Меню

Кето речник:

Аминокиселина - Най-малката единица протеин. Две до три аминокиселини правят пептид. Множество пептиди съставляват протеин.

Глюкогенни и кетогенни аминокиселини - аминокиселините могат да бъдат разделени на глюкоза или кетони или и двете, като по този начин се класифицират като „глюкогенни“ или „кетогенни“. Понякога твърде много глюкогенни аминокиселини могат да предотвратят кетоза.

Кетоза - Метаболитното състояние, предизвикано от получаването на по-голямата част от калориите от мазнини. Да не се бърка с диабетичната кетоацидоза - опасно състояние, причинено от неконтролиран инсулин при хора с диабет тип 1.

Кетогенни диети - Всяка диета, която ограничава въглехидратите и поставя тялото ви в кетоза. Включва: кето, въглехидратна рестрикция, кетогенен палеолит, MCT маслена диета и други диети с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини (LCHF). 

Кетогенно съотношение - Съотношението на мазнини в грама към протеин и въглехидрати. 

Съотношението се използва често в клинични условия, където съотношението 1: 1 е най-благоприятната версия на, а съотношението 4: 1 е най-строгата кетогенна диета.

Кетонно тяло - накратко „кетони“, който са алтернативният източник на гориво за глюкозата, когато сте в кетоза. Можете да измервате нивото на кетона си с ленти от урина, монитор за кръвен кетон или алкотестер. Безопасните нива варират между 0,5 mmol до 4 или 5 mmol.

MCT - Масло, което се състои от средноверижни триглицериди (MCT), получени от източници като кокос. Поради по-късата си дължина на веригата, MCT се разграждат бързо и се абсорбират в тялото, което ги прави бърз източник на енергия. Те лесно се усвояват от метаболизма и от черния ни дроб, за да произвеждат тези кетони.


Цел:

Целта на кетогенната диета е да приведе тялото в състояние, наречено кетоза, използвайки кетони вместо въглехидрати като "гориво". Кетозата е промяна в метаболизма на тялото и тези промени могат да ви доведът до желания ефект. 

Имайте предвид, че няма нито една определена кетогенна диета, която да е пълноценна за всеки и да постигне най-доброто ниво на кетоза. Вашата генетика, предпочитания и ниво на активност ще решат колко мазнини, протеини и въглехидрати да ядете.


Кето правила 

Колко въглехидрати трябва да приемате?

Най-общо казано, щастлива среда е между 20 и 60 грама въглехидрати на ден.

Ограничаването на богати на фибри и богати на антиоксиданти зеленчуци и плодове вероятно не е добър избор, но премахването на преработените зърнени храни и захарта е препоръчително.

Как поддържаме ниско съдържание на въглехидрати?

Всички имаме любим въглехидрат, но как да го заменим? С подходящите добавки можете да намерите заместител, така че да не се чувствате сякаш ограничавате всичко, което обичате да ядете. Както при всяка диета, успехът е свързан с намирането на заместители.

Например, „мастна бомба“, направена от кокосов крем и подсладена с капка стевия и няколко замразени боровинки, има страхотен вкус в сравнение с топка сладолед.  Ленените бисквити и бадемовият хляб са идеалният заместител на типовия хляб и обикновени бисквити.

Най-добрите и най-лошите въглехидрати за кето диета

Най-добри

Получаването на няколко порции от тях всеки ден се препоръчва.

 • Горски плодове (най-добре горски боровинки)
 • Зеленчуци с високо съдържание на фибри (препоръчва се зелени зеленчуци)
 • Сирене, крема сирене
 • Кокосов крем или тежка сметана за разбиване
 • Лен, чиа и коноп
 • Естествени некалорични подсладители (стевия, монашки плодове и др.)

Добри

Малко от тях няма да навредят, но най-добре е да не ядът твърде много.

 • Ядки
 • Други семена като тиква или сусам
 • Повечето надземни зеленчуци
 • Авокадо и кокосови орехи
 • Твърд алкохол (в умерени количества!)

