Преминаване към съдържанието

Безплатна доставка над 100 лв до офис на Еконт

Чревното здраве се поддържа с колаген

23 Dec, 2021 526

Често, щом стане дума за колаген, се сещаме за ползите за кожата, ставите, мускулите, при възстановяване от травми, и забравяме, че тази хранителна добавка подкрепя и чревното здраве. А както знаем, от него зависи и как изглеждаме и колко енергия имаме, за да успяваме в ежедневието и във фитнеса.

Колаген срещу „пропускливи черва“

Колагенът играе важна роля в изграждането и поддържането на здрава съединителна тъкан в целия храносмилателен тракт. А неговото състояние, заедно с това на стомашната лигавица е важно за предотвратяване на неразположение, известно като „пропускливи черва“. Пропускането на червата се случва, когато бариерната лигавица на червата е увредена. Това състояние може да позволи на частиците на храната и отпадъците да преминат в кръвния поток, причинявайки възпаление, припомня https://www.flushinghospital.org/. Спуканите черва могат да причинят подуване на корема, газове, стомашни спазми, синдром на раздразнените черва (IBS), както и чувствителност към храни, които са на основата на пшеница, с високо съдържание на захар и съдържат глутен.

Аминокиселините в колагена помагат на стомаха и червата

Хидролизираният колаген съдържа 18 аминокиселини, 9 от които – есенциални. Глицинът, глутаминът и пролинът имат важна роля за поддържането за чревното здраве. Глицинът и пролинът представляват над половината от аминокиселините в основния белтък.

Глицинът поддържа метаболизма, разгражда мастните киселини и се грижи за чревния тракт. Тази аминокиселина намалява възпалението, защото подхранва производството на серотонин, което води и до повече мелатонин, който успокоява.

Пролинът се намира в хрущялите и поддържа съединителната тъкан на червата, както и действа противовъзпалително.

Според проучване, публикувано от International Journal of Molecular Sciences, в чревната физиология запасите от глутамин се изчерпват по време на тежък метаболитен стрес, включително травма, сепсис и възпалителни заболявания на червата. С производство и натрупването на глутамин в тялото, защитата на червата се възстановява и когато чревната лигавица е здрава, имунната система може да се възстанови.

Колаген за по-добро храносмилане

Хидролизираният колаген е на прах и едно от неговите предимства е, че е без вкус, мирис, лесно се разтваря в течност и бързо се абсорбира. Така, щом навлезе в организма ни, хидрофилната му молекула привлича водни молекули и киселинни молекули и ,докато се движи през стомашно-чревния тракт, подпомага разграждането на протеини и въглехидрати и следователно по-лесно преработваме храната. Това ни помага да се справяме по-бързо и с дискомфорта, причинен от тежки храни.

Колагенът - безопасна хранителна добавка за стомаха

Тъй като хидролизираният колаген е натурална хранителна добавка, извлечена от свободни пасищни говеда, е малко вероятно да причини стомашни проблеми. Производителите не съобщават за странични ефекти, когато се спазва оказаната доза. Ако приемате колаген, който не съдържа ГМО, изкуствени оцветители, глутен и подсладители, то вие се грижите за чревното си здраве без компромис в качеството. Опитайте, за да се наслаждавате на храната с удоволствие, и здравето отвътре да личи и отвън.