Преминаване към съдържанието

Как да се защитим от комарите?

18 Aug, 2023 54

Комарите са изключително неприятни насекоми, а тяхното ухапване освен, че предизвиква неприятно чувство и оставя следи върху кожата, е болестотворно с десетки заболявания, опасни за човека.

Всъщност има повече от 3500 вида комари, но единствено около 100 до 200 вида се считат за вектори на различни заболявания. Комарите предават различни видове болести на повече от 700 милиона души годишно в Африка, Южна Америка, Централна Америка, Мексико, Русия и голяма част от Азия.

Сезоните, в които комарите са най-активни, са обикновено лятото и ранната есен. Това се дължи на топлите температури и по-влажните условия, които са подходящи за тяхната репродукция и развитие.

И мъжките, и женските комари се хранят с нектар и растителен сок, но знаете ли, че само женските комари хапят? Това е така, защото се нуждаят от протеин в кръвта ни, за да произвеждат яйцата си. Проучвания разкриват, че комарите могат да изпият кръв 3 пъти повече от собственото си телесно тегло.

Какво в тялото привлича комарите?

Когато те ухапе комар, всъщност той пробива кожата с помощта на специален устен апарат (хоботче), за да изсмуче кръвта ви. Докато комарът се храни, той инжектира слюнка в кожата ви. Тялото реагира на слюнката, което води до подутина и сърбеж.

Някои хора са магнити за комари - те са по-склонни да бъдат ухапани от други. Защо това е така?

Редица фактори те правят по-привлекателен към насекомите - кръвната група, телесната температура и колко амоняк отделя тялото в потта си. Изследванията показват, че някои видове комари предпочитат кръвна група тип O и AB повече от другите. Например опасният азиатски тигров комар - Aedes albopictus предпочита тази кръвна група, а тип AB привлича блатния комар - Anopheles gambiae.

Защо комарите хапят повече мъжете и по – малко жените?

Съществуват различни теории и фактори, които може да играят роля в това явление, но няма еднозначен отговор защо комарите предпочитат мъжете.

Една от теориите свързва предпочитанията на комарите към разликите в метаболизма и химичния профил на тялото на мъжете и жените. Например, мъжете обикновено произвеждат повече амоняк, който е по-привлекателен за комарите. Също така, различията в телесната температура, химическия състав на потта могат да влияят на предпочитанията на комарите.

Предпазване от комари

Използване на репеленти

Репелентите против комари могат да ви предпазят от много нежелани ухапвания от комари през лятото. Едни от най-ефективните етерични масла, които ще отблъснат насекомите, са:

Цитронела

Цитронелата е популярна съставка в създаването на естествени репеленти против комари, както и свещи с тази цел. Може би не знаеш, че цитронелата е трева, която можете да засадиш в двора или в саксия на терасата си. Така още по-ефективно ще се справиш с комарите.

Повечето продукти от цитронела се правят с ароматното масло, което растението отделя.

Лавандула

Ароматът на лавандула помага в борбата с комарите и изследванията показват, че етеричното масло отблъсква повечето видове за шест до осем часа.

Чаено дърво

Това масло е известно със своите антисептични и противогъбични свойства. То може да бъде използвано за отблъскване на насекоми и за облекчаване на ухапвания.

Невен

Въпреки че може да не е първото нещо, за което се сещате, когато става дума за репелент срещу комари, невенът има няколко инсектицидни компонента, перфектни за влагането му в масло или спрей против комари. Подобно на други растения, отблъскващи насекоми, ароматът от цветовете на невена може да помогне за предпазване от насекоми.

Маточина

Близка по аромат на цитронелата, маточината отблъсва комарите със силен мирис, затова и често я влагат в спрейове и масла против насекоми.

Розмарин

Маслото от розмарин е известно с антисептични и антимикробни свойства и успешно гони нежеланите комари.

Един ефективен начин да се предпазиш от комарите е натуралният балсам за тяло на Raw Nature, който отблъсква насекомите чрез силата на етеричните масла и природните съставки.

Букетът от веган съставки - цитронела, розмарин, кедър, шеа и манука отблъсква насекомите, докато ухаее приятно за теб и околните. А призовете от - Beauty Shortlist Wellbeing Awards 2022, Organic Beauty Award 2021 и 2022, Eco Choice 2021, Clean + Conscious Awards 2021 доказват ефективността му срещу нежеланите комари.

За предпочитане са дългите и светли дрехи

Комарите са по-активни по нощем, затова е добре да обличаш дълги пантаолони и ръкави в тези часови диапазони. Също така се целят в тъмните и контрастни цветове, затова ги избягвай.

Подбирай материите на дрехите си

Комарите трудно преминават през стегнати материи. Докато памукът и ленът обикновено не са добра „броня“ срещу комарите, много синтетични влакна – особено тези в спортните облекла - са склонни да ви предпазят насекомите. Всяка дреха, която предлага слънцезащита, също има достатъчно стегната тъкан, за да предотврати ухапвания от комари.

Избягвай разходки около водни райони

Комарите се размножават във влажни средища, затова е добре да се избягват места, където има статична вода – езера, блата и т.н.

 
1
Free Gift