Европейската химера е от дълбоководните видове риби, които се улавят трудно. Средният улов на мрежа на Rosita е по-малко от една риба! В резултат на това маслото от черен дроб на Европейската химера е ограничен ресурс.
Има и допълнителни причини за ниското ниво на производство, свързани с особено строгите норвежки изисквания за производството на масло от черен дроб на риба, за да се гарантира възможно най-високо му качество.
Rosita са ограничени в улова както териториално – в защитени и отдалечени води, така и времево – само в определени периоди от годината, когато рибата не се развива и размножава. Това, заедно с древните и по – бавни техники на добив и изключително ниските температури, необходими за добив, прави продукцията много специализирана и ограничена.
За разлика от повечето високо преработени и рафинирани масла, дивите и ръчно извлечени масла на Rosita следват естествения цикъл на живот и ритъм на хранене на рибите и затова различните партиди може леко да варират на външен вид, аромат и нива на хранителни вещества, но винаги запазва оригиналната си хранителна цялост.
Изключителната рядкост и незаменимите свойства на рибеното мсло от Европейската химераса били основната причина викингите да го наричат “Златoто на океана.”