Преминаване към съдържанието

Защо трябва редовно да приемаш рибено масло

08 Nov, 2018 155

Рибеното масло снабдява организма с безценен за него елемент. Ето кой е той?

Здравословният начин на живот е приоритет за теб? Ако да, то най-вероятно искаш да приемаш само най-полезните за тялото ти храни, както и да снабдяваш организма си с всичко, което му е необходимо, за да бъде здрав и жизнен по-дълго време. Може би се стремиш да си осигуряваш поне по 7 часа спокоен сън всяка вечер. Може би се движиш постоянно и спортуваш редовно. Но има нещо, което може би забравяш.

В днешното забързано ежедневие, когато си затрупан със задачи, ангажименти и планове, често не можеш да си позволиш да се храниш толкова разнообразно от колкото организма ти има нужда. Нещо повече, почти невъзможно е да приемеш всички необходими хранителни вещества само с храненето. И докато някой вещества могат да бъдат произведени от организма ти, то други трябва да бъдат набавяни допълнително. Именно такива са Омега-3 мастните киселини, едни от най-важните градивни елементи за здрав и силен организъм. Те се съдържат най-вече в мазните риби като сьомга, пъстърва и риба тон, но количеството риба, което трябва да изядеш, за да си осигуриш нужната доза Омега-3 мастни киселини, често е прекалено много за всеки съвременен човек.

Тогава какво да правиш?

За да ти даде нужната доза здраве бързо, лесно и без много усилия, на помощ идва рибеното масло. Без значение дали ще избереш да го приемаш в течна форма или като капсули, рибеното масло е една от най-ценните хранителни добавки, които непременно трябва да имат място в дома ти.

Питаш се защо?

Рибеното масло съдържа огромно количество от ценните за организма Омега-3 мастни киселини. Те от своя страна, са много важни,  ако искаш да поддържаш тялото си здраво и да се пребориш по естествен начин с някои болести. Ето какво може да направят за теб безценните Омега-3 мастни киселини, които организма ти ще получи, ако приемаш редовно рибено масло.

Омега-3 мастни киселини се борят с депресията и безпокойството

Депресията е едно от най-често срещаните психични разстройства в света.  Симптомите включват тъга, летаргия и обща загуба на интерес към живота. Тревожността също е много често срещано разстройство и се характеризира с постоянна тревога и нервност. Интересно е, че проучванията са установили, че хората, които консумират редовно омега-3, са по-малко склонни да бъдат депресирани. Нещо повече, когато хората с депресия или тревожност започват да приемат омега-3 добавки, техните симптоми се подобряват. Ето защо, ако искаш да се справяш по-лесно с ежедневния стрес и да се радваш повече на живота, погрижи се за тялото си като му дадеш повече омега-3 мастни киселини.

Омега-3 мастни киселини подобряват зрението

DHA, вид омега-3, е основен структурен компонент на мозъка и ретината на окото. Когато тялото ти не получава достатъчно DHA, това може да доведе до проблеми със зрението.  Интересното е, че получаването на достатъчно количество омега-3 е свързано с намален риск от макулна дегенерация, една от водещите причини за трайни увреждания на очите и слепота. Така, омега-3помагат не само на психическото ти състояние, но и се грижат очите ти да бъдат в отлично здраве.

Омега-3 подпомага мозъчната функция и развитието при бременност

Омега-3 мастни киселини са от решаващо значение за растежа и развитието на мозъка при кърмачета. DHA представлява 40% от полиненаситените мастни киселини в мозъка и 60% в ретината на окото.  Следователно, не е изненада, че кърмачетата хранени с DHA-обогатена формула имат по-добро зрение. Получаването на достатъчно омега-3 мастни киселини по време на бременността е свързано с множество ползи за детето, включително:

  • По-висока интелигентност;
  • По-добра комуникация и социални умения;
  • По-малко поведенчески проблеми;
  • Намален риск от забавяне на развитието;
  • Намален риск от аутизъм и церебрална парализа.

Ето защо, приемът на рибено масло по време на бременност, както и през първите години на детето, ще му помогне да расте здраво и силно.

