Алкилглицероли

Маслото от черен дроб на някои видове акули или риби от вида Elasmobranch е широко използвано в миналото в скандинавската медицина, заради неговата укрепваща сила, заздравяването на рани и имуно-поддържащите му свойства. Неотдавна биохимиците откриват вещества в маслото, които могат да се смятат за основна причина за неговите устанвени ползи, а именно – алкилглицеролите.

Алкилглицеролите са етер-липиди, присъстващи в кръвотворни органи като костния мозък, далака и черния дроб; но те също могат да бъдат намерени в човешкото мляко и коластрата. Морските източници на алкилглицероли включват масло от черен дроб на някои видове акули и на Европейската химера.

Няколко клинични проучвания са показали способността на алкилглицеролите да поддържат имунната система по различни начини:

  • Подпомагат естествените реакции на организма към бактерии, гъбички и дрожди;
  • Увеличават общия антиоксидантен статус на кръвта;
  • Подпомагат производството на някои химикали на имунната система, наречени цитокини, като интерлевкин 12 (IL-12) и интерферон гама (IFN-γ).

IL-12 е анти-възпалителен цитокин, който намалява секрецията на про-възпалителни цитокини, включително тумор-некротизиращ фактор-алфа (TNF-алфа) и интерлевкин-11 (IL-11). И двата TNF-алфа и IL-11 са протеини, които допринасят за възпалението. Въпреки, че възпалението е съществена част от лечебната система на организма, хроничното нискостепенно възпаление е тясно свързано с всички етапи на атеросклероза, процесът, който води до запушени от холестерола артерии; както и допринася за болестта на Алцхаймер и за различни други заболявания.

IFN-γ се освобождава от белите кръвни телца на имунната система, включително лимфоцити и макрофаги, и има известни антивирусни и анти-туморни свойства. Той осигурява също и защита срещу бактерии, гъбички и паразити.

Алкилглицеролите са показали също, че имат и други полезни ефекти, включително:

  • Подпомагане на производството на всички видове кръвни телца(хематопоеза),
  • Подобряване на качеството на спермата,
  • Намаляване на нараняванията, индуцирани от радиотерапия и анти-туморните и анти-метастазнтеи дейности.

Маслото от черен дроб на Европейската химера е основен природен източник на алкилглицероли. Групата по хранене в Института по аквакултури, Университета на Стърлинг, се изненадани от нивата на алкилглицеролите, присъстващи в маслото от черен дроб на Европейската химера, като посочват, че тези много високи нива са “необичайни за рибени масла.”

ПРОЦЕНТНО СЪДЪРЖАНИЕ НА АЛКИЛГЛИЦЕРОЛИ В ROSITA™ МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ХИМЕРА. 

Таблицата по-долу показва действителния състав на алкилглицероли в маслото от черен дроб на Европейската химера на Rosita™, изразена като процент от теглото (т /т). Броят на въглеродните атоми в първата колона се отнася до дългия верижен компонент на молекулата.

(Броят след двоеточието обозначава броя на двойните връзки)

 

Алкилглицероли Масло от черен дроб на Европейска химера на Rosita ™ (% w/w)
14:0 0.2
14:1 0
14br 0.3
15:0 0.2
16:0 1.3
16:1 0.7
17:1 0.4
18:0 2
18:1(n-9) 6.8
18:1(n-7) 1.5
20:1 1
Общо алкилглицероли 14.4

По-късните изследвания, направени през февруари 2013 г. от шведска лаборатория с използване на други и нови методи за изпитване, показва общо алкилглицеролно съдържание повече от 33%.

Rosita Ratfish Liver Oil™ - 50ml
SALE
- 61,00 лв.
Нашата малка бутилка съдържа 50 мл или 1150 капки от скъпоценното масло. Това много рядко и уникално натурално ...
199,00 лв.260,00 лв.
Rosita Ratfish Liver Oil™ - 10ml
Нашата малка бутилка съдържа 10 мл или 230 капки от скъпоценното масло. Това много рядко и уникално натурално масло ...
65,00 лв.
Сравнение на продукти
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“. Научете повече за нашата политика за поверителност и политика за Бисквитки