Преминаване към съдържанието

ЗДРАВИ И СИЛНИ: Съветите, които ще ви предпазят от болести

08 Mar, 2021 57

ЗДРАВИ И СИЛНИ

Здравето е едно от най-важните неща за всеки човек. За да живеем живота си пълноценно, да се радваме на щастливите моменти и близките си, трябва на първо място да бъдем здрави. Забързаното ежедневие, стресът, неправилното хранене и вредните навици могат значително да влошат здравето ви, и да доведат до редица болести.

За да избегнете това, важно е да се грижите за себе си по правилния начин. Следващите няколко съвета са тук на помощ. Те не изискват никаква подготовка и може лесно да ги включите в ежедневието си. Практикувайте ги редовно, за да се предпазите от всякакъв вид болести, да подобрите имунитета си и да се радвате на добро здраве.

 

СЪВЕТ 1: Яжте много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни

Растителната диета е най-мощната противовъзпалителна, противоракова диета на планетата Земя. Растителната храна е богата на витамини, минерали, ензими, фитонутриенти, антиоксиданти и аминокиселини - градивните елементи на протеина.

Но какво точно означава да купувате растителни продукти?

Означава да купувате и ядете цели, непреработени, сурови или варени плодове и зеленчуци, бобови растения (като черен боб и леща), ядки (като бадеми и орехи), семена (като сусам, тиквени семки, ленено семе и конопени семена) и пълнозърнести храни (като овес, ечемик, киноа и различни форми на ориз).

Освен това, противно на общоприетото мнение, храненето здравословно не е по-скъпо от нездравословното хранене. Да изядете една салата на обяд няма да ви струва повече от една пица. Когато осъзнаете това, ще разберете, че да се храните здравословно е не само полезно за здравето ви, но и за портфейла ви. 

 

СЪВЕТ 2: Движете се

Спортът засилва производството на Т-клетки в тялото и подобрява имунната ви функция! Повишава оксигенацията на вашите тъкани. Подобрява функцията на антиоксидантните ензими и задейства освобождаването на ендорфини, които ви карат да се чувствате добре. И ... не ви струва нищо!

Когато тренирате, повишеното кръвообращение осигурява повече кислород и хранителни вещества за вашите клетки и повишената лимфна циркулация. Повишена циркулация също ускорява лечебния процес и изключва гените, които могат да предизвикат различни болести. Минималното количество спорт, към което трябва да се стремите, е 150 минути на седмица. Това са само 20-30 минути на ден. Изберете упражненията, които най-много ви допадат: тичане, разходки, фитнес, плуване или друго. Всяка дейност, която включва движение на тялото ви и кара сърцето ви да работи по-бързо ви помага да поддържате здравето си.

 

СЪВЕТ 3: Пости за здраве 

Постенето може да е най-мощната безплатна терапия от всички. По време на 3-5 дневна водна диета, старите и увредени имунни клетки умират. След това, когато започнете да ядете отново, тялото ви започва производството на нови имунни клетки. Гладуването по същество регенерира имунната ви система!

Когато гладувате, тялото ви преминава от нормални ежедневни операции към режим на вътрешно „почистване на дома“. То ще раздели увредените от здравите клетки и ще елиминира онези, които вече не са ви нужни.

Ако искате да пречиствате тялото си с помощта на гладуване, може да започнете с по един ден веднъж седмично. Ако се чувствате добре, може да увеличите броя на дните, в които консумирате само вода. Може да ви се струва трудно, но щом започнете да го правите ще се почувствате много по-леки и във форма.

 

СЪВЕТ 4: Приоритизирайте съня

Ако искате да се радвате на добро здраве, едно от нещата, на които трябва да обърнете сериозно внимание, е сънят. Докато спите тялото ви се лекува, а това означава, че трябва да му осигурите поне 7 часа спокоен сън. Ако често спите по-малко от 7 часа, това може сериозно да повлияе на организма ви. Липсата на сън може да повлияе на вашето настроение и мозъчна функция, може да доведе до депресия, наддаване на тегло, слаба имунна система, диабет, сърдечни заболявания и рак. По време на сън тялото ви произвежда цитокини, които помагат на борбата с инфекции.

Ако искате да използвате съня като естествен начин да подобрите здравето си, изберете удобна възглавница, осигурете пълна тъмнина в спалнята и достатъчно количество магнезий в организма ви. Магнезият е минерал, известен със способността си да успокоява нервната система и да ви помага да спите спокойно.

 

СЪВЕТ 5: Излезте на слънце

Слънцето е източник на енергия за всички живи същества на планетата Земя. Без него всички умираме! Благодарение на него получаваме и един от най-важните витамини, необходими ни, за да бъдем здрави. Витамин D, произведен от редовно излагане на слънце, има много и разнообразни роли в човешкия организъм, сред които:

  • Поддържа здрави костите и зъбите;
  • Подобрява здравето на имунната система, мозъка и нервната система;
  • Регулира нивата на инсулин и подпомага контрол на диабета;
  • Подпомага белодробната функция и сърдечно-съдовото здраве;
  • Влияе върху експресията на гени, участващи в развитието на различни видове рак.

Да получавате достатъчно количество витамин D само с излагане на слънце е трудно, особено през студените месеци. Ето защо е важно да приемате витамина с храната или с помощта на хранителни добавки. Рибеното масло Rosita Evclo е естествен източник на Омега-3 и Витамин D и А. Редовно приемано, то ще ви помогне да поддържате здравословни нива на витамина в организма си и ще ви помогне да бъдете здрави и във форма.

 
1
Free Gift