Преминаване към съдържанието

Витамин Д

27 Jan, 2021 41

Всеки знае колко важен е витамин D за тялото. В сезона на настинките и грипа, за човешкия организъм е много важно да получава достатъчно от този ценен витамин, ако искате да избегнете температурата, болките в гърлото и запушения нос. Можем да получим витамин D от някои храни като мазна риба, жълтъци и пълномаслено мляко, но 90% от витамин D, който получаваме, се произвежда от нашите тела. Тялото произвежда витамин D от пряка слънчева светлина (особено UV-B радиация) в кожата и процесът на синтез продължава в черния дроб и бъбреците, докато достигне до окончателната му активна форма. Няколко различни типа клетки в тялото, включително имунните клетки, съдържат рецептора за витамин D, което означава, че те могат да реагират на молекулите на витамин D, предизвиквайки различни реакции в тялото. Нищо чудно, че витамин D може да повлияе на толкова много аспекти на здравето, включително здравето на костите, сърдечно-съдовото здраве, имунитета, автоимунните заболявания, диабет тип I и психичното здраве.

И ПОНЕЖЕ СЕЗОНЪТ НА ВИРУСИТЕ ВЕЧЕ Е В РАЗГАРА СИ, В СЛЕДВАЩИТЕ РЕДОВЕ ЩЕ ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ НА СПОСОБНОСТТА НА ВИТАМИН D ДА ПОДСИЛВА ИМУНИТЕТА:

Острите респираторни инфекции са основна причина за глобалната заболеваемост и смъртност. Инфекциите на горните дихателни пътища като настинка и грип са най-честата причина за консултации с общопрактикуващи лекари. Острите инфекции на долните дихателни пътища като пневмония са по-рядко срещани, но причиняват около 2,65 милиона смъртни случая в целия свят.

Смята се, че витамин D - „слънчевият витамин“, предпазва от респираторни инфекции, като повишава нивата на антимикробни пептиди - естествени антибиотични вещества - в белите дробове. Именно затова настинките и „грипът са най-често срещани през зимата и пролетта, когато нивата на витамин D са най-ниски.

 

Ролята на витамин D в имунната система се признава от около 35 години, но едва през последните години последиците от дефицита на витамин D върху имунната система стават по-ясни.

Има два типа имунна система, еднакво важни в борбата с инфекциите, вродената система (отговорна за бърза борба с инфекциите) и адаптивната система (която произвежда по-бавен отговор, но е силно специализирана, например отговорна за производството на антитела). Витамин D изглежда модулира и двете системи, което обяснява защо той има толкова широк ефект върху имунната система. Всъщност, витамин D е известен с това, че играе роля в автоимунитета. Това е и причината дефицит на витамин D да се наблюдава при пациенти с автоимунно заболяване, включително множествена склероза, ревматоиден артрит, възпалително заболяване на червата и лупус еритематозус.

 

Редовното излагане на слънчева светлина е най-естественият и желан начин да получите достатъчно витамин D. Разбира се, през пролетта и лятото е много по-лесно да набавите на тялото си нужното количество витамин D. Това е и причината през топлите месеци да има по-малко инфекции и заболявания.

Витаминът се съхранява в тялото за около 2 месеца. Следователно витамин D, с който сте запасили през любимите слънчеви дни през лятото, ще започне да изчезва, когато по-кратките и студени зимни дни се появят. Тъй като е трудно да получите достатъчно витамин D само от храната, най-добрият начин да покриете ежедневните си нужди през зимните месеци е да приемате добавка.

Добавките се предлагат главно в две форми, витамин D3 или D2, като D3 е по-ефективен при повишаване нивата на витамин D в организма. Ако искате да давате на тялото си най-чистата и натурална форма на витамин D, под формата на хранителна добавка, доверете се на рибеното масло Rosita Evclo. То е източник на натурален витамин D, същата форма на витамина, която тялото ни синтезира когато сме изложени на слънчева светлина и единствената форма, намерена в значителни количества в нерафинирани масла от черен дроб на риби.

Има широк спектър от експертни мнения, когато става въпрос за това колко витамин D трябва да приемаме, за да имаме здрав и силен имунитет. Според препоръките на Министерството на здравеопазването, всеки на възраст над четири години трябва да приема 10 микрограма (400 IU) дневно, особено между месеците октомври и март. На хората с по-висок риск (тези с малко или никакво излагане на слънце и хора с тъмна кожа) се препоръчва да приемат добавка през цялата година. Министерството на здравеопазването посочва също 100 микрограма (4000 IU) като препоръчителна дневна граница.

Важно е обаче да се признае, че изискванията за витамин D могат да варират значително в зависимост от това къде живеете (хората, живеещи в северните страни, са изложени на по-висок риск от дефицит на витамин D), възрастта, сезона и индивидуалните фактори (някои хора може да се нуждаят от повече от 400 IU дневно, ако страдат от дефицит).

Една лъжица от течното рибено масло Rosita Evclo ще донесе на организма достатъчното количество витамин D, необходимо за здрав и силен имунитет.  Освен това, рибеното масло е естествен източник на омега-3 мастни киселини, витамини А и Е. А ако искате да избегнете приема на течно рибено масло, можете да получите същото количество витамин D и ценни вещества от Rosita Evclo – Капсули.

Осигурете си здравословни нива на витамин D и силен имунитет през цялата година с Rosita.