК-то. Това предизвиква фини бръчки, загуба на еластичност и на блясък.

Затова, особено през лятото и през есента, с приема на повече храни и добавки, богати на колагена, се възстановява балансът на протеина в организма и това ни личи отвътре навън.

Кои са знаците на преждевременно стареене поради слънчево изгаряне?

Луничките, бенките, фините бръчки и дехидратираната кожа показват, че слънцето не ви обича безусловно.

Луничките са знак, че кожата може би е била изложена на опасни ултравиолетови лъчи и тялото се опитва да я възстанови. Някои от тях се появяват по лицето, шията и ръцете на хората със светла кожа, след по-дълъг престой на слънце. Те избледняват при предпазване от вредните UV лъчи. Вторият вид се срещат по-често по ръцете и лицето на по-възрастните хора. Те са безобидни от медицинска гледна точна, но за да се забави тяхната поява, е препоръчително да се приема колаген.

Бенките са тъмно-кафяви или черни образувания на цвят върху кожни участъци, изложени на слънце (челото, носа и скули). Слънцето може да предизвика раково израждане на определена бенка, като от туморите най-опасен е меланомът. Препоръчително е да се обърнете към лекар, ако тези образувания са с тенденция към уголемяване, нарушена цялост или кървене.

Бръчките и фините линии са знаци на естественото стареене, но те се влошават при хронично излагане на UV лъчи. Еластичността на кожата зависи от структурната цялост на протеините и от хидратацията, която те поддържат. Слънцето може да ги намали и отслаби, което води и до сухота. Това кара кожата да се по-удебели на места и може да причини дълбоки гънки в кожата под формите на фини линии и бръчки.

Жените, които често страдат от суха кожа, може да се замислят дали това не е резултат именно от прекомерно излагане на слънце. Кожата губи еластичност по-бързо, особено при лоша диета, и след 30-годишна възраст.

Как да възстановим кожата си?

Слънцезащитата във вид на козметика не е достатъчна. Както и да избягваме най-горещите часове за плаж.

Важен е приемът на храни и добавки, богати на антиоксиданти. Заложете на плодове и зеленчуци, които съдържат витамин А,Ц, Е, полифеноли, селен. В комбинация с колаген, който има антиоксидантен ефект, те подхранват дермата и възвръщат здравословния й баланс, както и поддържат хидратацията.

Хидролизираният колаген се приема с напитки, десерти, ястия ежедневно и работи отвътре навън бързо и ефективно, но при продължителен прием. Затова, за да се наслаждавате на свежа, стегната кожа, с тен, който не вреди, ви препоръчваме да се храните пълноценно и да се грижите добре за себе си. И не забравяйте: кожата помни и доброто отношение си личи!

 
1
Free Gift