Защо да избереш рибено масло Rosita?

ВИДОВЕ

“Здравите нации разчитат на традиционната мъдрост

За Викингите от Северна Норвегия рибеното масло от Атлантическа треска (Gadus Morhua) е било на висока почит заради огромната му лечебна сила. Старите моряци са втривали маслото върху възпалените мускули и стави за облекчаване на болката. Лечебниците и аптеките в Европа през периода 1700-1800 год. съобщават за забележителни лечебни резултати при използване на рибено масло от Атлантическа треска. Mølje, наследствено ястие от филе на Атлантическа треска, заедно с хайвера, дроба и рибеното масло са комбинирани за приготвяне на ястие, което е помагало на норвежците да запазят силата си и е предотвратявало различни заболявания по време на дългите и тъмни зимни месеци. Другите видове риба съдържат витамин А и Д, плюс омега 3 мастни киселини, но никой от тях не притежава документираните лечебни свойства, приписвани на рибеното масло от Атлантическа треска. Философията на създателите на маслото – Rosita – е да произвежда рибено масло от дива треска, прясно уловена в едни от най-чистите води на планетата, следвайки утвърдените традиции на своите предци.

ВИТАМИНИ

„Биологично активни витамини А и Д3“

Rosita осъществява дълбоководен улов на Атлантическа треска от фиордите близо до остров Донна, Северна Норвегия. Основното предимство на рибеното екстра-върджин масло за потребителите е, че получават витамините в точно същата форма и нива, в каквито те съществуват в черния дроб на Атлантическа треска. Компанията Rosita не извършва никакви дейности както за изкуствено увеличаване нивата на витамините чрез синтетични добавки, така и дейности и процеси, които биха увредили или разрушили нивата на естествените витамини. Резултатите от тестовете, получени в лаборатории, специализирани в производството на морски масла, с които Rosita работят, показват, че витамините в рибеното екстра-върджин масло от треска са в най-високи биоактивни нива. Нивата на витамините А и Д се считат за нормални, съгласно стандартите за рибеното масло от треска и варират от гледна точка на сезоните и отделните партиди. И което е по-важно, витамините остават в естествената си форма заедно с всички естествено възникващи кофактори (небелтъчна част) и други хранителни вещества.

ОМЕГА 3

„Истинско рибено масло от треска“

Международно правило за определяне на истинското рибено масло е съотношението между DHA/EPA- докозахексаеновата и ейкозапентаеновата киселини, които, заедно с алфа-линоленовата киселина, са трите вида на омега 3 мастните киселини и са от съществено значение за правилното функциониране на организма ни. Съотношението на DHA/EPA в рибеното масло е приблизително 1.4 към 1. Във всички други рибени масла ( дори при тези от другите видове треска), нивата на EPA са по-високи от тези на DHA. Търговските марки рибено масло, които го закупуват готово имат слаб контрол върху отчетените нива на докозахексаеновата и ейкозапентаеновата киселини. Други марки, които произвеждат рибено масло, но не от риба треска и имат контрол върху собственото си производство могат да добавят допълнително количество докозахексаенова киселина към продукцията си, за да постигнат правилното съотношение и да го обявят и етикират като истинско масло от треска. Компанията Rosita изполва единствено Атлантическа треска за производството на рибеното екстра-върджин масло с нива на DHA от 700 мг/чаена лъжичка и EPA от 510 мг/чаена лъжичка.

СВЕЖЕСТ

„Единственият начин да си набавите по-свежо от рибеното екстра-върджин масло от дроб на атлантическа треска е да отскочите до Норвегия и сами да си уловите от нея.“

От момента на представянето си на световните пазари през 2014 година Rosita получават висока оценка за свежия вкус и ефикасността на своето рибено екстра-върджин масло от атлантическа треска. То е богато на полиненаситени мастни киселини. Тези киселини са много крехки и лесно могат да се окислят, т.е. да гранясат, ако не се третират с огромно внимание. Гранивите полиненаситени масла могат да бъдат много вредни за здравето и това е причината рибеното екстра-върджин масло от атлантическа треска да е прясно произведено (от рибата до бутилката в рамките на 48 часа) като се полагат значителни усилия за гарантиране на свежестта от момента на производство до консумацията. Не се добавят никакви допълнителни вкусове и не се използват никакви процеси, които биха могли да променят вкуса и структурата на рибеното масло. Както за нашите предшественици, така и за нас миризмата и вкуса са най-важните сетива за проверка на свежестта. Рибеното екстра-върджин масло на Rosita изисква охлаждане, защото е прясно и сурово. При съхранение в хладилник се сгъстява и става матово, защото съдържа пълния спектър от мастни киселини и кофактори (небелтъчна част), които работят заедно в хармония.

