Омега 3

„Истинско рибено масло от треска“

Ето какво трябва да знаете за Омега-3

Омега-3 мастни киселини са основни мазнини, които имат многобройни ползи за здравето. Като всички мастни киселини, омега-3 са вериги от въглеродни, водородни и кислородни атоми. Омега-3 мастните киселини са полиненаситени, което означава, че имат две или повече двойни връзки (поли = много) в тяхната химична структура. Точно като омега-6, омега-3 мастни киселини не могат да бъдат произведени от тялото и ние трябва да ги извадим от диетата. Ето защо те се наричат есенциални мастни киселини. Омега-3 мастни киселини не са просто съхранявани и използвани за енергия. Те имат важни роли във всички видове телесни процеси, включително възпаление, сърдечно здраве и мозъчна функция. Дефицитът на омега-3 е свързан с по-ниска интелигентност, депресия, сърдечни заболявания, артрит, рак и много други здравословни проблеми.

Видове Омега-3

ALA (алфа-линоленова киселина)

Това е най-разпространената омега-3 мастна киселина. ALA се среща най-вече в растителните храни и трябва да бъде преобразувана в EPA или DHA, преди тя да бъде използвана от човешкото тяло. Този процес на преобразуване обаче е неефективен при хората. Само малък процент от ALA се превръща в EPA и дори по-малко в DHA. Когато ALA не се преобразува в EPA или DHA, тя остава неактивна и просто се съхранява или използва като енергия като други мазнини.

ЕРА (ейкозапентаенова киселина)

Основната функция на EPA е да формира сигнализиращи молекули, наречени ейкозаноиди, които играят многобройни физиологични роли. Ейкозаноидите, направени от Омега-3, намаляват възпалението, докато тези, произведени от омега-6s, повишават възпалението. Поради тази причина диета с високо съдържание на ЕРА може да намали възпалението в организма. Няколко проучвания показват, че рибеното масло, което е високо в ЕРА и DHA, може да намали симптомите на депресия. Съществуват и някои доказателства, че EPA е по-силна от DHA в това отношение.

DHA (Докозахексанова киселина)

DHA е важен структурен компонент на кожата и ретината в окото. Укрепващата диета с високо съдържание на DHA води до подобрено зрение при бебета. DHA е абсолютно жизненоважна за развитието на мозъка и функционирането му в детството, както и за мозъчната функция при възрастни.

Как Омега-3 влияе на човешкото тяло

Редица проучвания показват многобройните ползи, които Омега-3 имат върху човешкото тяло. Ето най-важните от тях:
Омега-3 се бори с депресията и тревожността


Депресията е едно от най-често срещаните психични разстройства в света. Симптомите включват тъга, летаргия и обща загуба на интерес към живота. Тревожността, също често срещано разстройство, се характеризира с постоянна тревога и нервност. Интересно е, че проучванията показват, че хората, които консумират редовно Омега-3, са по-малко склонни да бъдат депресирани. Нещо повече, когато хората с депресия или тревожност започват да приемат Омега-3, техните симптоми се подобряват. Едно проучване дори установява, че EIP е ефективна срещу депресията като общо антидепресивно лекарство. Дефицитът на DHA в началото на живота се свързва с проблеми по-късно, като проблеми при учене, агресивна враждебност и други.

Омега-3 подобрява здравето на очите


DHA, е основен структурен компонент на ретината на окото. Когато не получите достатъчно DHA, могат да възникнат проблеми със зрението. Интересното е, че получаването на достатъчно количество Омега-3 е свързано с намален риск от макулна дегенерация, една от водещите причини за трайно увреждане на очите и слепота.

Омега-3 може да стимулира здравето на мозъка по време на бременност и в ранния живот


Омега-3 са от решаващо значение за растежа и развитието на мозъка при кърмачета. DHA представлява 40% от полиненаситените мастни киселини в мозъка и 60% от ретината на окото. Следователно, не е изненада, че кърмачетата хранени с DHA-обогатена диета имат по-добро зрение, отколкото другите. Получаването на достатъчно Омега-3 по време на бременността е свързано с множество ползи за Вашето дете, включително:


По-висока интелигентност

- По-добра комуникация и социални умения

- По-малко поведенчески проблеми

- Намален риск от забавяне на развитието

- Намален риск от аутизъм и церебрална парализа

Омега-3 може да подобри рисковите фактори при сърдечно-съдови заболявания


Инфарктите и инсултите са водещите причини за смърт в света. Преди десетилетия изследователите отбелязват, че общностите, хранещи се с риба, са имали много ниски нива на тези заболявания. Това по-късно е свързано с консумацията на Омега-3. От тогава, Омега-3 мастни киселини са свързани с множество ползи за здравето на сърцето.Тези предимства се отнасят до:

- Триглицериди: Омега-3 могат да причинят значително намаляване на триглицеридите, обикновено в диапазона от 15-30%.

