Преминаване към съдържанието

Мускулни крампи: причини и лечение

07 Nov, 2018 3640

Колко нощи сте прекарали, опитвайки се предпазливо да изпънете крака си достатъчно, за да облекчите схващането, което ви държи в агония? Или да обикаляте из къщи в опит да намерите облекчение, лишавайки се от много по-необходимия сън?

Няма нищо по-лошо от мускулните крампи, особено по средата на нощта.

Те са болезнени и неприятни, а водят и до липса на качествен сън, а от там и до влошаване качеството на живот.

Да останете хидратирани, да намалите нивата на стрес и да спите достатъчно са прости начини за намаляване на мускулни крампи и спазми. Но има и едно нещо, което може да ви избави от тях веднъж завинаги.

Причината, поради която повечето хора изпитват крампи на краката, е че страдат от хранителен дефицит. В следващите редове ще ви разкажем малко повече за това и ще ви дадем бърз и лесен начин за справяне с проблема. Но преди това…

Какво представляват мускулните крампи?

Според сайта healthline.com:
“Мускулните крампи (схващания) са внезапни, неволеви контракции, които се случват в различните мускули. Тези контракции често са болезнени и могат да повлияят на различните мускулни групи. Често засегнатите мускули включват тези на прасеца, предните и задните мускули на бедрото”.

Също така се посочва, че може да изпитате спазми в корема, раменете, краката и ръцете, както и че понякога “издута буца от мускулна тъкан” се усеща като спазъм.
Ако имате редовни крампи и спазми, по-добре се консултирайте с вашия лекар, тъй като това може да бъде признак за някакво скрито медицинско състояние.

 

Какво причинява мускулните крампи и спазми?

Гуруто по стречинг от StretchCoach дава следния отговор: “Има редица фактори, които допринасят за мускулните крампи и спазми, основните от които са:
• лоша гъвкавост и стегнати мускули
• мускулна умора и прекомерно натоварване
• дехидратация 
• електролитно и минерално изчерпване.

Има редица други фактори, включително работа и упражнения при висока температура и влажност, недостатъчно кръвоснабдяване, нараняване и мускулна треска и прекомерна употреба на алкохол, наркотици и медикаменти”.

Кои хора са най-застрашени от мускулни крампи и спазми?

  • Офис служителите. Седенето на бюрото по цял ден може да навреди на мускулите прекалено, тъй като сте наведени над компютъра си и не се движите или разтягате достатъчно. За да намалите ефекта на целодневното седене, правете редовно почивки и се движете, правете кратки разходки, изпъвайте се и се протягайте. Има упражнения, които може да правите на бюрото си, докато сте на работа и така да се погрижите за мускулите си и да предотвратите спазмите.
  • Заетите хора. Може да имате срокове за спазване, срещи с хора, които да проведете и места за посещение, но трябва да помните да се грижите също и за себе си. Твърде често хората са погълнати от ежедневните си графици и забравят да пият достатъчно течности или да отделят време да се хранят правилно. Ненамирането на време да се упражнявате също може да бъде проблем.
  • Бременните жени.Много бременни жени изпитват редовно спазми на долните крайници през второто и третото тримесечие на бременността. Никой не е сигурен защо, но теориите предполагат, че те може да се дължат на натиск върху нервите, намаляване на кръвообращението, умора или комбинация от трите. Не забравяйте да почивате често, слагайте краката си нагоре и се убедете, че сте добре хидратирани. Бременността ускорява загубата на течности и електролити, затова се уверете, че вашите електролити са балансирани. Важно е да избягвате сладките енергийни напитки с изкуствени оцветители.
  • Спортистите и фитнес ентусиастите. Ако работите навън или участвате в спортна и тежка физическа дейност, е важно да сте наясно с тялото си. Знайте границите на възможностите си и не се пренатоварвайте твърде много. Подгответе се за поставените цели или болката може да се появи и да ви забави, или по-лошо – да сложи край на напредъка ви изобщо. Уверете се, че сте хидратирани и че давате на тялото си храната, от която то се нуждае, за да работи по най-добрия начин.
  • Работниците във фабриките. Повтарящите се движения и липсата на правилно изпъване може да предизвикат мускулна умора. Дългите часове и различните смени могат да означават, че не получавате достатъчно сън. Халетата често са горещи, което може да доведе до дехидратация и хранителен недостиг. Важно е да сте хидратирани и да компенсирате електролитите и минералите, загубени чрез изпотяване. 

