Преминаване към съдържанието

Колагенът - естествено противовъзпалително с голям обхват

23 Dec, 2021 116

Хидролизираният колаген е хранителна добавка, която подпомага организма да се справи с възпаленията на много нива – тези, свързани с подвижността, през проблеми с кожата, до неразположения в стомаха и с чревния тракт. Редовният прием на качествен и чист протеин, богат на аминокиселини, ни помага да сме по-здрави, защото има цялостно действие - насърчава и ускорява производството на основния протеин, там, където е нужен.

Аминокиселините в колагена срещу възпаленията

Колагеновият хидролизат или т.нар. „колагенови пептиди“, съдържа 18 аминокиселини, от които 9 есенциални. При хидролизата тяхната концентрация се повишава. Глицинът, пролинът, аргининът и глутаминът имат доказани противъзполителни действия в различни посоки.

В борба срещу възпаленията в ставите и костите

Приемът на колагенови пептиди се смята за подкрепяща мярка за подобряване на симптомите на остеоартрит и за намаляване на болката в ставите като цяло. Остеоартритът е състояние, при което ставите стават твърди и болезнени. Изданието цитира проучване сред 73 атлети, които консумирали 10 грама колаген дневно в продължение на 24 седмици. Те споделили за значително намаляване на болките в ставите по време на ходене и в покой, което показва, че хранителната добавка е намалила възпалението и подобрила подвижността.

Колагенът подпомага и поддържането на костната минерална плътност. Това е мярката за здравина на костите и често се използва за тестване на състояния като остеопения и остеоартрит. При остеопения костите са по-слаби от средните. Това състояние засяга жените в менопауза. Хидролизираният колаген подобрява минералната плътност на костите, което е условия е за по-безболезнено и повече движение, по-голяма гъвкавост на костите.

Колагенът поддържа и целостта на хрущяла, който е тъкан, която защитава ставите. Тяхното износване води до разтягане на връзки и сухожилия и триене на костите, причинявайки болка.

За по-добро чревно здраве и за стомашен комфорт

Колагенът поддържа лигавицата на червата и съдържа ключови аминокиселини за здравето на червата – глицин и глутамин.

Глицинът е с противовъзпалителни и поддържащи имунната система действия. Избирателно защитава тънките черва дори и след проява на системно тежко увреждане.

Глутаминът е аминокиселината с най-голямо съдържание в организма. Установено е, че има изразена противовъзпалителна активност и умерена аналгетична активност. Изключително важен елемент за производството на глутатион - най-мощния антиоксидант в човешкото тяло. Поддържа функциите на имунната система и храносмилането.

За възстановяване на кожата

Колагенът изгражда дермата – средния слой на кожата, който се състои от съединителна тъкан. В него се намират нервни окончания, които придават чувствителност към докосване, топлина, той реагира първи при възпаления и раздразнения.

Излагането на ултравиолетова (UV) радиация на слънчева светлина причинява сериозни промени в кожата. В допълнение към фините линии и бръчки, това води и поява на кафяви петна и пигментни неравности, както и спукани капиляри и червени петна, което усилва усещането за стареене.

Колагенът поддържа кожата еластична, отблъсква свободните радикали, които увреждат еластиновите влакна в кожата и допринасят за бръчки и кожни проблеми. Затова стимулирането на собственото производство на колаген поддържа кожата свежа при прекомерно излагане на слънце. Лекарите препоръчват приема на хранителната добавка и в месеците след лятото за дългосрочен ефект.

Хранителната добавка подобрява бариерната функция на кожата, като повишава съдържанието на вода. Да е хидратирана кожата, е важно, когато се бори с раздразнения.

Колагенът – противъзпалителното, без което не можем

Каквато и да е причината да посегнете към кутията с хидролизиран колаген, трябва да знаете, че организмът разпределя противъзпалителните му сили според нуждите си. Често не осъзнаваме знаците, които тялото ни дава, затова дългосрочната грижа за естественото производство на основния белтък е превенция на възпалителни процеси или заболявания. Колагеновите пептиди, съдържащи колаген тип I и III, влизат естествено и в режима ни на спортуващи, и в менюто ни, и неусетно се грижат кожата, костите е ставите, стомахът ни да са здрави и силни.

1
Free Gift