Меню

Какво е спирулина?

Спирулината е микроводорасло с характерен синьо-зелен цвят. Всъщност това е търговското наименование на някои синьо-зелени водорасли от фитопланктона на алкални езера в тропиците и субтропиците, използвани от векове като храна от местните жители. Те са древни, многовалентни нишковидни организми, способни да процъфтяват при относително високи температури и рН на водата, което води до изключителен процес с висока хранителна стойност. 

Тя е богата на антиоксиданти, витамини, основни липиди, минерали и полизахариди със силни доказателства за благоприятен ефект върху имунната система, бъбречната и чревната функция, при предотвратяване и потискане на вирусни заболявания, възпаление, кожни лезии и главно за балансираща диета.


За Spirulina line

Първото производство на спирулина започва в Терма Нигрита, Серес през 1991 г., като това е първият гръцки производител в Европа. Днес марката се казва "Spirulina line" и за първи път в света произвежда био козметика от 100% органична спирулина, хранителни продукти с превъзходна хранителна стойност, както и ръчно изработени продукти за личната хигиена.


Това е първият биологично сертифициран завод за производство на спирулина в Европа от Green Control.
Високият фотонен поток в района на Нигрита, Серес и неговото геотермално поле допринасят за високите нива на фотосинтезата и сушенето на качествени органични спирулини.

Съвсем наскоро NASA избра да изпрати органичната линия Spirulina в космоса, за да види ползите от нейното въздействие върху астронавтите в 5-годишна програма.


Ползи за организма

Подобрява сърдечната функция;

Намалява лошия холестерол (LDL), понижава нивата на триглицеридите и повишава добрия холестерол (HDL) в кръвта;

Може да понижи кръвното налягане;

Подобрява мозъчната функция и паметта;

Помага за лечение на анемия;

Помага за укрепване на мускулната тъкан;

Стимулира "добрата флора" на червата;

Помага за по-добър контрол на теглото. Трябва обаче да се комбинира със здравословна диета (с ниско съдържание на калории и мазнини) и упражнения;

Спирулината предотвратява алергични реакции. Ефективно намалява възпалението и в същото време симптомите на алергични реакции като: сърбеж, запушване на носа и кихане;

Подобрява енергийните нива и намалява умората и стреса;

Детоксикира тялото от вредни вещества, причиняващи заболявания;

Укрепва защитните сили на организма;

Намалява риска от остеопороза;

Намалява болката в ставите;

Предпазва тялото от чернодробни заболявания.


Хранителните вещества на спирулината

Гръцката био спирулина е една изключителна хранителна добавка с висока хранителна стойност, която съдържа цял набор от необходими съставки за едно пълноценно и балансирано хранене. Високото ѝ съдържание на протеини, витамини, метали и микроелементи я прави идеалната храна за хора с интензивна, умствена и физическа активност, като ученици или спортисти. Отглежда се при уникални климатични условия в Терма Нигрита, Серрес, като се използват минералните води и тяхното геотермално находище в изцяло контролирани резервоари, защитени със съвременни оранжерии. 

Протеини

Около 60% от изсушената спирулина е протеин. Протеинът на спирулина съдържа всички аминокиселини, но в по-малки количества от яйцата, месото и млякото.

Витамини

Спирулина е богата на витамини от група В, като В1, В5 и В6. Също така е богат на витамин Е, чиято биологична стойност е с 49% по-висока от тази на синтетичния витамин Е. Съдържа големи количества β-каротин (провитамин А). За разлика от синтетичния витамин А, β-каротинът е нетоксичен дори в големи количества.

Желязо

Той е източник на биохимично желязо и по-специално е 58 пъти по-богат източник на желязо от суровия спанак и 28 пъти по-богат от говеждия черен дроб. Всеки 10 грама спирулина може да съдържа до 70% от минималната дневна нужда на човек от желязо. 


Как можем да въведем спирулина в нашата диета?

Спирулината дава много енергия на тялото и поради тази причина трябва да я консумирате 4 часа преди лягане, за да избегнете проблеми със съня. В противен случай може да се консумира по всяко време на деня преди, между или след храненията или когато енергийното ниво на тялото е ниско.

В допълнение, енергията, предлагана от спирулината, може да помогне на хората, които искат да качат килограми или да отслабнат. Тоест хората, които искат да напълнеят, могат да я консумират след хранене, за да си осигурят допълнителни калории. Докато хората, които искат да отслабнат, могат да консумират спирулина преди хранене, за да предизвикат ситост и да не поемат големи количества храна.

Ежедневният прием е зависи от типа на тялото и възрастта. Може да се консумира под формата на таблеткин, прах или флейки и да се използва при всякакви ястия, салати и десерти.


За кожата на лицето

За тяло и лице

Последвай ни и в Instagram

4 0 Обичаш ли аромата на кафе ☕ и ванилия сутрин ❓ Събуди се с хидролизиран колаген с вкус на ванилия за още един... 3 0 Създай първите полезни навици за устна хигиена на твоето дете с детския серум за зъби на Dr. Hishams 🦷 2 минути 2... 11 2 Превключи от режим ОFF ❌ на ON ✔️ дори да си на КЕТО режим ❗ Остани енергичен ⚡ с Кето колаген с ванилия на Great... 4 0 Хей ръчички 👏 хей ги две 👏 с Klean Kanteen се чувстват най-добре 🤗 Малки и големи, започнете новата учебна година 🖍️... 1 0 Честит първи учебен ден❗ Носете си доброто настроение в клас и плувайте в свои води 🥰 Покажете своя стил в училище с... 4 0 Нови 🆕 свежи 🍋 и цветни 🌈 Klean Kanteen! Отново всички бутилки са изработени от неръждаема стомана, BPA Free и са с... 1 0 Усмихваш ли се широко ❓ Приготви се за "зеле" с по-здрави и бели зъби 😁 Със Shine на OraWellness реминерализацията и... 7 0 Колко Витамин Д събра това лято ❓ Редовното излагане на слънчева светлина може да осигури 80% до 90% от нужните... 22 1 Знаеш ли, че тайната на младостта и здравето съдържа и колаген ❓ Разбери защо е важно да се храниш с продукти, които... 17 1 Знаеш ли, че ❓ 80% от пластмасовите бутилки за вода 💦 които купуваме засягат милиони животни и природни местности,...
Сравнение на продукти