Преминаване към съдържанието

Всичко, което трябва да знаеш за колагена

01 Oct, 2023 81

Колагеновите пептиди (известни още като хидролизиран колаген) стремително превземат козметичната индустрия, предизвиквайки фурор благодарение на невероятното им качество да влияят на еластичността на кожата. Феновете на здравословния начин на живот са очаровани и от способността на колагена да подпомага възстановяването след тренировка и здравето на ставите, ала остава въпросът дали тази модерна тенденция е наистина достоверна? Оказва се, че отговорът е – категорично да!  

Колагенът съставлява около 30% от всички протеини в телата ни, което го категоризира като най-изобилния протеин, с който тялото ни разполага. Той действа подобно на „лепило“ за нашите тъкани и сухожилия и може да се открие във всяка част от тялото: от костите до червата, та дори и в мозъка. 

За съжаление процесът на стареене по естествен път води до забавяне на производството на колаген в телата ни. Всеки от нас е потърпевш от този процес и резултатите от него, които са отпусната кожа, схванати стави и други неприятни ефекти. За щастие има голямо разнообразие от храни богати на колагенови пептиди, с които можеш да подпомогнеш естественото производство на колаген в тялото си. На пазара също така се предлагат множество готови колагенови добавки, подобно на сертифицираните и клинично тествани хидролизирани колагени на RealFood или Great Lakes, които можеш да откриеш на сайта ни. 

Ето как колагеновите пептиди могат да окажат благоприятно за здравето ти влияние, както външно така и вътрешно. 

Забавяне на признаците на стареене 

Най-популярното приложение на колагена касае грижата за кожата като средство за борба с признаците на стареене, което е напълно разбираемо. Той е добавка, която спомага за по-добрата еластичност на кожата. Различни проучвания показват, че приемът на колагенови добавки води до изглаждане на кожата едва след четириседмична употреба, а бръчките имат видимо подобрение след осем седмици. Поради това колагенът е задължителна добавка за всеки, който се старае да поддържа кожата си млада. 

По-здрава коса и нокти 

Колагенът е богат на аминокиселини, които телата ни използват за производството на кератин, основният протеин който изгражда косата и ноктите ни: важна информация за всеки, който се бори с бавно растящи коса и нокти. Колагенът може да подкрепи тялото ти при естествения процес на растеж и да ти осигури по-дълги и лъскави къдрици, както и да заздрави чупливите нокти. Нищо чудно, че експертите по красота не спират да го промотират! 

Здраве за ставите 

Колагенът може да спомогне за здравето на ставите и работата на хрущялите, които се влошават с възрастта. Това се дължи на факта, че с течение на времето, тялото намалява производството на смазващия ставите колаген, а ние разчитаме на него както за съхранение на нашите стави, така и за гъвкавостта на ставните връзки и сухожилия. Приемането на колаген чрез храната или като хранителна добавка е отличен начин да запазиш подвижността и гъвкавостта си за по – дълго време.  

По-оптимално възстановяване след тренировка 

Високото съдържание на аминокиселини в колагена осигурява на тялото веществата, благодарение на които мускулите ти се възстановяват и изграждат по-бързо. Това е отлично за всички, които са постоянно в движение! 

Не забравяй, че колагенът е естествен източник на протеин. Ако ти е писнало от безкрайно търсене в морето от изкуствени протеинови добавки, с цел да подобриш спортните си постижения, то колагенът е решението, от което имаш нужда. 

Източници на колаген 

Е, сега след като си наясно с невероятните ползи от колагена, вероятно се чудиш как да си го набавиш. Макар с годините производството на колаген в организма да се понижава, има много начини да се снабдиш с него по естествен път. 

Можеш да компенсираш дефицита с гамата колагенови пептиди на Great Lakes или RealFood, но ако търсиш начин да си набавиш повече колаген посредством храната, то има много източници, които да помогнат на тялото ти в естествения процес на производство на колаген, а именно: 

  • Протеини от месо – телешкото и пилешкото са отлични в това отношение 
  • Риба и морски дарове – рибата и мидите имат високо съдържание на важни аминокиселини 
  • Млечни продукти и яйца – въпреки че нямат съдържание на колаген, тези продукти също са богати на аминокиселини, които участват при производството на колаген в тялото ти 
  • Плодове и зеленчуци – осигуряват стимулация за естественото производство на колаген посредством високото съдържание на витамин C и определени аминокиселини 
  • Спирулина – супер храната, която освен, че има едни от най-високите хранителни стойности, също така съдържа глицерин и пролин – две от най-важните аминокиселини свързани с производството на колаген 
  • Бульон от кокали – подобно на човешките кости, тези на животните също са с високо съдържание на колаген, което ги прави един от най-добрите източници за набавяне на ценното вещество 
  • Колагенови добавки – има хиляди начини да си набавиш колаген, но несъмнено най-оптималният и удобен е под формата на специално разработените за целта хранителни добавки 

Въпреки всички тези начини да получиш повече колаген посредством храната, най-ефикасният начин да си го набавиш е чрез директен прием на добавки. В търговската мрежа има множество такива продукти, но нашите предложения са на вече утвърдилите се на пазара колагени на RealFood и Great Lakes 

Какво ги прави толкова специални? Получават се директно  от кожа и кокалите на пасищни говеда, поради което са качествени и чисти източници на хидролизиран колаген. Хидролизираният колаген се обработва от организма по-лесно от желатина и другите видове колаген. Освен това този продукт естествено е без никакъв вкус и мирис.  

Тъй като това е натурален протеин, колагенът,  добит от пасищни животни, е отлична алтернатива на изкуствените протеинови прахове и шейкове. За разлика от синтетичните съставки, които могат да се открият при протеиновите добавки, колагенът е чист и без съдържание на ГМО. Той е кашерна храна, без съдържание на глутен и е подходящ за всеки вид диета, включително кето и палео. 

Заключение 

Както видя не липсват естествени начини да добавиш колаген в диетата си. Въпреки че колагенът е най-известен като тайна съставка за разкрасяване и забавяне признаците на стареене, той е полезен за всяка част от тялото ти. Независимо от възрастта си, всеки се облагодетелства от приема на повече колаген. 

Но тъй като знаем, че няма по-добър аргумент от личния опит ето тук можеш да прочетеш още отзиви за ефектите на колагена, споделени от хората, които вече се радват на ползите от редовния му прием. 

1
Free Gift