Преминаване към съдържанието

Непознатият колаген

30 Nov, 2022 14

Ако сте пили колаген или поне сте се интересували какви са ползите от него, вероятно сте срещали няколко основни: за здравето на костите и ставите, за хидратация и за поддържане на кожата, косата, за здрави нокти, за поддържане на мускулната маса. Но хидролизираният колаген е хранителна добавка с много приложения: за по-пълноценен сън, за по-добър контрол на теглото, за подобряване на настроението и психичното здраве.

Ето няколко изненадващи ползи от хидролизирания колаген, описани от д-р Джош Акс в книгата му „Чудото колаген“ и от други експерти.

Като начало е важно да разберем на какво се дължи многостранното въздействие на колагена върху здравето ни: колагенът е протеин, а протеините спомагат за функционирането на хормоните, които, от своя страна, по химичен път осигуряват комуникацията между клетките. Те поддържат pH баланса в тялото и поддържат имунната система, като изграждат антителата, които ни защитават от вируси и бактерии.

Има 28 известни вида колаген, като колагенът тип I представлява 90% от колагена в човешкото тяло. Протеинът се състои главно от аминокиселините глицин, пролин и хидроксипролин. Тези аминокиселини образуват три нишки, които образуват характерна тройна спирала. Намира в съединителната тъкан, кожата, сухожилията, костите и хрущялите.

Глицинът например, е вид невротрансмитер, който предава сигнали между клетките. Той регулира и нервната система, а оттам е свързан и с функцията на съня и настроението.

Аминокиселините имат роля и за физическото ни здраве, неслучайно протеините са важна част от диетата на атлетите, както и основна съставка на менюта за регулиране на теглото. Затова не е изненада, че част от непознатите ползи от колагена са в тази посока.

Колаген за лека нощ

Стресът, приемът на лекарства, здравословни проблеми често са причина да не спим добре, а това се отразява на цялостното ни поведение. Преди да посегнем към лекарствата, често търсим природни средства, но едва ли се сещаме за дневната си доза хидролизиран колаген. Според изследване, публикувано в американското издание „ Сън и биологични ритми“, участниците, които приемали по 3 г глицин всяка вечер преди сън, сутрин се събуждали по-бодри, с повече енергия и с по-ясна мисъл, в сравнение с тези, които пили плацебо хранителна добавка. Д-р Акс цитира и проучване на поведението на плъхове, което показва, че глицинът е свързан и с контролирането на телесната температура, която спада вечер и се повишава сутрин, а това се предполага, че е свързано и с контрола на тялото при изпадане в покой за сън.

Колаген за повече усмивки

Сънят определено има влияние върху настроението, нали? Ако сме се наспали достатъчно, сме по-весели и спокойни. А и е лесно да разтворите 10 г колаген във вода, чай, топло мляко, преди лягане. Доказано е, че глицинът в протеина подобрява и емоционалното здраве. Както стана ясно от предишния абзац, изследване на мозъчната дейност на плъхове показва, че глицинът е трансмитер и има роля за намаляване на тревожността и успокояването на нервната система. Оралният прием на колаген увеличава серотонина, който е важен за поддържането на доброто настроение.

Колаген за по-добър контрол на апетита и теглото

Затлъстяването е световен проблем. А търсенето на здравословни решения за него е свързано с контрол върху апетита и чревното здраве. Протеиновите диети са едни от успешните за намаляване на теглото.

Хидролизираният колаген, като част от балансирана диета, подпомага борбата с килограмите. Д-р Окс цитира примери със свои пациенти, които твърдят, че диета, базирана на храни, богати на колаген, както и редовният прием на колагенови пептиди със сутрешната напитка, са им помогнали. Причината е, че те засищат за по-дълго време и дават енергия.

Според медицинско изследване глицинът намалява натрупването на мазнини в коремната област, което се случва при злоупотреба със захар и с бързи въглехидрати. Според проучване на „Американския журнал за регулаторна, интегративна и сравнителна физиология“, аминокиселината подобрява и способността за усвояване на мазнините.

Колагенът подпомага и задържането на чистата телесна маса след сваляне на излишните килограми. Глицинът участва в изграждането на креатина – веществото, което помага за възстановяването на мускулите, натрупването на мускулна маса. Аргининът – друга ключова аминокиселина в колагена, подпомага повишаването на нивата на хормона на растежа на мускулите. Това прави тренировките, които са неизменна част от режима на тези, които отслабват, още по-успешни.

Колаген за по-здраво сърце

Медицинско проучване установява, че хора със сърдечни заболявания, след 6-месечен прием на колаген, са с подобрени показатели: намалено натрупване на плака в артериите, както и значително намален холестерол.

Колагенът осигурява здравината на структурата на артерии, които поддържат кръвта да тече към и от сърцето. Проучванията показват, че приемането на добавки с колаген може да намали сковаността на артериите и да повиши нивата на „добрия“ холестерол в тялото. Това означава, че може да помогне за намаляване на риска от развитие на сърдечни заболявания.

 
1
Free Gift