Преминаване към съдържанието

Колаген – грижа отвътре навън за здрава и блестяща коса

02 Nov, 2021 409

Знаете ли, че всеки ден губим средно по 100 косъма от косата си, но в същото време изниква нова? Естественият растеж на косата ни има нужда от подхранване с хранителни добавки с колаген тип I и III. Колагенът прави косата силна и блестяща, грижи се за нейното възстановяване и отблъсква свободните радикали. Когато тялото генерира достатъчно колаген, той забавя посивяването, побеляването и  изтъняването но косъма.

 

Здрави фоликули, силна коса

Преди да ви представим конкретни ползи от хранителната добавка за косата ви, е важно да осъзнаете ролята на колагена за фоликулите ѝ . Скалпът съдържа около 100 000 космени фоликула. Те се намират в средния, плътен слой на кожата – дерма. Тяхната функция е да регулират растежа на косата чрез сложно взаимодействие между хормони, невропептиди и имунни клетки. В основата на гъвкавата колагенова обвивка на фоликула се намира луковицата, която съдържа всички вещества, отговорни за растежа на косъма. Те минават през етап на растеж, на кратка регресия (или преход) и етап на покой, когато косата пада. След 2-12 месеца цикълът се възобновява. Както знаем, след 25-годишна възраст производството на колаген в организма намалява и приемът на хранителни добавки ни помага дам регулираме растежа и здравето на косата.

 

Колаген за растеж на косата

Производството на колагеновите пептиди в организма, които съдържат пролин, стимулира растежа на косата. При анагенната фаза  нивото на колаген набъбва косъма и го кара да расте. Когато косъмът разполага с достатъчно колаген, космените фоликули са здрави и силни, при увеличаване диаметъра на всеки отделен косъм нараства общият обем на косата.  

 

Защита от свободни радикали

Свободните радикали се частици, които тялото ни произвежда при стрес, непълноценна диета, замърсяване на въздуха, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол. Те атакуват клетките и могат да увредят космените фоликули - косата изтънява, посивява. Клинични проучвания сочат, че антиоксидантите в колагена са истинско оръжие срещу свободните радикали. Колагенът се грижи за здравата структура на фоликула, в който се развива пигмента, отговорен за цвета на косата. Директният прием на хидролизат засилва ефекта на козметичните продукти.

Колаген за възстановяване на косата

Колагенът поддържа, овлажнява и подхранва дермата в кожата, за която е закрепен фоликула. Това създава благоприятна среда за растежа на косата.  8-седмично проучване с 69 жени над 35 годишна възраст показва, че ежедневният прием на колаген подобрява еластичността на кожата им, а това влияе и на състоянието и на косата им –тя става по-силна и накъсването на косъма спира, а косата не се заплита. Колагенът укрепва и кръвоносните съдове. По тях се пренасят нутриентите до клетките, включително и до фоликула.   

Хидролизираният колаген  – храна за здрава коса 

Д-р Ариане Хъндт, нутрицинист от Ню Йорк, препоръчва хидролизирания колаген от свободни пасищни говеда, за най-добри резултати при поддържане на здрава, плътна, блестяща коса. Тъй като тези типове колаген са сред най-разпространените в човешкото тяло, е важно да стимулираме тяхното производство.

При хидролизата аминокиселинните вериги на колагена се свеждат до по-кратки пептиди, които се усвояват по-лесно от кръвоносната система и кожата. Затова и редовният му прием – с любимата напитка, или рецепта, ни помага да се радваме на красива и здрава коса дълго време.

 
1
Free Gift