Преминаване към съдържанието

Ставите имат нужда от колаген

16 Nov, 2021 73

Движението е това, което ни позволява да откриваме света и да го покоряваме. Затова намалената подвижност е проблем и предизвикателство за всеки, независимо от възрастта. С намаляването на естественото производство на колаген в организма, расте и рискът от контузии, износване на ставите, от заболявания на опорно-двигателната система, които да ни лишат от възможността да живеем активно. Хранителната добавка хидролизиран колаген ни помага да продължим да живеем активно по-дълго.

Колагенът в ставите и хрущялите

Ставите и ставните капсули свързват костите. Те им позволяват да се движат, като са едновременно неразтегливи, но еластични и гъвкави. При местата на ставните съчленения костите се стабилизират от здрава фиброзна съединителна тъкан, изграждаща ставните връзки или т.нар. лигаментите. Повърхностите на две свързващи се кости са покрити с хрущял. Негови основни клетки са хондроцитите, но те са едва 2-3% от общата маса. Функционирането им се подхранва от синовиалната течност, която смазва костните повърхности на ставите и хрущялите, помежду тях. В хрущяла се разполагат перпендикулярно нишки от колаген тип II, чиято здравина се подсилва от нишки от колаген тип I.

За подвижността на ставите се съди по ъгъла на размах, заключен между двете най-отдалечени позиции на костите в ставата. Влияния ѝ оказва състоянието на лигаментите, както и съседните на ставата меки тъкани.

Износването на ставния хрущял е необратимо и засяга 350 стави в човешката тяло. Затова, за да се забави този процес, е важно да стимулираме естественото производство на колаген с прием на хранителни добавки. Хидролизатът подпомага възстановяването на подвижността както при спортисти, така и при хора, страдащи от артрит.

Колаген за по-добра ставна подвижност

Хидролизираният колаген подпомага подвижността на ставите, защото 60% от хрущялите е колаген. Именно недостигът на ценния протеин води до проблеми с движението. Директният прием на колагенови пептиди ускорява абсорбирането на ценните аминокиселини от организма и натрупването им. Поемането на колагенов хидролизат стимулира синтеза на макромолекули на извънклетъчния матрикс от хондроцитите, отговорни за секрецията на извънклетъчната матрица на хрущяла. Тя е изградена от гликозаминогликани и протеогликани, колагенови влакна и еластични влакна. Хидролизатът подпомага производството на протеина в хрущяла и така подвижността се възстановява.

Срещу болки и скованост в ставите

Ако доставяте на организма си достатъчно колаген с диета и с хранителни добавки,  ще успеете да намалите сковаността и болките в ставите, причинени от претоварване, или поради деградивни процеси.

Проучване сред атлети, приемали по 10 грама хидролизиран колаген на ден в продължение но 6 месеца, показва видимо подобрение на болките при движение и  в покой. Подобни резултати има и при прием 2 грама 2 месеца от възрастни хора, които се оплакват от скованост. С натрупването а допълнителен колаген в хрущялите възпалението намалява и се забавя естественият процес на обездвижване. Нека не забравяме, че с хранителната добавка подпомагаме процесите в организма, но не можем да магически да поправим, ако ставите вече са износени или увредени.

При артрит

Според международно проучване от 2017 г. близо 240 млн. души в света страдат от здравословни неразположения или болести, свързани със ставите. Те ежедневно изпитват скованост, болки в ставите и страдат от износване. Смята се, че хранителните добавки с колаген дават дългосрочен положителен ефект за удължаване на активния живот на възрастните.

Хидролизираният колаген може да повлияе положително на синовиалната течност, която запълва ставната кухина. Синовиалната обвивка на ставите се състои от плазмата на кръвта, протеогликани, колаген и хиалуронова киселина. При артрит течността става по-гъста, а при остеоартроза – не се произвежда достатъчно течност. И при двата случая резултатът е болка. Лекарите са установили, че при прием на колагенови пептиди тя намалява, както и възпалението.

Хидролизираният колаген помага дългосрочно

Хидролизираният колаген тип наистина е „храна“ за ставите. Чистият протеин, извлечен от желатин на свободни пасищни говеда, е най-близкият до този, който организма ни произвежда. Затова, дали като спортисти, активни живеещи хора, или вече възрастни, за нас дневната доза колаген на прах е достъпна и безопасна грижа за дълъг и пълноценен живот.

 
1
Free Gift