
Съдържание [скрий]
Българските празници в началото на март ни вдъхновиха да потърсим предложения за обичани от нас ястия с модерна интерпретация или с промени, съобразени с здравословния начин на живот. Три кулинарни блогърки с доказани умения и фантазия ни дадоха свежи идеи за пролетни ястия, с които да се почувствате като „у баба“, но през 2023 г. Да ви е вкусно!
Започваме с пролетен пататник по родопски на Петя Аргирова. Тя живее в Германия, но кухнята й пренася България навсякъде по света. Петя вече 10 години поддържа кулинарния блог „Ухае на…“, в който споделя своя 25-годишен опит на домакиня, „наученото от велики български домакини, като моите майка и свекърва, ястия от различни европейски страни“. Обучава любители кулинари и създава торти за специални случаи. През 2021 г. издаде книга с любими традиционни български рецепти: „Ухае на… България“.
Снимка: „Ухае на…“
Пролетен пататник по родопски
Необходимите продукти за тиган с размер 28 см:
7 – 8 фини кори за баница
3 яйца
150 г сирене
150 г див чесън
50 г пресен джоджен
800 г картофи
1 глава кромид лук (може и пресен лук)
Сол и черен пипер на вкус
Лют червен пипер на вкус
100 г масло или мазнина по избор
Начин на приготвяне
Обелете картофите и ги сложете в студена вода, за да не потъмняват. Измийте левурдата и я нарежете на ситно. Измийте и джоджена и го нарежете на ситно. Разбийте яйцата, натрошете при тях сиренето и подправете с черен и лют пипер. Настържете бързо картофите на едрото ренде. Изстискайте ги много хубаво, за да се отцеди излишната течност от тях. В купа смесете картофите, дивия чесън, джоджена, яйчената смес и нарязаната на ситно глава кромид лук. Разбъркайте и подправете със сол. Разтопете маслото в тигана. Подредете четири от корите за баница, като ги мажете с масло помежду им и оставете краищата им да стърчат от тигана. Изсипете картофената смес и загладете.Приберете стърчащите краища на корите към средата. Сложете останалите 3 кори като помежду им мажете с масло, а краищата им ги подпъхнете под пататника. Похлупете тигана с капак и включете котлона на средна мощност. Засечете 20 минути. По някое време намалете котлона с още една или две степени. Важното е пататникът да се задушава бавно, без да изгарят корите за баница, но да се сготвят картофите.През това време си пригответе втори тиган със същия размер, като го намажете с масло. На 20-тата минута краищата на пататника са вече зачервени, а и ароматът се усеща. Това показва, че е време за обръщане на пататника. Можете леко да повдигнете, за да сте сигурни, че е зачервен. Покрийте с втория тиган и обръщам. Ако нямате втори тиган, използвайте капак и после просто плъзнете пататника отново в тигана. Отново засечете 20 минути на ниска д средна температура. Щом минат 20 минути, обърнете пататника на дъска, за да се охлади. Не го оставяйте в тигана, за да не се овлажнява. Вкусен е и топъл, и студен.
Ерма е любител кулинар и фотограф. Нейният блог „Здравословни рецепти с Ерма“ предлага разнообразие от авторски и традиционни нисковъглехидратни и безглутенови рецепти. „Вярвам, че може да подобрим здравословното си състояние като преминем към по-балансиран начин на хранене“, казва тя. Ето нейното предложение за пълнени чушки с булгур – вкусна интерпретация на месните чушки с ориз.
Снимка: "Здравословни рецепти с Ерма“
Пълнени чушки с булгур
Необходими продукти:
10 бр средно големи чушки
10 с.л едър пълнозърнест булгур
250 г телешка кайма или 80% телешка и 20% от свинско месо
1 морков
1 глава лук
2 с.л доматено пюре
Сол, черен пипер и магданоз на вкус
Зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно моркова и лука. Задушете ги в 3-4 с.л зехтин.
Добавете каймата и разбъркайте хубаво.
Прибавете доматеното пюре.
Измийте булгура под силно течаща вода и го сложете при останалите продукти. Налейте 1/2 ч.чаша гореща вода. Изчакайте, докато булгурът поеме цялата вода.
Овкусете със сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Изчистете чушките и ги напълнете почти до горе.
Наредете ги в тавичка, сипете две чаши вода и малко зехтин.
Печете около 30-40 минути на 180 градуса.
Гарнирайте с пресен магданоз
Габриела Цулин ни предлага идея как да превърнем козунака във вкусни сурови бонбони. Тя поддържа блога https://gabrielatsulin.com/ от 2013 г. и в него ще намерите нисковъглехидратни здравословни рецепти и такива за чревоугодници. През 2020 г. издава първата си книга – „50 здравословни кето десерта“. Занимава се и с food styling.
Снимка: Габриела Цулин
Козуначени бонбони
Продукти:
200 г козунак
100 г паста от фурми
100 г сушени ябълки
1 саше хидролизиран колаген RealFood или 2 мерителни лъжици
Начин на приготвяне:
Смелете козунака на фини трохи и го смесете с пастата от фурми и с колагена. Смелете сушените ябълки до образуване на малки парченца. Оформете топчета от тестото и ги оваляйте в сушени ябълки.
Подредете ги в чиния и сложете в хладилник, за да стегнат.