Предпазване и лечение на мускулни крампи и спазми

Непосредственото облекчение е ясно (разтягане,разтривки, разходки). Важно е обаче какво правите в дългосрочен план. Трябва да обръщате повече внимание на физическата си форма и наличието на вода и минерали в организма ви. Уверете се, че:

  • Правите редовно и достатъчно физически упражнения. Консултирайте се със специалист за това кое е най-доброто за вас;
  • Уверете се, че пиете достатъчно вода всеки ден. Минимумът от 1,5л дневно е задължителен, ако искате да се избавите от болката и крампите през нощта.
  • „Хранете” тялото си с жизнено важните за него електролити и минерали.

Защо електролитите и минералите са толкова важни за тялото?
“Мускулната тъкан разчита отчасти на набор от минерали, електролити и други химикали, за да се свива и да се отпуска. Някои от тези важни вещества са калций, магнезий, калий и натрий. Неадекватното хранене, обезводняването, повръщането и диарията са само някои от факторите, за които се смята, че нарушават баланса на минерали и електролити в организма и че правят мускулите по-податливи на спазми”. Тhe Better Health Channel
Изпотяването, менструацията и бременността също могат да играят роля в това колко бързо тялото ви изразходва хранителните вещества, от които се нуждае, и мускулните крампи могат да бъдат предупредителни знаци, че резервите на тялото ви са ниски. 

Безценният минерал!

Винаги е важно да сте сигурни, че тялото ви получава достатъчно магнезий.
Защо? Магнезият е необходим на почти всяка клетка, той отговаря за над 300 биохимични реакции в тялото ви. Той изпълнява наистина невероятно много задачи.
Енет Ларсон-Майер от HumanKinetics пише, че “В допълнение към неговата роля за здравето на костите магнезият играе важна роля за стабилизирането на аденозин трифосфата (АТР), източник на енергия за мускулната контракция, и служи като електролит в телесните течности. Мускулната слабост, мускулните потрепвания и мускулните крампи са често срещани симптоми на недостиг на магнезий”.
В едно с неговата важност недостигът на магнезий се среща плашещо често. Над 80% от населението са с магнезиев дефицит и повечето дори не го осъзнават, което прави магнезиевия дефицит изключително вероятна причина за мускулните крампи и спазми при хората.

Това е добра новина, защото магнезиевият дефицит може да бъде лесно лекуван у дома.
Можете да получите магнезий чрез храната си, ако сте усърдни при купуването и консумирането на храни, които са с високо съдържание на този ценен минерал. Тъмните листни зеленчуци, семената, рибата и тъмния шоколад са все източници на магнезий, които можете включите в храната си. Но, както с повечето витамини и минерали, храната не винаги може да е единствен източник на тези вещества – след като те преминат през храносмилателната ни система, обикновено не остават достатъчни количества за дневния прием. Затова имате нужда от помощник, който да ви осигури нужната дневна доза магнезий.

 

Как да сложите край на магнезиевия дефицит?

Най-добрият помощник в борбата с магнезиевия дефицит: хранителните добавки. Намерете  бионалична магнезиева добавка за бързо възстановяване на нивата на магнезий.

Когато става въпрос за магнезий, търсете качеството. Английската сол съдържа магнезий и е лесна за поръсване във вашата баня, но не е най-ефективният вариант на разположение за вас, защото тялото ви не може да абсорбира много. Други външно приложими, често наричани “магнезиеви масла”, могат да ви оставят усещане за сърбеж и мазнота. Не е много приятно и е доста неудобно, ако искате нещо, което можете да използвате навсякъде и по всяко време (като, да речем, когато мускулни крампи се случват в средата на нощта, или когато сте в самолет). В тези случаи, за да ви помогне да се справите с магнезиевия дефицит без да изпитате страничните ефекти на добавките с магнезий, които: 

  • Поддържа здравето на сърцето, здравословното кръвно налягане и еластичността на кръвоносните съдове;
  • Поддържа мозъчната функция и настроението;
  • Помага за поддържане на оптимално храносмилане (най-добре, когато се приема с храна);
  • Помага за поддържане на мускулите и нервите отпуснати.