Преминаване към съдържанието

Безплатна доставка над 100 лв до офис на Еконт

Как влияе повишаването на температурата на хидролизирания колаген на неговите качества при готвене?

08 Feb, 2024 256
Как влияе повишаването на температурата на хидролизирания колаген на неговите качества при готвене?

Често получаваме въпроси от нашите клиенти дали се нарушават качествата на Хидролизирания колаген RealFood, когато го добавят към своите топли напитки и към храната, която готвят. С този материал ще отговорим на притесненията, като разясним какво се случва с добавката при нагряване.  

Краткият отговор е - Не. Хидролизираният колаген не променя своите полезни свойства при нагряване. По-подробно обяснение можеш да прочетеш по-долу. 

Какво е денатурация на колагена? 

Молекулите на колагена имат специфична триизмерна структура, която е от съществено значение за тяхната функция и стабилност. Тази структура често се описва като 3D спирала, в която три полипептидни вериги се увиват една около друга.  

Денатурацията на колагена представлява процес, при който тази естествена структура на колагеновите протеини се променя, обикновено вследствие на външни фактори като топлина или окисляване, което може да доведе до промяна в неговите качества. Топлината е често срещан денатуриращ фактор. 

Как хидролизираният колаген е защитен от денатурация при готвене? 

Структурата на хидролизирания колаген му позволява да запази в себе си всички полезни свойства и дори добавен в храна при готвене, той носи същите ползи за организма, без да нарушава своята цялост. Тъй като колагеновите пептиди вече са преминали процес на обработка (хидролиза), тяхната биоактивност вече не зависи от неденатурирана 3D протеинова структура. Аминокиселинните вериги се съкращават и се свеждат до по-кратки пептидни съединения. 

Съществуват редица проучвания на тази тема, като такова, проведено от д-р Ан Марис, мениджър Бизнес развитие към European medicines evaluation agency, подлага на нагряване Хидролизирания колаген на RealFood. Той е тестван при топлина до 121°C, като резултатите показват запазване на всички негови полезни свойства.  

С по-прости думи – когато колагенът е хидролизиран, той успява да се предпази от вредното влияние на топлинната обработка, като качествата му не се нарушават. Колагеновите пептиди са значително издръжливи на нагряване от външни фактори. Освен това при готвене в домашни условия трудно може да се надвиши температура от 121°C на самата храна. 

Нашите рецепти с Хидролизирания колаген на RealFood 

В нашия блог всяка седмица те вдъхновяваме с разнообразни рецепти за вкусни ястия и напитки, които обогатяваме с колаген. Там показваме, че можеш да добавиш дневната си доза колаген в почти всяка храна и напитка. Така съчетаваш приема на хранителната добавка с ритъма на динамичното ежедневие, без притеснения за неговите полезни свойства. Ако все пак имате притеснения за нивото на температурата, тя може профилактично да се измерва с готварски термометър.