Преминаване към съдържанието

4 признака, че тялото ви се нуждае от колаген

28 Jul, 2023 136

Колагенът е един от най-важните протеини в нашето тяло. Той се намира във всички видове тъкани, включително кожа, връзки и сухожилия, а освен това играе основна роля в поддържането на добро състояние на ставите. С напредването на възрастта обаче, телата ни започват да произвеждат по-малко колаген, а това само по себе си може да доведе до неприятни последици.  

За щастие, вече можем да добавим нужните количества колаген с помощта на хранителни добавки и промени в начина на живот, стимулиращи естественото му производство. Но за да стигнем до там, то първо трябва да разберем, че организмът ни не произвежда достатъчно от този така ценен протеин. Затова и днес сме ви подготвили 4 основни признака, говорещи за това, че тялото ви се нуждае от колаген. 

Бръчки и фини линии 

Бръчките и фините линии са един от първите и най-често срещани признаци на загуба на колаген в кожата. Една от функциите на този протеин е да поддържа кожата стегната и млада. Стареенето, излагането на слънце и околната среда могат да повлияят негативно на производството на колаген, а повтарящите се мимики на лицето да доведат до образуване на бръчки в областите с ниско ниво на протеина.   

Разбира се, фините линии са напълно нормални, особено след 25-годишна възраст. Няма как да предотвратим появяването им, но чрез оптимални нива на колаген в тялото можем подобрим текстурата на кожата и минимизираме появата на бръчици. 

Болки в ставите 

Колагенът осигурява здравина и еластичност на съединителните тъкани и съответно - на ставите. Когато в организма има липса на този ценен протеин, ставите стават по-податливи на контузии, усеща се болка и подуване, а понякога дори се наблюдава скованост. 

Ако забелязвате, че изпитвате дискомфорт и болки в ставите, особено след периоди на липса на физическа активност, то това е един от основните признаци, чрез които тялото ви казва, че се нуждае от повече колаген. 

Изтощена коса и чупливи нокти  

Изтощената коса и чупливите нокти са едни от основните признаци на липса на колаген в организма. Когато този протеин е недостатъчен, косата може да стане слаба, а това само по себе си да доведе до цъфтежи, накъсване и дори косопад. Защо? Защото той играе основна роля в поддържането на здрави и силни космени фоликули.    

Липсата на колаген води и до слаби и чупливи нокти, тъй като освен от съществено значение за кожата и ставите, той е особено важен и за поддръжката на здрави нокти. Здравословните нива на този така ценен протеин в организма водят до заздравяване на ноктите и сгъстяване на косата. 

Проблеми с храносмилателната система 

Храносмилателните проблеми, като подуването на корема, честата болка и по-специално - синдром на раздразненото черво, често са свързани именно с липса на колаген в тялото. Недостигът на този ценен протеин може да доведе до отслабване на гладката мускулатура, очертаваща стомашно-чревния тракт и съответно - до редица стомашно-чревни проблеми. 
 
Има различни начини, чрез които можете да регулирате количеството на колаген в тялото си. Основният е именно приемът на висококачествени хранителни добавки или по-точно - хидролизиран колаген. Най-важното за постигане на дългосрочни резултати е приемът на колагена да не бъде еднократно действие, а напротив - да се превърне в навик. 

Ако приемате нужните дози от този ценен протеин ежедневно, то ще усетите положителното му въздействие върху кожата, ставите, косата, ноктите и разбира се - храносмилателната система. 

 
1
Free Gift