Преминаване към съдържанието

Рибеното масло през есента – защо е важно за децата?

28 Oct, 2022 19

Учебната година започна, децата вече ходят на училище и детска градина, а родителите си пожелават и правят всичко по силите си те да са здрави. Но с есента и променливото време имунитетът на хлапетата има нужда от подкрепа, а напрежението от първите седмици в класната стая често причинява неразположение на учениците. Затова е важно да не пропускаме препоръчителния дневен прием от рибено масло, въпреки натоварения ежедневен ритъм. Хранителната добавка укрепва имунитета, подпомага работата на мозъка и очите, подобрява справянето със стреса и с някои поведенчески отклонения като хиперактивност, например. Цялостното въздействие на рибеното масло над децата благоприятства тяхното здраве и е добре проучено.

Какво представлява натуралното рибено масло?

Рибеното масло съдържа витамин А и D3 (холекалциферол), който е два пъти по-добре усвоим от D2. Той е концентриран източник на Омега-3 мастни киселини. Около 30% от рибеното масло се състои от Омега-3 мастни киселини. Основните Омега-3 в рибеното масло са ЕРА (eйкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина), чието съотношение е ключово за въздействието на хранителното добавка. ЕРА и DHA не се синтезират в тялото и се набавят чрез храната.

Защо рибеното масло е полезно за децата?

Основните ползи от редовния прием на рибено масло за децата са за по-висок имунитет при преходните сезони, за укрепване на костите и ставите при бебетата и малчуганите, за развитие и подпомагане на работата на мозъка и зрението. Не на последно място, хранителната добавка подпомага борбата с астмата.

Приемът на Витамин D3 активира клетъчния имунитет и функцията на Т-лимфоцитите, което е от ключово значение за по-голяма антивирусна устойчивост. Следователно води и до цялостно укрепване на организма, през есента и зимата, при смесването на много деца на едно място, когато рисковете от заболявания расте.

Подпомага регулирането на количеството калций и фосфор в организма, които поддържат здрави костите, зъбите и мускулите. Без витамин D3 тялото може да абсорбира само 10% до 15% от хранителния калций.

Липсата на витамин D при деца причинява рахит. Затова, при малките деца и при младежите, които спортуват, той е важен както за растежа, така и за възстановяването при травми, при усилени тренировки. Играта навън и движението допълнително укрепват имунната система.

Мозъкът на децата също има нужда от захранване с Омега-3 мастни киселини. Той е съставен от около 60% мастна тъкан, а DHA се намира предимно в дяловете на мозъка, отговорни за сетивното възприятие и интелигентността.

EPA и DHA помагат и на децата между 7 и 9-годишна възраст да развиват способността да се съсредоточават. Омега-3 киселините регулират растежа на нервните клетки и миелиновата обвивка, която изолира нервите. Така въздействат и на изграждането на кръвоносните съдове и за развитието на очите и зрението.

Смята се, че повечето деца със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност са със значително по-ниски от средните стойности на тези киселини в организма. Healthline.com цитира проучване, според което, Омега-3 мастните киселини повлияват положително тези проявления.

Рибеното масло подпомага и борбата с астмата, която се изостря в есенно-зимния сезон, когато замърсяването на въздуха се увеличава. Астмата е хронично заболяване, което засяга деца и възрастни, причинявайки симптоми като болка в гърдите, затруднено дишане, кашлица и хрипове. 10-месечно изследване сред 29 деца отбелязва, че приемането на капсула рибено масло, съдържаща 120 мг комбинирани DHA и EPA дневно, помага за намаляване на симптомите на астма.

Как децата да приемат рибено масло?

Рибеното масло се предлага на капсули или в течна форма. За най-малките изберете добавката в течна форма. Капсулите са подходящи за деца и възрастни над 6 г. Обърнете внимание на дозировката рибено масло, според възрастта. Ако е течно, рибеното масло „върви“ с мед или с чери домат за награда. Светлината и топлината ускоряват скоростта на окисляването му, затова задължително съхранявайте бутилката в хладилник. Щом я отговорите, трябва да използвате маслото до 3 месеца. Ако помътнее и се сгъсти, просто разклатете леко бутилката преди употреба. Капсулите се съхраняват на стайна температура, но не изложени на пряка слънчева светлина. Те са подходящи за деца над 6 години.