НИСКА СТЕПЕН НА ЗАМЪРСЯВАНЕ

„Всяка партида от маслото се проверява за замърсители“

Независимо че компанията набавя суровината за своето производство от някои от най-чистите води в света, навътре от бреговете на Северна Норвегия, по време на производствения процес маслото се филтрира което е гаранция, че готовият продукт отговаря на стриктните норми на замърсяване, които се прилагат в рамките на Европейския съюз. Другите производствените методи, като например молекулярната дестилация, са ефективни за намаляване степента на замърсяване; същевременно обаче, тези методи сериозно увреждат естествените витамини А и Д както и други хранителни вещества в маслото. Вместо използването на инвазивни техники на дестилиране, Rosita прилагат собствена уникална филтрираща система, при която се използват материали от океана за привличане на замърсители. По време на производството на рибеното екстра-върджин масло никога не се използват топлина или химикали. Проби за наличие на замърсители се вземат от всяка партида и резултатите се публикуват на www.evclo.com/testing. Rosita поема отговорността да осигури производството на безопасно рибено масло, което притежава значителни ползи за човешкото здраве.

БЕЗ РАДИАЦИЯ

“Най-ниските нива на радиация на планетата”

Пробите за радиация в океаните са нещо важно и Rosita отблизо следи за това. Износът на риба и рибено масло представляват огромна част от икономиката на Норвегия. Всеки аспект от запазване устойчивостта на тази така важна за страната индустрия непрекъснато се наблюдава от норвежкото правителство включително нивата на радиация в океана в и около Норвегия. Рибените масла на Rosita идват от зони с едни от най-ниските нива на радиация на планетата. компанията използва най-добрите Европейски институти за тестване и много от тези институти са свързани с правителството. По отношение на радиационната безопасност, същата е напълно гарантирана при продуктите на Rosita.

УСТОЙЧИВОСТ

“Всичко се прави с мисъл за природата”

От 2008 година са въведени строги квоти, според които ежегодният улов на рибна популация не трябва да надхвърля 25-30%. Сегашните запаси на Атлантическа треска в Норвегия са достигнали нивата от периода преди Втората Световна Война и продължават да растат. Останалите държави в рамките на Атлантико-Арктическия кръг, които през 80-те години на миналия век са надвишили допустимия улов, никога повече не успяват да възстановят популациите си от Атлантическа треска.

При улова не се използват масивни риболовни съдове, които могат да увредят океанските еко системи. Вместо това, се използват открити такива. Лодките на компанията хвърлят предпазващи птиците дълги риболовни корди(въдици), като за стръв се слагат мазни парчета скумрия или херинга и така рибата треска се хваща внимателно като се предпазва числеността. Този подход при улова е много по-добра алтернатива в сравнение с нанасящите вреда методи чрез влачене на тралери. Прилагането на този щадящ метод определено увеличава стойността на крайния продукт.

ПРОЗРАЧНОСТ

“Прясно, диво и сурово”

Производството на сурово, прясно рибено масло от дроб на треска от определени видове и от определени води е безспорно голямо предизвикателство и именно него Rosita избрат за свой път, осигурявайки възможно най-високото качество и с най-големите ползи за здравето.

Рибеното екстра-върджин масло от дроб на атлантическа треска на Rosita е единственото сурово рибено масло в Норвегия, което се бутилира прясно. Информираността относно точния вид на рибата, къде е уловена, кой извършва улова, как се преработва маслото, както и способността му да повиши здравния статус на семейството е много по-добър критерий отколкото сравняването на цените или витамините. Ето защо прозрачността в целия процес, от набавянето на суровината до момента на консумация, е от голяма важност за днешните пазари на рибено масло, както и за производството на всички видове хранителни продукти като цяло. Повече информация за производството на Rosita екстра-върджин масло от атлантическа треска тук – http://www.corganic.com/blog/rosita-cod-liver-oil-production.