Преминаване към съдържанието

Близалки за деца без захар

25 Sep, 2023 111

Има ли дете, което при вида на цветните близалки, подредени така прилежно на касата в магазина, да не поиска една? Едно от най-големите предизвикателства като родители, ви гарантираме, е да се уверите, че децата ви се грижат за зъбите си. Ако си от родителите, които искат детето им да приема балансирани за възрастта количества захарни изделия, то тази статия е именно за теб.  

Нека те запознаем с „полезното за зъбите сладко“ –  именно ксилитолът. 

Защо е популярен ксилитолът сред зъболекарите? 

Ксилитолът е натурален продукт, вид захарен алкохол, който се използва като заместител на захарта в храни и напитки.  Ксилитолът е приблизително толкова сладък, колкото обикновената трапезна захар (захароза), но има 33% по-малко калории.  

Разликата между двете е  само в 1 молекула – ксилитолът съдържа 5 въглеродни молекули, вместо 6 в обикновената захар. И от там идват съществените разлики. 

Не води до кариеси 

Въпреки че ксилитолът е сладък продукт, в устата ни той не се превръща в киселина и не причинява кариеси както обикновената захарДори е доказано че ксилитолът намалява кариеса и може да помогне за реминерализиране на зъбния емайл. Както и при честа употреба променя състава на микроорганизмите в устата. 

Намалява лошите бактерии в устата 

Ксилитолът се добавя  към дъвки, бонбони и други продукти за грижа за устната кухина, за да помогне за предотвратяване на зъбните проблеми още в ранна детска възраст. Той постига това, като намалява нивата на бактериите, причиняващи редица нежелани процеси в слюнката. Изследвано е, че повечето бактерии не могат да използват ксилитол като източник на енергия, особено тези, които развалят зъбите и причиняват кариесиМикроорганизмите в зъбната плака не могат да преработят ксилитола и буквално „умират от глад“. 

Дентални близалки, създадени от зъболекар  

Приветстваме идеята на доктор Цветелина Дучева (Д-р Цвети) да създаде полезни лакомства, които, освен че не развалят детските зъбки, са и профилактика срещу кариеси 

Тук може да откриете нейните дентални близалки с ксилитол. Близалката без захар има сплескана форма и това не е случайно – съобразена е с пространството между бузата и зъбите, така че детето да може да смуче близалката със затворена уста и да преглъща добре без напрежение като при кръглите. Денталните близалки съдържат ксилитол и изомалт - съставки с доказано действие за здравето на зъбите на децата и поддържат нормалното pH в устната кухина. 

1
Free Gift