Да се ограничат

Тези храни трябва да бъдат ограничени.

 • Бобови растения / боб
 • Коренни зеленчуци
 • Нишестени зеленчуци
 • Повечето млечни продукти (кисело мляко, извара, прясно и ядково мляко и др.) 
 • Сухо вино и бира с ниско съдържание на въглехидрати

Да се ​​избягвят

Тези продукти не влизат в нито един диетичен план с ниско съдържание на въглехидрати.

 • Захар и сладкиши
 • Рафинирани зърна (хляб, брашно и др.)
 • Коктейли, бира, десертно вино

"Мръсно" кето  и "Чисто" кето

Каква е разликата между мръсното кето и чистото кето?

Мръсно кето

Чисто Кето

Без плодове

Изберете хранителни плодове като боровинки, малини, къпини или череши.

Без зеленчуци

Опитайте се да ядете по няколко порции зелени зеленчуци всеки ден, като спанак, зеле, броколи, карфиол, праз или брюкселско зеле. Препоръчват се и други цветни зеленчуци!

Без достатъчно видове протеин

Изберете здравословни източници на протеини като мазна риба (сьомга, скумрия, риба тон, сардини и аншоа) или добавяйте Кето Колаген с ванилия + MTC / Vanilla KETO Collagen + MCT, който ще ви достави нужните протеини!

Твърде много животински мазнини 

Заменете ги с растителни източници на мазнини, като зехтин, масло от рапица, масло от авокадо, кокосово масло и кокосов крем. MCT маслото също е страхотно!

Въпросът „дали кетото е здравословна диета“ възниква отново и отново и няма реален отговор. 

Както всяка друга диета, както и кетогенната диета може да бъде нездравословна или полезна за вас и получавате желаните резултати. Чистият и мръсен кето режим се различават в качеството на храната. Чистият кето включва много повече пълноценни храни, докато мръсният кето съдържа много преработени храни, които може да нямат полезните хранителни вещества.

Кето Колаген с ванилия + MTC / Vanilla KETO Collagen + MCT
Какво представлява Кето колаген с ванилия ? Кето колаген с ванилия на Great Lakes Gelatin е хранителна добавка, ...
84,00 лв.

Трябва ли да обърнете внимание на протеините за кетоза?

Нисковъглехидратното ядене може да звучи така, сякаш всичко е свързано с мазнини и въглехидрати, но това че не обръщате внимание на протеините е често срещана грешка.

Протеинът може да се разгради до глюкоза, когато тялото ви има нужда. Този процес се нарича „глюконеогенеза“ и се случва в зависимост от вида на протеина, който ядете и нивото на стрес, в което се намира тялото ви.

Когато все още се адаптирате към кето режима, тялото ви ще си помисли, че е в стресово състояние. Ако ядете много протеини, за да компенсирате въглехидратите, които са ограничени, няма да успеете да влезете в кетоза. Ако аминокиселините във вашия протеин са в дисбаланс, това също може да ви извади от кетозата. 

Но какво да правите ако не приемате достатъчно протеини? Отговорът на въпроса е Кето Колаген с ванилия + MTC / Vanilla KETO Collagen + MCT


Трябва ли да приемате Хидролизиран колаген когато сте в кето режим?

Какво е колаген?

Колагенът съставлява 70% от нашата кожа, както и от нашите съединителни тъкани и кости .

Списъкът за това за какво е полезен колагенът е дълъг. Той:

 • Намалява болката и увеличава на подвижността при хора с артрит и болки в ставите;
 • Намалява бръчките и увеличава влагата в кожата;
 • Подобрява здравината на косата и ноктите;
 • Ускорява възстановяването след тренировка;
 • Увеличава минералната плътност на костите;
 • Подобрява телесния състав по време на отслабване.

Колагенът не съдържа въглехидрати, но е протеин, който може да се превърне в глюкоза в зависимост от метаболитното ви състояние . 

