Преминаване към съдържанието

Всичко, което трябва да знаете за здравословното хранене

18 Jun, 2019 2654

Здравословно хранене. В днешно време всеки човек се опитва да живее и най-вече да се храни здравословно. Но какво представлява здравословното хранене?

Накратко казано, здравословното хранене представлява консумация на храни от всички групи, които Ви карат да се чувствате добре. По този начин подобрявате настроението си и тялото Ви става по-здраво. Но как да се храните здравословно?

В това море от различни мнения и твърдения е напълно нормално да се чувствате объркани. Информацията, свързана със здравословно хранене, може по-скоро да Ви откаже, от колкото да Ви накара да се храните здравословно. С помощта на тази статия ще Ви отговорим на някои основни въпроси, свързани със здравословното хранене и как да го включите в ежедневието си:

Има ли общо между здравословното хранене и лишенията?

Здравословното хранене няма нищо общо с лишаването на 100% от любимите Ви храни, дори напротив. Мъчителните диети, които предлагат бързи резултати за кратко време, не се смятат за здравословно хранене. Една здравословна диета трябва да включва всички групи храни, защото една единствена не може да предостави всичко, от което организма Ви се нуждае.

Какви храни трябва да ядете, ако искате да се храните здравословно?

Трябва да наблегнте главно на непреработените храни. Когато те не са преработени изкуствено, в тях не се съдържа само въглехидрати, само мазнини или само протеини. Наблегнете на:

  • Чисти меса- Под чисто месо разбираме месо, което не съдържа мазнини и кожа. Месото е основен източник на протеин;
  • Риба- Консумирайте риби като сьомга, херинга, пъстърва. Те са източник на ненаситени мазнини, омега-3 мастни киселини и протеин;
  • Сурови ядки и семена- Те са източник главно на полезни мазнини, витамини и минерали;
  • Зеленчуци- Всички видове зеленчуци са източник на минерали, фибри и витамини;
  • Млечни продукти - Те са източник на мазнини, въглехидрати, протеини, витамини и минерали;
  • Плодове - Те са източник на фибри, витамини и минерали;
  • Пълнозърнести храни- Те са богати на комплексни въглехидрати, витамини и минерали.

Какви напитки да приемате, ако искате да се храните здравословно?

Консумацията на напитки с добавена захар е наистина много вредна и е провалила не една диета или хранителен режим. Всъщност е изключително важно не само какво ядете, но и какво пиете, ако искате да водите здравословен начин на живот. Важно е да приемате достатъчно вода всеки ден. Ако искате да овкусите водата си,  можете да добавите различни плодове като  лайм, лимон, ягоди, боровинки и други. Да включите билков чай в диетата си също е добра алтернатива.

Какви хранителни добавки може да добавяте към храната и напитките си?

За пълнноценно и здраво тяло трябва да следите внимателно какви хранителни добавки да приемате. Препоръчително е те да не са синтетичен продукт а натурален, като Хидролизирания колаген на RealFood. С него набавяте чист протеин, както и множество ползи, като: намаляване болката в ставите, плътна и здрава коса, нечупливи нокти, гладка кожа...

Също така може да се запознаете и с ползите на Рибено масло на Rosita, което ви доставя витамин А, Д и Омега мастни киселини. Всички знаем колко важни са тези хранителни вещества за правилно функциониране на иманунна систама.