Преминаване към съдържанието

Как да постигна целите си през новата 2024 година: здраве, медитация, спорт

05 Jan, 2024 40

Ако през изминалата година не сме имали дoстатъчно време да постигнем целите си, това не означава да ги загърбим. Новата година ни дава нов шанс да променим някои аспекти от ежедневието, навиците и целите си в името на една по-добра версия на самите нас.

 Поставяй си ясни и реалистични цели

Обикновено поставените от нас цели в началото на годината са твърде мащабни и трудно успяваме да се придържаме към тях за дълъг период от време. Когато тялото и умът не са свикнали с дадено действие или навик, те го приемат за нещо непосилно.    Малките стъпки в поставянето на цели и внедряването на навици е ключът към техния успех. Съществуват редица начини за привикване към нова рутина – ежедневно вписване на прогреса в журнал, разделяне на желаната цел на малки срокове, бележки с мотивиращи фрази на видни места в дома и офиса, систематизиране на задачите в календар и най-важното - отделяне на лично време за свикване с новостите. 

Проучване на Доминиканския университет в Калифорния показва, че когато запишем целите си на лист хартия, вероятността да се придържаме към тях е с 42% по-висока, отколкото ако просто си мислим за това. По този начин мозъкът приема информацията по различен начин, като се създава чувство за по-голяма ангажираност и мотивация.

Медитацията е твой приятел

Медитацията е чудесен начин да „забавим темпото“ на забързаното ежедневие. Тя има изключителни ползи за организма и е интересно начинание за хората, които тепърва се запознават с нея.

Хората, които медитират за период от поне осем седмици, имат поразителна промяна в експресията на 172 гена, регулиращи възпаленията, циркадните ритми и метаболизма на глюкозата, показва проучване на Харвардския университет. Според него дори само 15 минути на ден са достатъчни на тялото и ума да се пречистят от натрупаното напрежение. С въвеждането на медитацията в рутината си, даваме възможност за по-добър фокус и яснота при взимането на решения, поставянето на нови цели и влизането в едно по-хармонично и спокойно състояние.  

Спортът винаги е добра идея

Тук не изненадваме никого. Активното движение винаги е било един от препоръчителните компоненти на здравословния начин на живот. В началото на годината ходенето на фитнес присъства в „списъка за промяна“ на много хора, които искат да намалят теглото си или да натрупат мускулна маса. Често обаче се достига до отказ, понеже тялото не е свикнало с натоварването и тренировките не са контролирани от специалист.

            За да се превърне спортът в активен компонент на ежедневието през 2024, е добре да се избере такъв вид, който отговаря на желанията и физическите способности на отделния човек. Той трябва да опонира на неговите възможности, за да не се претовари тялото и да се стигне до обратен ефект.

Йогата е предпочитана комбинация от физически и духовни практики. Тя съчетава както поддържането на добро физическо състояние, така и пречиства ума и мотивира.

Качествената храна

Отново нещо ясно за всички, но с основополагащо значение за здравето ни. Храната, която даваме на организма ни, до голяма степен определя не само здравето, но и това как се чувстваме на ежедневна база.

След празничните дни, изпълнени с преяждане с тежка храна, си казваме, че от новата година започваме режим. За да се задържи той в рутината ни за повече време, е необходима цялостна настройка на ума и тялото. Не бива да се прави рязка промяна в типа храна, както и в количествата – стресираният организъм би могъл да „отвърне на удара“.

Необходимо е плавно преминаване към определен хранителен режим, за да се подготвят ума и тялото, че предстои нещо ново. По-леката храна, приемът на повече сезонни плодове и зеленчуци и хидратацията ще допринесат за „раздвижването“ на метаболизма. 

Направи хранителните добавки активна част от рутината си 

         Много от витамините и минералите, необходими за здравословното функциониране на организма, не достигат до нас с храната. Има хранителни добавки, които са основополагащи за здравето на всеки човек и колкото по-рано се установи навик при приема им, толкова по-малко затруднения ще срещаме при изпълнението на ежедневните задачи.

Витамини, пробиотици, Омега-3 мастни киселини, магнезий, колаген - това са само част от добавките, изключително ценни за организма и отговарящи за редица процеси. Рибено масло Rosita е чудесно попълнение към приема на добавки - то подсилва имунитета, поддържа здравето на нервната система и подобрява състоянието зрението, костите и кожата.

Колагенът е градивен елемент на всички органи и системи на човека и като такъв е добре да присъства в ежедневието ни. Хидролизираният колаген RealFood е напълно разтворим, без вкус и мирис, което позволява да се добавя във всякакви храни и напитки.

За да не се забравя да се пият, би могло да се определи точно време от деня, в което да се приемат. Друг трик е обособяването на специално място в дома, на което те да са видими и да „подсещат“ – например пред огледалото в банята или в коридора.

         Новата година внася глътка свеж въздух в мисленето ни. Тя е способна да ни мотивира и вдъхнови за промяна към по-добро. Поставянето на ясни цели и постепенното им следване неусетно ще ни доведе до мечтаните резултати.

 

1
Free Gift