Когато приемате колаген и сте достатъчно сити, т.е. нахранени, част от колагена се превръща в глюкоза или кетони, а останалата част стига до вашата съединителна тъкан. Това означава, че колагенът вероятно няма да навреди, а ще допринесе за нивото на кетона ви, докато предоставя някои предимства, които са от решаващо значение за здравословната диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Кетогенните диети обикновено са с по-високо съдържание на животински протеини, които съдържат много аминокиселина метионин и относително ниско количество аминокиселина глицин. Способността на тялото ви да преработва метионин зависи от наличието на достатъчно глицин. Когато нямате достатъчно глицин, цикълът, който обработва метионин, се възстановява и нивата на хомоцистеин могат да се повишат. Високият хомоцистеин е свързан с възпаление и сърдечни заболявания , така че определено искате да го задържите, като си набавяте достатъчно глицин.

Кой е най-концентрираният източник на глицин? Кето Колаген с ванилия + MTC / Vanilla KETO Collagen + MCT. Той осигурява ключови аминокиселини, които липсват в кетогенните диети.

Какво представлява Кето колаген с ванилия ?

Кето колаген с ванилия на Great Lakes Gelatin е хранителна добавка, която подпомага на тези, които следват кето начин на живот или за всеки, който търси хранителна добавка без захар, богата на чисти протеини. Изработена от първокласен колагенов хидролизат и органичен MCT прах, допринася за поддържането на нормални нива на глюкозата.

Когато предприемате ограничения или променяте режима си на хранене е нормално да изпитвате известна липсва на енергия. Колагенът ще осигури тази липсваща енергия и подходящите хранителни вещества за кето привържениците, под най-добрата форма на използване.  Добавените хранителни стойности включват наличието на MCT, получени от кокосово масло, осигуряващо енергия и мазнини, необходими на тялото.

Какво е MCT?

MCT е масло, което се състои от средноверижни триглицериди (MCT), получени от източници като кокос. Поради по-късата си дължина на веригата, MCT се разграждат бързо и се абсорбират в тялото, което ги прави бърз източник на енергия. То лесно се усвоява от метаболизма, като произвеждат кетони, които рядко се съхраняват като телесна мазнина. Вместо това те се обработват през черния дроб и се превръщат в кетони, които мозъкът и тялото използват като супер ефективен източник на енергия.

В крайна сметка: MCT маслото е бърз, чист енергиен източник, който ще изгорите, а не съхранявате като телесна мазнина.

Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген
Пакети с продукта Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген - 226гр. Пакет 2 броя. Collagen Hydrolysate - ...
74,00 лв.
Кето Колаген с ванилия + MTC / Vanilla KETO Collagen + MCT
Какво представлява Кето колаген с ванилия ? Кето колаген с ванилия на Great Lakes Gelatin е хранителна добавка, ...
84,00 лв.

Още информация за кето диетата


Има ли странични ефекти кето диетата?

Краткият отговор е: ДА. 

Колкото и популярен да е станал кето режима, това все още е интензивна от медицинска гледна точка метаболитна терапия. 

Краткосрочните нежелани реакции (ден 1 до 7). Най-често срещаните са:

КРАТКОСРОЧНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ НА КЕТОГЕННА ДИЕТА

Странични ефекти:

Какво да направите по въпроса:

Проблеми със съня и ниска кръвна захар

Изпийте няколко глътки сок или хапете някаква друга въглехидратна храна

Прекомерна кетоза, която може да се прояви като леннивост, задъхване, повишен сърдечен ритъм

 • Изпийте няколко глътки сок или яжте нещо с въглехидрати 
 • Ако се потвърди лека ацидоза консултирайте се с лекар.
 • Ако сте болни направете почивка от диетата

Гадене, повръщане, болки в стомаха

 • Опитайте се да разберете кои храни конкретно причиняват симптомите (например кокосово масло, авокадо или др.)

Дехидратация

 • Пийте много вода, дори ако не чувствате жажда. Вземете минерали като калий, калций и магнезий.

