Преминаване към съдържанието

Кои са митовете за колагена, които все още битуват сред потребителите?

27 юни, 2025 360
Кои са митовете за колагена, които все още битуват сред потребителите?

Въпреки огромният поток от информация и наситеност с колагенови продукти на пазара на хранителните добавки, все още има някои основни въпроси, на които се търсят отговори. Точно защото проучванията, които се правят върху колагеновите продукти, са все още ограничени, често потребителите интерпретират етикетите, които четат, по свой собствен начин.  

За да изчисти съмненията по някои от най-големите въпроси (и дори митове) около протеина, се свързахме с д-р Елизабет Тъндоу – вицепрезидент на Cline & Company, които провеждат пазарни проучвания и консултации в секторите на специалните химикали, енергетиката и красотата. Д-р Тъндоу даде изчерпателни отговори на база на своята експертиза, а ние сме щастливи, че достоверната и проверена информация става все по-разпространена и достъпна. 

Има ли значение размерът на молекулата на колагена за неговото усвояване? 

Д-р Тъндоу: Важно е да се знае, че колагенът е протеин, изграден от вериги от пептиди, които сами по себе си се състоят от групи аминокиселини.Колагеновите пептиди се получават чрез ензимно разграждане на суров колаген до по-малки пептиди, които организмът може лесно да усвои. По-малките молекули се усвояват по-лесно, затова най-разпространената форма на колаген са хидролизираните колагенови пептиди – дългите вериги на колагена се „разчупват“ на по-малки участъци, които могат да бъдат абсорбирани от тялото. 

Пептидите и хидролизираният колаген едно и също ли са? 

Д-р Тъндоу: Да. „Хидролизиран“ е терминът за процеса, чрез който се създават пептидите. Когато набираше популярност, по-често се използваше изразът „хидролизиран колаген“, но днес по-често ще чуете „колагенови пептиди“.

Има ли значение видът на колагена за различните органи и системи в тялото? 

Д-р Тъндоу: И да, и не. В човешкото тяло са познати 28 различни типа колаген, които се намират в различни части – например, тип I е основен за кожата, тип II – за хрущялите и т.н. Причината за тези разлики е, че аминокиселините, от които се състои колагенът, са подредени по различен начин. Всички колагени обаче споделят една и съща спираловидна структура. 

Когато говорим за колагенови пептиди, при процеса на ензимна хидролиза дългите молекулни вериги се „нарязват“ на къси участъци и на този етап те вече не запазват структурата на конкретен тип колаген. Въпреки това, често ще видите пептиди или хидролизиран колаген, обозначени с конкретен тип – това обикновено се отнася до произхода на суровината, от която е извлечен колагенът. Например, ако е извлечен от рибена кожа или говежда кожа, вероятно съдържа предимно тип I и III. Ако е от кости – основно тип II. Но никога не е изцяло един тип. 

Освен това, процесите за извличане на пептиди обикновено не разграничават типовете – често се използват смесени суровини, включително кожа и кости, което води до смес от различни типове. И както вече казах, след хидролиза точната структура на колагена се разгражда, така че на практика няма особено значение какъв тип е бил първоначално. Счита се, че усвояването на колагенови пептиди подпомага естественото производство на колаген в организма, което потенциално има благоприятен ефект върху различни тъкани – кожа, кости, стави и др. 

Изключение прави така нареченият „нативен“ или „неденатуриран“ колаген тип II – това е колагенът, естествено присъстващ в хрущялите, който се извлича от много конкретни животински източници и части от тялото, като не се хидролизира, а запазва първоначалната си молекулна структура. Този тип колаген не се усвоява поради дължината на веригите си, но преминава през стомаха до червата, където се разпознава от организма и предизвиква имунен отговор, който подпомага защитата на ставния хрущял, особено при автоимунни състояния като ревматоиден артрит. 

Кои са най-разпространените митове за колагена? 

Д-р Тъндоу: Много добър въпрос! Мисля, че доста от въпросите ви вече засягат някои от митовете – например за различните видове колаген, произхода на суровината и т.н. Има много объркване относно типовете колаген – дори сред производителите. 

Кой е най-ефективният начин за прием на колаген и защо? 

Д-р Тъндоу: Повечето изследвания са правени върху прах и капсули, а много по-малко (ако изобщо има) върху напитки или храни, съдържащи колаген. Затова и тези форми са по-слабо доказани. Най-важното е начинът на прием да осигурява научно доказана доза, която да донесе желания ефект. За колагеновите пептиди повечето изследвания показват положителни ефекти за кожата и ставите при дневен прием между 5 и 10 грама. За нативния или неденатуриран колаген (тип 2), тъй като механизмът му на действие е различен, ефектът се постига при много по-ниски дози – около 0.4 мг. 

Често добавките имат добри дозировки (въпреки че не винаги), но често виждам храни и напитки с минимално съдържание на колаген, за които няма доказателства, че осигуряват реална полза. 

Какво е мнението ви за колагеновите трипептиди – това ли е новата тенденция? 

Д-р Тъндоу: Да, това определено е нова тенденция. Пазарът на колагенови пептиди стана много конкурентен, а броят на компаниите, предлагащи тези съставки, нарасна значително през последните години. Науката зад това все още се развива – например някои предлагат специфичен състав от пептиди, който показва интересни ефекти върху метаболитното здраве. В други случаи терминът „трипептид“ просто обозначава много малки молекули, тъй като означава, че дългите вериги са нарязани на по-къси. Когато работя с доставчици на колагенови пептиди, винаги искам да видя техните научни досиета, доказващи ефективността на продуктите им при конкретни дози и за конкретни ползи.