Прием

Rosita екстра-върджин масло от черен дроб на треска (EVCLO) е пресен и богат източник на витамини А, Д и омега мастни киселини. Препоръчва се да започнете с ½ до 1 чаена лъжица EVCLO на ден. За някои ½ чаена лъжичка е напълно достатъчна, докато други може да имат нужда от повече или по –малко в зависимост от теглото и особеностите на организма. Тъй като мастноразтворимите витамини могат да се съхраняват в тялото, след няколко седмичен прием можете да намалите приема или да преминете към поддържаща доза.


Консултирайте се с вашия лекар преди да използвате дози по-високи от препоръчителната и в случай на бременност, кърмене, диабет, рибни или йодни алергии, разреждане на кръвта, предстояща операция, ако имате диагносатициран сърдечносъдов проблем, проблеми при усвояването на хранителните вещества, хронични болести, кървене или проблеми с имунната сустема. Пазете далече от деца.


Ако детето ви никога не е консумирало риба или рибено масло, или имате подозрение за хранителна алергия, моля консултирайте се с вашия лекар преди да използвате маслото. Като допълнителна застраховка можете да сложите капка от маслото върху малък участък от кожата на детето преди директната консумация.

Препоръчителните дози за деца са както следва (за по-точна дозировка може да се обърнете и към педиатъра си): 

– Бебета до 1 годинка: започва се с една капка на ден и постепенно се стига до максимум 1/8 чаена лъжичка (0,625 мл)

– Деца от 1 до 3 годинки: започва се няколко капки на дена и постепенно се стига до 1/8 – 1/4 чаена лъжичка (1,25 мл)

– Деца от 3 до 5 годинки: започва се с 1/8 чаена лъжичка и постепенно се стига до 1/2 чаена лъжичка (2,5 мл)

– Деца от 5 до 12 години: започва се с 1/4 чаена лъжичка, като дозата постепенно се увеличава, докато стигне 2/3 чаена лъжичка (3,3 мл)

– Тийнейджъри: започва се с 1/4 и се увеличава до максимум 1 чаена лъжичка (5 мл) – Възрастни: дневна доза 1/2 до 1 чаена лъжичка


Тези дози са препоръчителни като трябва да се има пред вид и теглото на детето.