Искаш добре оформени мускули? Тренировките са задължителни. Диетата, богата на протеини – също. Колагенът е основен градивен елемент на мускула и има важна роля за натрупването и задържането на мускулната маса. Заинтригувахме ли те? Чети нататък и направи колагена свой съюзник в мисията „релефно тяло“.
Колагенът – храна за теб и мускулите
Когато приемаш колаген с храната, доставяш на тялото си необходимите аминокиселини за синтез на структурния протеин в организма. Най-концентрираният източник на колаген са животинските кости, сухожилия и кожа.
Сигурно се питаш как да си ги набавиш?
Достъпен и лесно усвоим източник на колаген за мускулите са колагеновите пептиди. Те се съдържат в хранителните добавки, на които пише още „хидролизиран колаген“. На практика “колагенови пептиди” и “хидролизиран колаген” означава едно и също нещо – храна за мускулите в лесно усвоима форма.
Хидролизата е процес на „раздробяване“ на колагеновата молекула на по-малки молекули - пептиди. По-малката молекула на колагеновите пептиди съвсем не означава по-малко ценни аминокиселини. Хидролизираният колаген съдържа глицин, аргинин и метионин. Те изграждат аминокиселината креатин, а креатинът – мускулната маса.
Как колагенът подхранва мускулите при тренировка?
Улеснява достъпa до енергия
При вдигане на тежести например мускулите търсят бърз и лесно достъпен източник на енергия, наличен под формата на АТФ (аденозин трифосфат) - химическо вещество в тялото, което се образува с помощта на креатин.
И така, ако ще вдигаш тежести и гониш по-добро представяне в залата, първо се увери, че приемаш достатъчно колаген с храна или с хранителна добавка.
Осигурява по-добро кръвообращение и повече храна за мускулите
Освен че почти буквално „захранва“ мускулите, колагенът спомага за обогатяването им с още хранителни вещества и кислород. Една от неговите аминокиселини – аргинин, подпомага еластичността на кръвоносните съдове и кръвообращението в тялото, а по-доброто кръвообращение означава повече кислород и хранителни вещества за мускулите.
Възстановява мускулните протеини, изгубени по време на тренировка
Колагенът помага за възстановяване на мускулите след тренировка. Най-сериозните спортисти, бодибилдъри и фенове на фитнеса не пропускат своята колагенова доза след силов ден в залата. Приемът на хидролизиран колаген и високопротеиновата диета увеличават мускулният анаболизъм и възстановяват изгубените протеини в мускулите след тежко физическо натоварване.
Поддържа тялото в режим на анаболизъм – растеж и изграждане на тъканите
Колагенът участва в химични процеси, свързани с поддържането на положителен азотен баланс. Той държи тялото в състояние на анаболизъм - растеж и изграждане на тъканите, включително и на скелетните мускули.
Изводите от медицинско проучване сред спортисти мъже, след 12 седмици усилени тренировки, са:
Спортистите, приемали хидролизиран колаген, се радват на повече мускулна маса в сравнение с тези, които са тренирали, без да приемат допълнително колаген.
Протеинова трапеза за повече мускули
Пролетта е чудесно време да натрупаш повече колаген и съответно - мускулна маса, чрез храната. Сега тя е особено вкусна - месото е от млади животни, а зеленчуците – пресни, свежи и с високо съдържание на витамини и минерали. Освен това идва лято и със сигурност ще намериш повод да покажеш резултатите от усилията си.
Ето, от какво се нуждае тялото ти, за да произвежда колаген, и в кои храни се съдържа:
- Пролин (аминокиселина в състава на колагена, както и в този на всички белтъци в организма на бозайниците): съдържа се в белтъците на яйцата, млечните продукти, зелето, гъбите и аспержите;
- Глицин (аминокиселина в състава на колагена): намира се в свинската кожа, пилешката кожа и желатина, както и в богати на протеини храни;
- Витамин С (подпомага синтеза на колаген в тялотo и поддържа нивата му): съдържа се в цитрусовите плодове и чушките;
- Цинк (кофактор в производството на колаген, активира протеините, необходими за синтеза му): съдържа се в говеждото, агнешкото и свинското месо, ракообразните, нахута, лещата, боба, млякото, сиренето и различни ядки и семена;
- Мед (активира ензима лизил оксидаза, който насърчава кръстосаното свързване на колаген и еластин): съдържа се в месото от органи - карантии, какаото на прах, кашуто, сусама и лещата.
Ако искаш да научиш повече за синтеза на колаген, абонирай се за нашия YouTube канал и ни следвайте в социалните мрежи.