Преминаване към съдържанието

Хранителните добавки: добре ли е да има паузи в приема им?

09 Nov, 2018 1381

Приемаш ли хранителни добавки? Може би имаш мултивитамини, които пиеш всеки ден, за да даваш на тялото си здравословна доза от нужните му хранителни вещества, които ще го направят здраво и красиво? Може би приемаш омега 3 и даваш на децата си рибено масло, за да си сигурен, че всички сте здрави? Ако всичко това важи за теб, то може би се чудиш дали не е добре от време на време да си взимаш почивка от хранителните добавки. Или може би си го чул от някой близък, който твърди, че го прави постоянно.  Така започваш да и задаваш въпроса:

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ПРАВЯТ ПАУЗИ ПРИ ПРИЕМА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ?

Ние от Realfood.bg сме тук, за да дадем отговор на този въпрос.

Причината за приемане на добавки на първо място е застраховката, която те осигуряват срещу хранителните пропуски в диетата и като добавена защита срещу нарастващия токсичен натиск на околната среда. В идеалния случай диетата  трябва да осигурява повечето от хранителните ти нужди и да подхожда на начина ти на живот, богато разнообразна и изобилна в пресни зеленчуци и плодове. Това обаче е голямо “ако”. Много от отглежданите сортове култури може да не са най-хранителните и методите на отглеждане (включително управление на почвата и химикали), използвани при тяхното производство, могат да изчерпат хранителните вещества, които би трябвало да съдържат. Ако употребяваш  наркотични вещества като алкохол, тютюн или кофеин, ако си под голямо напрежение или ако си болен, нуждата ти от някои микронутриенти и защитни фитонутриенти може да е по-голяма от това, което диетата ти може да достави. Поради всички тези променливи, дневната мултивитаминова и минерална добавка е най-добрият начин да се гарантира, че получаваш това, от което се нуждаеш, за да бъдеш здрав.

От друга страна е важно да запомниш, че витамините, минералите и други хранителни добавки няма да компенсират нездравословна, небалансирана диета, която не съдържа пресни плодове и зеленчуци.

Почивката от хранителните добавки зависи и от типа на самата добавка. Ето от кои добавки трябва и от кои не трябва да си почиваш:

ДОБАВКИ, ОТ КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА СИ ПОЧИВАШ

Това обикновено са добавките, предназначени да допълнят дупките в диетата ти.  Витамините, протеините,  мастните киселини и минералите са  точно такива. От тях имаш нужда, за да осигуряваш на тялото си всичко необходимо на ежедневна база.  Единственото нещо, което трябва да запомниш, е да не преминаваш препоръчителната дневна доза на опаковката.

<< НАТУРАЛНОТО РИБЕНО МАСЛО ROSITA EVCLO Е ДОБАВКА, ОТ КОЯТО НЯМА НУЖДА ДА СИ ПОЧИВАШ>>

ДОБАВКИ, ОТ КОИТО ТРЯБВА ДА СИ ПОЧИВАШ

Ако добавката не е предназначена да допълва  диетата, трябва да си почиваш от нея от време на време.  Добавките за  тренировки, изгарянето на мазнини и усилвателите на тестостерона са такива добавки, от които трябва да си почиваш. Дължината на цикъла зависи от много неща. Обикновено, ако приемаш добавката преди да започнеш тренировката и откриеш, че няма ефект, отнема няколко седмици докато изчистите тялото си от нея.

УБЕДИ СЕ, ЧЕ ПРИЕМАШ САМО НАТУРАЛНИ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Доказано е, че хранителните добавки, които имат напълно натурален произход, са напълно безвредни за организма ти. Ето затова от тях няма нужда да си почиваш. Можеш да ги приемаш по всяко време. От друга страна, хранителните добавки, които съдържат синтетично добавени витамини, са точно тези, от които трябва да си почиваш през определен период от време, за да не навредят на организма ти по някакъв начин. Ето защо, ако искаш само най-добрата грижа за себе си, убеди се, че хранителните добавки, които приемаш, са напълно натурални. Така няма да ти се налага да се притесняваш за почивка  и ще можеш да се наслаждаваш пълноценно на положителния ефект, който те имат върху организма ти.

1
Free Gift