Преминаване към съдържанието

Безплатна доставка над 100 лв до офис на Еконт

Какво трябва да знаеш за липозомните витамини и минерали и защо да ги включиш в ежедневието си?

04 Sep, 2024 92

Как липозомите помагат на активното вещество в добавките да бъде още по-ефективно.

Всички ние приемаме ежедневно хранителни добавки под една или друга форма с цел да поддържаме и подобрим общото си здравословно състояние – но дали те реално достигат до правилното място и ни помагат?  

Липозомните добавки - това на пръв поглед сложно понятие – са разработени по специална технология така, че да предоставят още повече ползи при прием на необходимите витамини и минерали. Но как се случва това и трябва ли да ги включиш в рутината си? В тази статия ще разбереш повече по темата какво означава липозома и как всъщност тя подсилва действието на твоите любими витамини и минерали.

Какво са липозомите? 

Липозоми наричаме малки везикули (мехурчета, изпълнени с течност), всяка от които е изградена от фосфолипидни слоеве (носещи електичен заряд). Тези слоеве обграждат активното вещество, което приемаме. Конструкцията от липозоми много наподобява структурата на клетъчната мембрана – тази, която предпазва всички наши клетки.  

Обикновените добавки понякога са недобре абсорбирани в кръвния поток поради влиянието на стомашната киселина, която може да попречи на синтеза и достигането им на правилното място. Благодарение на своята устойчива фосфолипидна обвивка, липозомните добавки са издръжливи на влиянието на киселината, а бионаличността на дадения витамин или минерал е до 30 пъти по-голяма от обикновените.  

Как липозомите подобряват качеството на твоите добавки? 

Нека започнем отначало – малко известен факт за приема на хранителни добавки е, че технологията им на производство понякога възпрепятства възможността те да се усвоят напълно от организма, а от тях да се вземе максимума ползи и така абсорбцията е в много по-малки количества от приетите с дневната доза. Това е така, понеже за да бъдат най-ефективно приети и абсорбирани в кръвта, хранителните добавки трябва да са адаптирани към човешкия организъм така, че той да „складира“ веществото правилно. 

Отделните форми и видове витамини и минерали изискват различни процеси на обработка и имат собствена технология. Всеки производител се старае продуктът му да носи видими ползи на своя потребител и в днешно време се влагат изключително много време и средства, за да се проучи и избере най-подходящият за целта метод на обработка. 

За липозомни витамини се заговаря още през втората половина на миналия век, като през 80-те и 90-те години те стават важен инструмент в биофизиката, биохимията и клетъчната биология. През 1995г. на пазара се появява първият продукт, съдържащ липозоми, а в днешно време на пазара се срещат някои от основните витамини и минерали, които често приемаме, обогатени с липозомна обвивка. Сред тях са витамини C, A, D, E, K, B и минералите магнезий, цинк, желязо, калций, селен и други.  

Повече по темата за видовете магнезий и ползите от него можеш да прочетеш в статията ни тук.  

Липозомите повишават бионаличността и усвояването на веществата 

Най-ценното свойство на липозомите и това, заради което те трупат все повече популярност, е помощта им в действието на хранителните добавки. Когато витамините и минералите са формулирани с наличие на мембрана от фосфолипидни съединения (липозоми), те са по-издръжливи на естествените процеси в организма.  

Приемайки допълнително добавки, организмът ни може да не ги възприеме като нещо натурално и да не ги усвои на сто процента. Преминавайки през червата и през стомашната киселина, е възможно те да се увредят, ако не са защитени до преноса им в кръвта. „Бронята“, която липозомите предоставят, успява да помогне на две нива: освен че транспортира активното вещество до кръвта, след това самата липозомна обвивка преминава през червата и се слива с нашата естествена клетъчна стена. Това се случва, понеже структурата на липозомните съединения е много подобна на тази на клетъчната мембрана.  

Имат широк спектър на действие   

Освен, че може да бъдат приложени към голяма част от витамините и минералите, липозомите имат и ползи в голям обхват от заболявания. Това проучване разглежда реакцията на липозоми в различни състояния, приети при състояния като гъбични инфекции, вирусни заболявания и дори се проследява ефектът им върху злокачествени образувания.  

Резултатите показват, че употребата им предоставя една ефективна система за доставяне на необходимите вещества (лекарства) за лечение на голям набор от заболявания. По време на разработване на ваксините срещу COVID-19 липозоми са били въведени в един от вариантите, а сега тази ваксина се използва по цял свят, именно благодарение на полезните качества на липозомите. Тя е проектирана така, че те да стимулират имунните реакции на клетките. 

Предпазват стомаха от раздразнения  

По-чувствителната и недобре укрепена стомашна лигавица лесно може да бъде раздразнена от външни фактори като храна, стрес и в конкретния случай – някои хранителни добавки. Преминавайки през червата те могат да ги раздразнят и да доведат до подуване и гадене. При прием на липозомни добавки тяхната фосфолипидна обвивка защитава активното вещество. Така то се освобождава значително по-бавно и равномерно, което допринася за намаляване на стреса върху органите (стомаха и черния дроб) и предотвратяване на дискомфорта в стомаха. 

Обект на все повече проучвания и тестове и все по-използвани при производството на лекарства и хранителни добавки, липозомите действат като основно помощно средство на веществата, които приемаме всеки ден – те подобряват тяхната бионаличност, усвояването и се грижат за по-удълженото освобождаване, за да не се натоварват органите. 

Нашият екип доста дълго време работеше над новия ни продукт, който вече е наличен сред асортимента ни и ти можеш да се докоснеш до неговите свойства още сега - Липозомен магнезий RealFood! Неговата технология е внимателно подбрана специално за по-високата бионаличност на минерала и за още по-видимите ползи за теб