Технология на извличане

УЛОВ НА РИБА ТРЕСКА

Компанията Rosita е раположена на остров Донна в Северна Норвегия, където дълбоките фиорди имат едни от най-чистите океански води в света. Благодарение на стриктни квоти, защита на местата, където рибите се събират по време на разплодния период, както и на подписаните с руското правителство договори за опазване на Околната среда, действащи през последните петнадесет години, популацията на Атлантическа треска в Норвегия е достигнала нивата от периода преди Втората Световна Война и продължава да расте всяка година. 


Семейството на Rosita води началото си доста назад във времето и е наследник на скандинавски риболовци, които са имали големи умения и знания за използване на заобикалящите ги води. Методът, използван в компанията за улов на атлантическа треска(Gadus Morhua) е стриктен и щадящ като при него се използват традиционни въдици. В исторически план има доказателства за лечебните свойства именно за рибеното масло от дроб на атлантическа треска. Освен това, то е направило Норвегия световноизвестна -Меката в производството на рибено масло. Всеки дроб се проверява дали е здрав и само най-добрите се влагат в производството.

ИЗВЛИЧАНЕ НА РИБЕНОТО МАСЛО

Древните Викинги са наблюдавали интересен феномен при улова на треска, химера, акула и други, от които се произвеждат подсилващи човешкия организъм рибени масла. Когато прясно уловената риба треска била изкарвана на сушата и от нея изваждали черния дроб, промяната в температурата и налягането от океанските дълбини към температурата и налягането на сушата е водела до естествено отделяне на маслото от черния дроб на рибата. 


Почти 100% от маслото в дроба можело да се събере чрез тази напълно естествена техника. Маслото от акула и химера са били съхранявани за дълъг период от време, докато маслото от треска е било консумирано относително бързо, поради склонността му към гранясване. Днес знаем, че наличието на витамин Е в естествен вид в рибеното масло от акула и химера осигурява антиоксидантните свойства. Маслото от дроб на треска съдържа много ниски нива на витамин Е и затова е било незабавно консумирано или замразявано от нашите предшественици Викингите. Rosita възстановява тази древна практика за извличане на маслото от дроба. Процесът е прост, но може да се приложи само при прясно уловена риба директно от много студени води. В процеса на извличане на скъпоценното златно масло от дроба на треската никога не се използва топлина, механично налягане, разтворители или химикали.

ФИЛТРИРАНЕ НА ЗАМЪРСИТЕЛИ

Рибеното екстра-върджин масло от атлантическа треска на Rosita (EVCLO) редовно се проверява за замърсители. Всички партиди от маслото преминават през собствена филтрираща система, която отстранява замърсителите без да се използват топлина или химикали. При филтрирането се използват материали от океана, които ги събират и отвеждат извън маслото.


След като в компанията приложат рядката и уникална техника за извличане на маслото от дроба на рибата идва ред на използването на метод, който е 100% естествен и природосъобразен-няма никакви емисии във въздуха и водата. Този собствен метод запазва състава на ВСИЧКИ витамини, антиоксиданти и естествени мастни киселини. Всичко се прави с респект към природата. Целият процес протича без използване на топлина, химикали или вакуум. Единственото, което е необходимо, е биологичен полизахарид, който се образува по естествен начин в океана и се намира в някои морски организми и който има антимикробни и антиоксидантни действия. Полизахарида, също така, има свойството да се прикрепва към разнообразни органични замърсители и протеини и след това може да бъде изхвърлен като твърда протеинова маса. Свързването му с протеините и изхвърлянето им от маслото е от голяма полза, тъй като с времето те могат да влошат качеството му.


Основният 100% естествен протокол на изчистването от замърсители се получава при отсъствие на кислород и може да бъде обобщен както следва: приготвя се воден разтвор от естествено произвеждан във водата полизахарид, който се смесва със суровото масло до получаване на хомогенна суспензия. Оставя се да отлежи. Естественият полизахарид с присъединените към него замърсители се утаява в слой на дъното, който може да бъде отделен от суровото масло чрез филтриране или чрез използване на декантер. Това е ръчно управляван процес, който не изисква използване на топлина или химикали.


Простотата на процеса се описва като “ изпускане на годежен пръстен в чаша и изваждането му“.


Ефективността на този протокол на изчистването е показана в двугодишно пилотно проучване, проведено от Норвежкия институт по храните, риболовството и изследване на аквакултурите. По-нататък методът е бил оптимизиран въз основа на резултатите от научноизследователки проект съвместно с университета в Стокхолм.


Това е огромно отдалечаване от инвазивните процеси по премахване на странични миризми и молекулярна дестилация, които обикновено се използват от търговските производители на рибено масло. Поради чисто комерсиални причини те използват процеси с висока топлина, които разрушават по-голямото количество от витамините А и Д. С унищожаването на тези скъпоценни нутриенти всъщност се унищожава най-напред самата причина за прием на рибено масло. Rosita работят много здраво, за да гарантират минимално обработване на рибеното масло от треска като по този начин запазват всички естествени витамини А и Д, плюс омега-3 DHA и EPA киселини. Това е гаранция, че крайният потребител получава всички силни лечебни ефекти, с които е известно рибеното масло от треска. В състава му не са добавяни синтетични витамини А и Д, синтетични антиоксиданти или есенции.

ФИЛТРИРАНЕ ПРЕЗ ХАРТИЯ

След като маслото е преминало през филтриращия процес за отстраняване на замърсители следва процеса на филтриране през хартия за премахване на рибни протеини, ако има останали такива.

АНТИОКСИДАНТИ

Поради липсата на естествен витамин Е рибеното масло от треска бързо гранясва. След проведени консултации с водещи изследователи и университети в сферата на антиоксидантите Rosita развиват пълна програма от изцяло естествени антиоксиданти, прилагането на която предпазва маслото от окисляване и гранясване. Съотношението на органичен розмарин и пълния спектър от витамин Е от органични семена (без глутен и соя) за получаване на подходящия баланс се оказва критично. Твърде голямо количество води до превръщане на антиоксидантите в про-оксиданти и се постига обратния на желания ефект. Твърде малко количество – и маслото лесно става граниво. Две години са били необходими на компанията да произведе антиоксидантна програма, която да работи перфектно. Към всяка бутилка произведено масло се прибавя малка капчица от антиоксиданти, за да се гарантира свежестта му по време на транспорта, съхранението и консумацията.

ЕСЕНЦИИ

В рибеното масло на Rosita не се добавят никакви есенции. Нашите сетива за вкус и мирис откриват неприятната миризма на гранивите масла и ни предпазват от консумацията им. Причината поради която приемаме рибеното масло от треска е подобряване и поддържане на здравния ни статус.

БУТИЛИРАНЕ

В производствения процес от улова на рибата до бутилирането на извлеченото масло са необходими 48 часа. По време на целия процес, продуктът никога не влиза в контакт с реактивен метал, който може да ускори окисляването (гранясването). В производствените помещения осветеността и температурата се поддържат в ниски нива, за да се намалят до минимум факторите за окисляване. Всяка бутилка се изплаква обилно с азот, след което се затваря като въздухът от нея се изкарва.