Алкилглицероли

Маслото от черен дроб на някои видове акули или риби от вида Elasmobranch е широко използвано в миналото в скандинавската медицина, заради неговата укрепваща сила, заздравяването на рани и имуно-поддържащите му свойства. Неотдавна биохимиците откриват вещества в маслото, които могат да се смятат за основна причина за неговите устанвени ползи, а именно – алкилглицеролите.Алкилглицеролите са етер-липиди, присъстващи в кръвотворни органи като костния мозък, далака и черния дроб; но те също могат да бъдат намерени в човешкото мляко и коластрата. Морските източници на алкилглицероли включват масло от черен дроб на някои видове акули и на Европейската химера.
Няколко клинични проучвания са показали способността на алкилглицеролите да поддържат имунната система по различни начини:
  • Подпомагат естествените реакции на организма към бактерии, гъбички и дрожди;
  • Увеличават общия антиоксидантен статус на кръвта;
  • Подпомагат производството на някои химикали на имунната система, наречени цитокини, като интерлевкин 12 (IL-12) и интерферон гама (IFN-γ).
  • Подпомагане на производството на всички видове кръвни телца(хематопоеза),
  • Подобряване на качеството на спермата,
  • Намаляване на нараняванията, индуцирани от радиотерапия и анти-туморните и анти-метастазнтеи дейности.

Маслото от черен дроб на Европейската химера е основен природен източник на алкилглицероли. Групата по хранене в Института по аквакултури, Университета на Стърлинг, се изненадани от нивата на алкилглицеролите, присъстващи в маслото от черен дроб на Европейската химера, като посочват, че тези много високи нива са “необичайни за рибени масла.”

IL-12 е анти-възпалителен цитокин, който намалява секрецията на про-възпалителни цитокини, включително тумор-некротизиращ фактор-алфа (TNF-алфа) и интерлевкин-11 (IL-11). И двата TNF-алфа и IL-11 са протеини, които допринасят за възпалението. Въпреки, че възпалението е съществена част от лечебната система на организма, хроничното нискостепенно възпаление е тясно свързано с всички етапи на атеросклероза, процесът, който води до запушени от холестерола артерии; както и допринася за болестта на Алцхаймер и за различни други заболявания.


IFN-γ се освобождава от белите кръвни телца на имунната система, включително лимфоцити и макрофаги, и има известни антивирусни и анти-туморни свойства. Той осигурява също и защита срещу бактерии, гъбички и паразити.