
Съдържание [скрий]
Празничният сезон изисква фантазия на трапезата. Днес ви предлагаме 4-степенно меню и напитка, с които да изненадате семейството и приятелите си. Събрахме изпитани рецепти от български кулинарни блогъри и майстор на коктейлите, които не се страхуват да експериментират. Желаем ви вкусни празници!
Блъди Мери без угризения
Нужните продукти за една чаша:
250 мл сок домат
1/2 печена чушка, може и една цяла
15 мл фреш лимон
10 мл сос Уорчестър
1 саше неовкусен хидролизиран колаген RealFood или една мерителна лъжица
Сол на вкус
Всички продукти се слагат в блендер и се смилат до получаване на еднородна смес. Течността се изсипва в чаша. Може да се декорира със стрък сейлъри.
Питка Елха
Автор: Даниела Динева - https://www.heydaniella.com/
10 порции
Време за приготвяне: 20 минути
Време за втасване: 3 часа
Нужните продукти:
За тестото:
7 г мая суха
70 г масло разтопено
2 ч.л. сол
1 с.л. захар
120 мл прясно мляко
За плънката:
200 г сирене
1 жълтък
За намазване:
1 белтък
10 г масло
10 мл олио
Начин на приготвяне:
За да направите тестото, смесете маята и захарта, солта и брашното в купа. Разбъркайте добре и прибавете размекнатото масло и продължете бъркането до получаването на маслено-брашнени трохи. Добавете млякото и водата. Бъркайте и месете до гладко тесто, което се отделя от ръцете. Месете старателно в продължение на поне 5 минути, след което оформете топка, намажете с олио и поставете в покрита с фолио и кърпа купа.
Оставете тестото на топло около 2 часа, до удвояване на обема. Извадете от купата и отново замесете няколко пъти. Сложете обратно тестото в купата и отново го покрийте за около 30 минути. Подгответе тавата, покрийте я с хартия за печене. Ако ще правите питката с плънка е време да приготвите плънката. Разделете белтъка и жълтъка. Жълтъка смесете с натрошеното сирене.
Оформяне: За да направите елхата, ще са ви нужни 23 равни топки тесто. Тъй като сместа е повече, аз лично разделих тестото на 2 части и направих още една малка питка. Но вие можете да направите само 1 питка от 23 топчета. Вземете едно парче с големината на малко яйце и го разстелете на ръка. Сложете в центъра му около 1 ч.л. от сиренето и завийте, прищипете краищата, завийте на топка и оформете добре с длани.
Редете топчетата в следната поредност:
Първи ред – 6 топчета;
Втори ред – 5 топчета;
Трети ред – 4 топчета;
Четвърти ред – 3 топчета;
Пети ред – 2 топчета;
Шест ред – 1 топка;
За пънчето – 2 топки.
След подредбата покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса около 30 минути. Включете фурната на 180 С на горен и долен реотан, намажете с разбития в малко олио белтък и печете до готовност около 35-40 минути. След изваждане намажете готовата питка Елха с масло и оставете да се охлади за кратко, след това сервирайте. За декорация използвайте чери домати, бейби моцарела и стръкчета розмарин.
Мезе с манго и чушка
Автор: Дарина Рангелова - Expat Bulgarian Mum – личен блог на Дара (expatbgmum.com)
Необходими продукти:
1 зелено манго
1 сурова червена чушка
½ глава червен лук
Шепа кашу
Кориандър на вкус
Кленов сироп/мед
Начин на приготвяне:
Изберете манго, което не е напълно узряло. Нарежете го на ленти. Нарежете чушката на кубчета. По същия начин нарежете и лука. Смесете ги и ги полейте с мед или с кленов сироп. Поръсете с кашу и кориандър.
Свинско руло
Автор – Милла Иванова, https://malkiatgotvach.bg/
Необходимите продукти:
1,5 кг свинско месо с тлъстинка
За маринатата:
1 ч.ч. червено вино
1 с. л. ронена чубрица
5 с.л. зехтин
Сол на вкус
За плътката
200 г синьо сирене с висока масленост
100 г сушени сини сливи без костилка, предварително накиснати във вода за 20 мин.
200 г бекон, нарязан на ивици
1 с.л. смлян розов пипер
1 с.л. ронена чубрица
1 ч.л. млян кимион
Сол на вкус
За соса за печенето:
3 с. л. мед
Сокът на 1 портокал
5 с. л. зехтин
Розов пипер за завършек
Начин на приготвяне:
От предния ден подгответе марината за месото от червено вино, чубрица и зехтин. Посолете месото и го накиснете в маринатата за цяла нощ. Сутринта направете плънка от наситнени сини сливи, синьото сирене и сложете бекон за още разкош. Тази комбинация ще даде интересен завършек на сладко-соления микс.Завийте рулото и го вържете с канап. Отгоре го намажете с още марината от мед, сока на 1 портокал, зехтин и розов пипер. Сложете рулото в дълбока тава, за да останат соковете в самото руло и сипете в тавичката още 1 ч. ч. вода. По този начин месото, освен че се пече, се и вари. Сложете тавата във фурната и го печете 30 мин на 210 С и после намалетe на 170 С за още 30 минути.
Безглутенова торта с малини
Автор – Анна Кръчмарова - Anna's Chocolates – Ръчно изработени лакомства (annaschocolates.com)
Нужните продукти:
За блата:
200 г черен шоколад
160 г кокосово масло
6 яйца
4 с.л. кокосова захар
Блатът се пече около 35 минути.
За крема:
300 г малини
500 г маскарпоне
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 150 C. Разтопете шоколада на водна баня, заедно с кокосовото масло. Разбийте яйцата на гъст крем. Добавете кокосовата захар и разбъркайте отново сместа. Покрийте дъното на формата с хартия за печене и изсипете сместа. Печете около 35 - 40 минути до пълна готовност на блата.
След като се изпече и охлади блата, разбивате сиренето маскарпоне на крем и намажете блата. Украсете с малини.