- Кръвно налягане: Омега-3 може да намали нивата на кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане."

- Добър" HDL холестерол: Омега-3 може да повиши "добрия" HDL холестерол.Кръвни съсиреци: Омега-3 може да разреди тромбоцитите в кръвта. Това помага да се предотврати образуването на вредни кръвни съсиреци.

- Плака: Омега-3 помага да се предотврати плаката, която може да ограничи и втвърди артериите ви, като поддържа артериите гладки и без повреди.

- Възпаление: Омега-3 намаляват производството на някои вещества, отделени по време на възпалителния отговор на организма.

Омега-3 се бори с възпалението


Възпалението е естествен отговор на инфекции и увреждания в тялото ви. Възпалението обаче понякога продължава дълго време, дори без инфекция или нараняване. Това състояние се нарича хронично или дългосрочно възпаление. Дългосрочното възпаление може да допринесе за развитието на почти всяко хронично западно заболяване, включително сърдечно-съдови заболявания и рак. Омега-3 мастни киселини могат да намалят производството на молекули и вещества, свързани с възпаление, като възпалителни ейкозаноиди и цитокини.

Омега-3 се бори срещу автоимунните заболявания


При автоимунните заболявания вашата имунна система мисли здрави клетки за чужди клетки и започва да ги атакува. Диабетът тип 1 е един отличен пример, при който имунната Ви система атакува клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса ви. Омега-3 мастните киселини могат да се борят с някои от тези заболявания. Проучванията показват, че получаването на достатъчно Омега-3 през първата година от живота ви е свързано с намален риск от много автоимунни заболявания, включително диабет тип 1, автоимунен диабет и множествена склероза. Омега-3 също спомагат за лечението на лупус, ревматоиден артрит, улцерозен колит, болест на Крон и псориазис.

Омега-3 мастните киселини са добри за кожатаDHA е структурен компонент на вашата кожа. 


Той е отговорен за здравето на клетъчните мембрани, които съставляват голяма част от вашата кожа. Здравата клетъчна мембрана води до мека, влажна, еластична и гладка кожа без бръчки. Омега-3 е от полза и за вашата кожа поради няколко причини, включително:

- Управление на производството и хидратацията на кожата.

Предотвратяване на хиперкератинизацията на космените фоликули, която се появява като малките червени пъпки, които често се наблюдават в горната част на ръцете.- Намаляване на преждевременното стареене на кожата.

- Намаляване на риска от акне.

- Омега-3 също така може да предпази кожата ви от увреждане от слънцето. EPA помага д

Каква е дневната доза Омега-3, която трябва да приемате?

Омега-3 мастните киселини имат много ползи за здравето. Най-добрият начин да ги получите е да ядете мазна риба най-малко два пъти седмично. Ако не ядете мазна риба много често, трябва да обмислите приемането на добавка. Важно е обаче да се уверите, че добавката ви съдържа достатъчно EPA и DHA. Няма определен стандарт за това колко Омега-3 трябва да приемате всеки ден.Различни здравни организации имат свои собствени експертни мнения, но те се различават значително.Като цяло, повечето от тези организации препоръчват минимум 250-500 mg комбинирани ЕРА и DHA всеки ден. Тези стойности се отнасят за възрастен човек в добро здраве.Въпреки това често се препоръчват по-големи количества за определени здравословни проблеми.

Омега-3 в рибеното масло

Международно правило за определяне на истинското рибено масло е съотношението между DHA/EPA- докозахексаеновата и ейкозапентаеновата киселини, които, заедно с алфа-линоленовата киселина, са трите вида на омега 3 мастните киселини и са от съществено значение за правилното функциониране на организма ни. Съотношението на DHA/EPA в Rosita екстра-върджин масло от треска (EVCLO) е приблизително 1.4 към 1. Във всички други рибени масла ( дори при тези от другите видове треска), нивата на EPA са по-високи от тези на DHA. Търговските марки рибено масло, които го закупуват готово имат слаб контрол върху отчетените нива на докозахексаеновата и ейкозапентаеновата киселини. Други марки, които произвеждат рибено масло от риби, различни от треска, могат да добавят допълнително количество докозахексаенова киселина към продукцията си, за да постигнат правилното съотношение DHA/ EPA. Компанията Rosita използва единствено атлантическа треска за производството на рибеното екстра-върджин масло с нива на DHA от 700 мг/чаена лъжичка и EPA от 510 мг/чаена лъжичка.