Доволна съм от хидролизираният колаген. Разтрваря се много добре и мисля, че ми се отразява много добре, особено на коленете.
Единстветното, което не ми харесва е, че често няма наличност, но така е с хубавите продукти :))
Викинги
За викингите от Северна Норвегия рибеното масло от атлантическа треска (Gadus morhua) е било високо ценено заради лечебната си сила. Старите моряци са го използвали за облекчаване на болки в мускулите и ставите. Традиционното ястие Mølje, включващо филе, хайвер, дроб и рибено масло от атлантическа треска, е помагало на норвежците да запазят силата си през зимата. Въпреки че други риби съдържат витамини А и Д и Омега-3 мастни киселини, никоя не притежава документираните лечебни свойства на рибеното масло от атлантическа треска. Rosita произвежда масло от прясно уловена дива треска, следвайки традициите на предците си.
Витамини
Основното предимство на екстра-върджин рибеното масло е, че то съдържа витамини в естествената си форма, без синтетични добавки. Лабораторните тестове показват, че маслото има високи биоактивни нива на витамини А и Д, които варират според сезона и партидите, но остават в естествената си форма с всички съпътстващи хранителни вещества.
В рибеното масло съотношението на мастни киселини е около 1.4:1, докато в други рибени масла EPA е по-висока. Rosita използва само атлантическа треска, като маслото съдържа 700 мг DHA и 510 мг EPA в една чаена лъжичка.
Свежест
„Единственият начин да си набавите по-свежо от рибеното екстра-върджин масло от дроб на атлантическа треска е да отскочите до Норвегия и сами да си уловите от нея.“
От представянето си през 2014 г., Rosita е високо оценена за свежия вкус и ефикасността на своето екстра-върджин масло от атлантическа треска, богато на полиненаситени мастни киселини. Тези крехки киселини лесно се окисляват, което ги прави вредни, ако не се обработват внимателно - затова и маслото се произвежда прясно (от рибата до бутилката в рамките на 48 часа). Не се добавят допълнителни вкусове и не се използват процеси, които биха променили вкуса и структурата. Маслото изисква охлаждане, става матово и се сгъстява в хладилник, тъй като съдържа пълния спектър от мастни киселини и кофактори.
Ниска степен на замърсяване
„Всяка партида от маслото се проверява за замърсители.“
Маслото се филтрира, за да отговаря на стриктните норми за замърсяване, прилагани в рамките на Европейския съюз. Вместо инвазивни методи като молекулярна дестилация, които увреждат витамини А и Д, Rosita използва уникална филтрираща система с океански материали за привличане на замърсители. В процеса не се използват топлина или химикали, а проби за замърсители се вземат от всяка партида и резултатите се публикуват на www.evclo.com/testing.
Без радиация
“Най-ниските нива на радиация на планетата.”
Rosita следи отблизо радиационните нива в океаните. Износът на риба и рибено масло е ключов фактор за норвежката икономика, като правителството наблюдава устойчивостта на индустрията – в това число следи и радиацията в океаните около Норвегия. Маслата на Rosita идват от зони с изключително ниска радиация и се тестват от водещи европейски институти в пряка връзка с правителството. По отношение на радиационната безопасност, същата е напълно гарантирана при продуктите на Rosita.
Устойчивост
“Всичко се прави с мисъл за природата.”
При улова се използват открити риболовни съдове, за да не се нарушават океанските екосистеми. Лодките хвърлят предпазващи птиците въдици със стръв от мазни парчета скумрия или херинга, което позволява внимателен улов на треска, запазвайки числеността й. Този метод е по-предпочитан от този на влаченето на тралери, като така се увеличава стойността на крайния продукт.
Прозрачност
“Прясно, диво и сурово.”
Rosita предлага единственото свежо рибено масло от дроб на атлантическа треска, което може да се открие в Норвегия. Информацията за рибата, мястото на улов, производителя и производствения процес е ключова за потребителите, като това е по-важно от сравняването на цените или витамините. Прозрачността в цялостния процес е от съществено значение за днешните пазари на рибено масло.