Преминаване към съдържанието

Здрави, силни и красиви през бременността

05 Jul, 2022 19

Бременността е само 9 месеца, но какви! За здравето и красотата на жената, която очаква дете, е важно да се храни пълноценно, да живее спокойно и да се чувства щастлива, защото това усещане на удовлетвореност се предава на бебето.

Диетата и допълнителният прием на витамини и хранителни добавки се водят от нуждите на жената. Вече никой не вярва, че тя трябва „да се храни за двама“. По-скоро – пълноценно и осъзнато за отговорността, която носи към детето си. Магнезият, рибеното масло и колагенът има място в менюто на бременните, които търсят най-доброто „за двама“.

Рибено масло за бременните и кърмачките

Ползите от рибеното масло за бременните и кърмачките са добре проучени. Ценната хранителна добавка съдържа Омега-3 мастните киселини EPA и DHA, витамин А и Д. Ако е качествено, рибеното масло се извлича от мазна риба – треска, от чисти океански води, в условия на устойчив риболов, без химия. Това е гаранция, че съставките са чисти, няма остатъци от радиация и замърсявания.

Бременните жени знаят колко рязко усещат тежестта на новото си положение и общото изтощение, т.нар. „мамешки мозък“ и резките промени в настроението им влияят. Омега-3 мастните киселини са важни за организма, защото те подпомагат борбата със стреса, укрепват сърцето, развиват концентрацията. EPA се грижи за функционирането на имунната система и се бори с възпаленията. DHA е отговорна за очите, мозъка, централната нервна система.

Но хранителната добавка е нещо повече от „инвестиция“ в здравето на майката. Уникалната комбинация й помага да подготви детето си за света, който го очаква. Нуждата майката да наваксва с рибено масло – течно или на капсули, е, поради това, че бебето „взима“ нужните му Омега – 3 киселини за собствено си бурно развитие. Комбинацията EPA и DHA участва във формирането на кърмата, тя има значение за когнитивното развитие на плода, както и за зрението.

Повишената консумация на рибено масло може да намали риска от алергии при бебетата, както и регулира хиперактивността при малките деца. Подобрява се и координацията. Теглото на бебето също е под контрол.

Рискът от прееклапсия (състояние на високо кръвно налягане и белтък в урината) намалява, а раждането е по-леко. След това следват нелеки месеци от т.нар. 4-ти триместър, през който рибеното масло помага на майката да се справи с проявите на следродилна депресия.

Магнезият, без който бременните не могат

Магнезият е минералът, чиито недостиг в организма бременните усещат най-силно. Той участва в над 300 процеса в тялото – в метаболизма на инсулина, в движението на мускулите, при регулирането на съня.

Бременните жени имат нужда от подсилен приема на минерала, за да се справят със сутрешното гадене, с болките в ставите, с мускулните болки и крампи, характерното главоболие, безсънието, аритмията. Магнезият се приема и за предотвратяване на прееклапсията.

В идеалния случай с храни, богати на магнезий, бъдещите майки се справят с тези неприятни симптоми. Но повечето хора не консумират достатъчно риба, пълнозърнести храни, ядки, салати. Затова бременните приемат магнезий сутрин или вечер, за да си наваксат нужното им.

Сутрешният магнезий се препоръчва за борба с крампите и болките в мускулите, гаденето. Магнезият отпуска мускулите и това помага на тялото да се справи по-леко с тежестта. С приближаването до термина тези усещания се засилват и затова балансът между магнезия и калция е много важен. Дефицитът на магнезий и витамин В6 може да засили дискомфорта и гаденето по време на бременността. Затова още от първите седмици много жени взимат таблетки за повече стомашен комфорт.

Вечер добавката се приема за спокоен сън. Така, освен крампите, тя влияе и на функционирането на нервната система, която е подложена на необичаен стрес. Магнезият помага и за по-лесно заспиване.

Магнезият има роля и за предотвратяването на прееклапсията – състояние, което може да доведе до сериозни увреждания на бебето и майката.

Но, една от най-важните причини да се предписва магнезий на бременните, е за намаляване риска от преждевременно раждане. Когато магнезият – който отпуска мускулите, и калцият – който ги кара да се съкращават, са в баланс, всичко се случва според времето си.

Колаген за по-здрави стави и повече качествен протеин

Няма единно мнение дали колагенът е подходящ за бременните, но се смята, че няма доказани вредни странични ефекти. Препоръката е, преди да започнете прием на протеина, да се посъветвате с лекар.

Ползите от колагена за бъдещите майки и кърмачките са основани на проучвания върху пациенти, които изпитват сходни неразположения, например болки в ставите, суха и отпусната кожа, косопад, проблеми с чревното здраве.

Хидролизираният колаген – на прах, без мирис и вкус, се усвоява бързо и няма доказани странични ефекти. Той се препоръчва на бременните, защото най-малко би подразнил стомаха им.

Добавката укрепва ставите и поддържа подвижността на костите, които в периода на бременност са под голяма напрежение. Проучванията от ползите от приема на колаген при спортисти и при жени, които страдат от остеопороза, са категорични за подобрението, което настъпва във функционирането на опорно-двигателната система.

В периода след раждането, когато косопадът и кожата рязко се променят, а организмът се изтощава всекидневно от кърменето, колагенът възвръща силата и свежестта им.

Колагенът се бори и с чревни проблеми, както и подпомага възстановяването при стрес – физически и психически. Затова, при липса на противопоказания, колагенът се приема като подходяща подкрепа за бременните и децата.

 
1
Free Gift