Преминаване към съдържанието

Рибено масло за децата и през лятото

30 May, 2022 68

С настъпването на лятото много родители решават, че слънцето дава достатъчно Витамин Д за растежа на децата им и спират приема на рибено масло. Но ценната хранителна добавка е повече от източник на този витамин. 

Тя съдържа около 30% Омега-3 мастни киселини, витамин Д и известно количество витамин А. Богата е на основните Омега-3 киселини ЕРА (eйкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина), ползите от които са много и няма как да се компенсират, освен ако вкъщи не се храните поне веднъж седмично с мазна риба. Затова, помислете дали изобилните слънчеви лъчи са достатъчно сериозен аргумент да спрете рибеното масло на децата, ако те не се хранят пълноценно, и особено, ако страдат от поведенчески разстройства или са хиперактивни. А лятото изостря тези състояния.

Един от доводите, които лекарите изтъкват в полза на това децата да приемат рибено масло и през лятото, е, че имат нужда от най-малко 250 мг. киселини ЕРА и DHA на ден, но в повечето случаи получават около 50 мг. Това се отразява на растежа им, на поведението, умственото развитие, съня, способността им да се справят с болестите. Повече момчета, отколкото момичета, страдат от свързани с това нарушения.

Превенция при нарушена диета

За да се справите с недостига на ценните Омега 3 киселини в диетата на децата, се препоръчва засилен прием на храни, богати на тях, както и редовен прие на рибено масло. Овесена каша и десерти с ядки за закуска и между храненията, паста с риба тон, но от чисти води, рибено масло в киселото мляко – охладено или сутрин, са „хитринките“, които родителите прилагат, за да компенсират нуждите на организма. Твърдо сварени яйца и орехи – в сладкиши или като ядки за похапване, също дават нужните Омега 3 сили. Това е добър вариант да се справите частично и с вредите от повечето преработените храни, сокове, напитки и десерти, които изкушават малчуганите през лятото навън.

За превенция на поведенчески разстройства и стрес

Лятната ваканция е свързана с много нови преживявания, приключения, и децата, склонни или проявяващи поведенчески разстройства, са по-уязвими. Омега-3 киселините са важни за развитието на мозъка, особено в първите години. С прием на рибеното масло се подобрява проявата на симптоми като хиперактивност, невнимание, импулсивност и агресия при децата, когато те са изложени на повече вълнения. Високите температури не улесняват чувствителните деца, затова заложете на храни и добавки, които стимулират положително реакциите на малките. Това е от полза за по-добро учене в началото на учебната година, когато дефицитът на вниманието и хиперактивност (ADHD), включително разсеяността, се изострят.

Съхранявайте добре рибеното масло през лятото

Правилното съхранение е изключително важно за запазване на хранителните свойства на рибеното масло, особено през лятото. За най-малките, изберете добавката в течна форма. Светлината и топлината ускоряват скоростта на окисляването му, затова задължително го съхранявайте в хладилник. Щом отговорите бутилката, трябва да използвате маслото до 3 месеца. Ако помътнее и се сгъсти, просто разклатете леко бутилката преди употреба.

Капсулите се съхраняват на стайна температура, но не изложени на пряка слънчева светлина. Те са подходящи за деца над 6 години.

Ако комбинирате богати на Омега 3 киселини храни с рибено масло през лятото, ще се справите по-леко както с емоционалните прояви, дори и при деца в норма, така и ще компенсирате вредите от прекаленото сладко или джънк през ваканцията. Заложете на риба, яйца, повече ядки и децата ще са Омега силни и здрави!

1
Free Gift