Преминаване към съдържанието

Защо колагенът е важен за активно спортуващите?

21 Dec, 2023 52

Мнозина асоциират действието на протеина с възстановяване след тренировка. Той помага за растежа на мускулите и подобрява общото състояние след физическо натоварване. Все повече спортисти обаче заменят стандартния протеин, като суроватъчен или казеин, и започват да включват в рутината си колаген. Той е най-изобилният протеин в човешкото тяло, като има положителен ефект върху здравината на стави, кости, кожа, хрущяли и съединителна тъкан. Но по какъв начин реално колагенът се грижи за здравето на спортистите?  

Ползите от приема на колаген за спортуващи хора  

Д-р Ейми Майърс, специалист по функционална медицина и автор на два бестселъра, споделя, че тя съветва своите пациенти да приемат на дневна база няколко хранителни добавки – мултивитамини, Омега-3, пробиотици, витамин D и колаген. Спортуващите хора, пиещи колаген, най-често споделят за ползите от протеина, а именно:  

Колагенът подобрява спортното представяне 

Част от аминокиселините, които се съдържат в колагена, поддържат ефективността на мускулите и съответно подобряват издръжливостта и спортното представяне.   

Глицинът и аргининът са от съществена важност за създаването на креатин – той се съхранява в мускулите и отговаря за производството на енергия. Освен това увеличава чистата мускулна маса и подпомага възстановяването по време на тренировката, а и след това.  

Поддържа здравето на костите и ставите 

Практикуването на някакъв вид спорт обикновено силно натоварва ставите и е възможно това да доведе до възпаления, силни болки и дискомфорт, дори при най-малкото движение.  

Една от основните ползи на колаген е именно поддържане на здрави стави, връзки и сухожилия. Ефект може да се забележи при редовен прием, за продължителен период от време. 

Насърчава растежа на мускулна маса 

С възрастта естественото производство на колаген в организма намалява, а това води и до по-трудното поддържане на мускулите в отлична форма. Добавката е отличен избор за хора, избрали за своя цел да покачат чиста мускулна маса, понеже, освен че насърчава растежа, тя има положителен ефект върху възстановяването след физическа активност.  

Подпомага изграждането на съединителната тъкан 

Съединителната тъкан в цялото ни тяло се нуждае от колаген, понеже тя играе ключова роля за възстановяването на мускулите и сухожилията ни след наранявания. Колагенът поддържа растежа ѝ и е от особена важност за активните хора и тези, които често имат спортни травми. 

Чудесен източник на аминокиселини  

Активно спортуващите хора приемат колаген, защото той е идеалният протеин след тренировка. Има висок аминокиселинен профил, който подпомага протеиновия синтез на тялото преди и след тренировка и подобрява цялостното благосъстояние на мускулите и ставите.  

Освен това, както споменахме по-горе, в колагена се срещат и ценни аминокиселини, които организмът ни не може сам да си набави. Сред тях са: 

  • Хистидин – подпомага възстановяването на увредените тъкани; 
  • Изолевцин – регулира енергийните нива и улеснява процеса по заздравяване на рани; 
  • Левцин – насърчава производството на човешки растежен хормон, един от хормоните, произвеждани по време на тренировка; 
  • Лизин – подпомага изграждането на мускулна маса и заздравява костите; 
  • Метионин – поддържа здравето на косата, кожата и ноктите; 
  • Фенилаланин –  насърчава производството на хормони, отделяни по време на тренировка (като ендорфините); 
  • Треонин – необходим е за създаването на глицин и серин; 
  • Валин – насърчава възстановяването на тъканите.  

Коя е най-добрата форма на колагена? 

Множество проучвания доказват, че когато колагенът е хидролизиран (разпаднат на по-малки частици – пептиди), се разтваря значително по-бързо в храни и напитки и съответно е по-лесно усвоим от организма ни.  

Важно е също да се обърне внимание дали пептидите, които приемаме, са добити от пасищни, свободно отглеждани животни. Това гарантира за чистотата на добавката и за безопасността при прием. Ако животните не са гледани в екологично чиста среда, това може да доведе до „замърсяване“ на колагена с пестициди, антибиотици, хормони и ГМО. 

Хидролизираният колаген RealFood e натурален продукт, извлечен от пасищни телета в екологично чистите райони на Бразилия. Без добавени оцветители, консерванти и глутен, той съдържа единствено чист колаген тип 1 и 3, подходящ за ежедневен прием. Пептидите на RealFood се грижат за здравето на косата, кожата, ноктите, както и поддържа доброто състояние на ставите и мускулите.   

Кога да се приема колаген? 

Колагенът може да се пие по всяко време на деня, независимо от това дали човек е активно спортуващ или не. Въпреки това, повечето фитнес инструктори и специалисти по хранене съветват спортистите да го приемат в рамките на един час след тренировка, тъй като това е времето, в което могат да се извлекат най-много от полезните му свойства. 

Възстановяването на мускулите започва веднага след натоварването и продължава до 72 часа. Колагенът подпомага процеса, заздравява съединителната тъкан и поддържа здравето на ставите, като е добра практика добавката да се включва в рутината на спортуващите хора. 

Заключение 

Независимо дали човек спортува активно, или не обръща чак толкова внимание на активното движение, колагенът има значителен брой полезни свойства за общото здраве. Добавянето му към рутината действа благоприятно на мускулите и ставите, стимулира изграждането на съединителна тъкан и има цялостен тонизиращ ефект при прием след тренировка. Той е една от добавките със съществено значение за организма, що се отнася до активното движение. 

1
Free Gift