Дългосрочните странични ефекти са по-редки . Някои от най-честите са:

ДЪЛГОСРОЧНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ НА КЕТОГЕННА ДИЕТА

Странични ефекти:

Какво да направите по въпроса:

Запек

Добавете зеленчуци с високо съдържание на фибри.

Хиперлипидемия

Обикновено това е автоматично коригиращ краткосрочен страничен ефект. Ако продължава, опитайте с по-малко ограничителна форма на диетата (кето 1: 1 или диета с нисък гликемичен индекс) и яжте по-малко наситени мазнини.

Дефицит на карнитин

Помислете за добавка L-карнитин. 


Кето рецепти 

Кето колаген с хляб

Съставки:

 • 1/2 чаша Кето Колаген с ванилия
 • 6 супени лъжици бадемово брашно 
 • 5 яйца, разделени
 • 1 супена лъжица течно кокосово масло
 • 1 чаена лъжичка бакпулвер
 • Щипка хималайска розова сол
 • По желание: щипка стевия

Инструкции:

 1. Загрейте фурната до 160 градуса.
 2. Намажете само долната част на стандартен размер тавата, която ще използвате  с кокосово масло или можете да използвате пергаментова хартия.
 3. В голяма купа разбийте белтъците до сняг.
 4. В малка купа разбийте сухите съставки заедно и ги оставете настрана.
 5. В малка купа разбъркайте течните съставки - жълтъци и течно кокосово масло - и ги оставете настрана.
 6. Добавете сухите и мокрите съставки към белтъците и разбъркайте, докато се смесят добре. Тестото ви ще бъде дебело и малко гладко.
 7. Изсипете тестото в намасления или облицован съд и поставете във фурната.
 8. Печете 40 минути. 
 9. След като хлябът се охлади, прекарайте острия ръб на нож около краищата на съда, за да освободите питката.

Шоколадови топчета с бадемово масло

Съставки:

 • 1/2 чаша бадемово масло
 • 3 супени лъжици какао на прах
 • 1/2 ч. л. Ванилов екстракт
 • Щипка сол
 • По избор: подсладител по ваш избор
 • 2 лъжички Кето Колаген с ванилия

Инструкции:

 1. В малка тенджера загрейте кокосово масло и бадемово масло на слаб огън, докато се разтопи.
 2. Добавете останалите съставки и ги разбъркайте заедно.
 3. Изсипете сместа в избрана от вас силиконова форма. Замразете за 20 минути, докато топчетата се втвърдят. Сложете във фризера или хладилника.
 4. Ако нямате силиконова форма, можете да изсипете сместа в малък тиган, да замразите, след което да нарежете на квадратчета с размер на хапка.

Шоколадови мазни бомби, поставени на маса

Кето кафе с колаген

Съставки:

 • 1 чаша сварено кафе
 • 1 супена лъжица несолено масло, хранено с трева
 • 3 жълтъка
 • 1 супена лъжица Кето Колаген с ванилия
 • 1/2 ч. л. Канела
 • 2 супени лъжици кокосово мляко 

Инструкции:

Поставете всички съставки в блендер и разбийте, докато всичко стане гладко и малко пенливо. Можете също да използвате пасатор. Не забравяйте да разбъркате добре, така че маслото да не се отделя.

Кето колагеново кафе в бяла керамична халба седеше на маса
Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген
Пакети с продукта Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген - 226гр. Пакет 2 броя. Collagen Hydrolysate - ...
74,00 лв.
Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген - 226гр.
Пакети с продукта Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген - 226гр. Пакет 2 броя. Collagen Hydrolysate - ...
42,00 лв.
Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген - stick
Хидролизиран колаген Какво представлява хидролизираният колаген Хидролизираният колаген от говеждо месо е ...
54,00 лв.
Beef Gelatin - Телешки желатин
Какво представлява Телешкия желатин? Телешкият   желатин   е прахообразна хранителна добавка, направена ...
79,00 лв.
Сравнение на продукти