 Омега-3 могат да предотвратят сърдечно-съдови заболявания

Инфарктите и инсултите са водещите причини за смърт в света. Преди десетилетия изследователи отбелязват, че общностите, хранещи се главно с риба, имат много по-ниски нива на тези заболявания. По-късно става ясно, че това се дължи на съдържащите се в рибата омега-3 мастни киселини. Оттогава става ясно, че омега-3 мастните киселини имат многобройни ползи за здравето на сърцето като:

  • Триглицериди: Омега-3 могат да причинят значително намаляване на триглицеридите, обикновено в диапазона от 15-30%.
  • Кръвно налягане: Омега-3 може да намали нивата на кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане.
  • HDL-холестерол: Омега-3 може да повиши нивата на холестерола.
  • Кръвни съсиреци: Омега-3 могат да задържат тромбоцитите в кръвта. Това помага да се предотврати образуването на вредни кръвни съсиреци.
  • Плака: Поддържайки артериите гладки и без повреди, омега-3 помагат да се елиминира плаката, която може да ограничи и втвърди артериите.
  • Възпаление: Омега-3 намаляват производството на някои вещества, отделени по време на възпалителния процес.

Ето защо, ако искаш да се погрижиш за здравето на сърцето си, но нямаш възможност ежедневно да консумираш мазни  риби като сьомга, пъстърва или риба тон, включи рибено масло в ежедневието си.

 Омега-3 мастни киселини подобряват съня

Добрият сън е една от основите на оптималното здраве. Проучванията показват, че лишаването от сън е свързано с много заболявания, включително затлъстяване, диабет и депресия. Ниските нива на омега-3 мастни киселини са свързани с проблеми при сън при деца и обструктивна сънна апнея при възрастни. Ниските нива на DHA също са свързани с по-ниските нива на хормона мелатонин, който ви помага да заспите. Изследванията както при деца, така и при възрастни показват, че допълнителния прием на омега-3 увеличава продължителността и качеството на съня.

 Омега-3 подобряват състоянието на кожата

DHA е структурен компонент на кожата. Той е отговорен за здравето на клетъчните мембрани, които съставляват голяма част от кожата. Здравата клетъчна мембрана води до мека, гладка и еластична кожа без бръчки. Други ползи, които омега-3 имат за здравето на кожата са:

  • Контролират производството на себум в кожата;
  • Управляват нивото на хидратация на кожата;
  • Предотвратяват хиперкератинизацията на космените фоликули (малките червени точки, които често се наблюдават в горната част на ръцете);
  • Предотвратяват преждевременното стареене на кожата;
  • Предотвратяват появата на акне;
  • Омега-3 също така може да предпази кожата от увреждане от слънцето. EPA помага да се блокира отделянето на вещества, които изяждат колагена в кожата след излагане на слънце.

Ето защо, ежедневният прием на рибено масло е ключов, ако искаш здрава, красива и млада кожа без бръчки.

Омега-3 подобряват състоянието на костите и ставите

Остеопорозата и артритът са две общи нарушения, които засягат скелетната система. Проучванията показват, че омега-3 могат да подобрят якостта на костите чрез увеличаване на количеството калций в тях. Това води до намален риск от остеопороза. Омега-3 може също да помогне с артрита. Пациентите, приемащи добавки, богати на Омега-3 (като рибено масло), съобщават за намалена болка в ставите.

Омега-3 мастни киселини са изключително важни за оптималното здраве. Получаването на достатъчна доза от тях всеки ден е ключово за здравето на организма. Въпреки това, ако не си фен на мазните риби или няма как да се храниш често с тях, приема на рибено масло като добавка е бърз, сигурен и лесен начин да подобриш здравето си и да се погрижиш както за себе си, така и за близките си.

Рибеното масло Rosita е идеалният помощник за целта. Избери по-удобният начин, под формата на капсули или в течна форма, и осигури на тялото си ежедневна доза от ценните омега-3 мастни киселини. Поръчай своето рибено масло Rosita още днес.