Преминаване към съдържанието

Хидролизиран колаген или течен колаген?

30 Nov, 2021 449

Знаете ли кой колаген се усвоява по-лесно и бързо от организма - на прах или в течна форма? Кой продукт можете да ползвате и за готвене за по-разнообразно хранене? Ще ви представим двата типа хранителна добавка, така че да направите информиран избор за най-добър резултат за вашето здраве, красота, спортни постижения, за разнообразно хранене и без компромис с качеството или дозата.

Що е то Хидролизиран колаген?

Колагеновият хидролизат е в началото на всичко, така че няма спор кое е първо. Той се получава при хидролиза на желатинов протеин от животински хрущяли и кости (тип 1 – един от най-разпространените в човешката тяло). При този процес се съкращават аминокиселинните вериги , така че се свеждат до по-кратки пептидни съединения в много по-добре усвоима форма за организма. Като резултат 18 аминокиселини, от които 9 – есенциални – например лизин, хистидин, треоцин, са в по-голяма концентрация.

Животински или рибен – кой е по-близо до човека?

Колагенът на прах може да е от свободни отглеждани говеда или добит от риба, морски дарове.

Когато колагенът е от животински произход, той е с най-близък състав до основния белтък в тялото ни – тоест с най-голямо съдържание на тип I и III.

Колаген тип I представлява около 90 % от този основен белтък в тялото ни. Той изгражда кожата, костите, стените на кръвоносните съдове, участва във  функционирането на съединителната тъкан. Тип III е вторият най-разпространен в организма ни. Той формира мускулите, органите и кръвоносните съдове. Подходящ е за поддържане на ставите, костите, за възстановяване след тренировки, за високи спортни резултати.

Ако хидролизатът е морски – извлечен основно от медуза или морска гъба, той отново е богат на колаген тип I. Пептидите му съдържат и колаген тип II – малък процент основен белтък, който изгражда хрущялите, очите и гръбначните дискове.

Въпреки че молекулите на рибния и телешкия колаген са сходни, има разлики във въздействието на продуктите. Пептидните молекули са по-малки на размер от тези на животинския, което ги прави малко по-бионалични и абсорбими от човешкия организъм. Морският колаген е особено богат на аминокиселината хидроксипролин, която е основен компонент на кожата, стените на кръвоносните съдове и други съединителни тъкани. Затова се препоръчва за грижа за кожата и за анти ейдж ефект.

Накратко, изборът на колаген от животински или морски произход, е свързан първо с диетата, към която се придържате – дали консумирате месо, или си позволявате само риба.

На този етап е важно да прецените и какви ползи търсите от приема на хранителната добавка – за справяне с определени неразположения, болки, за красота и спортни резултати и т.н., и да се насочите към един от двата типа.

Важно е и да проверите за алергия към морски дарове, която понякога се проявява внезапно, или при прием на продукт с неясен произход. Ако не сте сигурни, че морският колаген е добит от риби в територии за устойчив риболов, без замърсявания, или от дивата природа, не го купувайте. Хората с бъбречни заболявания и оплаквания също трябва да се консултират с лекар, преди да приемат морски колаген.

Колагенът на прах се дозира ръчно

Животинският хидролизат е в прахообразна форма няма мирис и вкус и се съчетава добре с кафе, чай, подходящ е за смути, шейкове. Той се усвоява лесно и бързо от организма, тъй като е чист протеин без добавки. Неговото голямо предимство е, че е във форма, която позволява да се приема както с топли и студени напитки, така и с него да се приготвят различни десерти, ястия. Както и да го приемате, с мерителната лъжичка винаги ще знаете точната препоръчителна доза или го ползвате според рецептата. Това разнообразява значително здравословното меню – не съдържа ГМО, глутен, изкуствени оцветители или подсладители.

Не на последно място – ползите от приема на колаген са базирани почти изцяло на приема на хидролизират и то животински. Това означава, че са добре проучени и без странични ефекти за здрави хора.

При колагена, извлечен от риба или морски дарове, проучванията са по-малко, но ползите като цяло се препокриват. Това е по-нов продукт на пазара на хранителни добавки. Въпреки че няма мирис и вкус, по-често се предлага в комбинация или овкусен.

Течният колаген – предварително готов

Течният колаген представлява колаген на прах, разтворен в предварително приготвени течности. Няма доказателства за по-доброто абсорбиране от организма на предварително разтворен колаген под течна форма. Смята се, че той се изхвърля по-бързо от организма и реално не засища нуждите му.

Предизвикателствата при него са няколко:

  • Сместа се утаява и е възможно да не приемате една и съща доза колаген всеки ден. Често е в комбинация с минерали например, и така е трудно да измерите ефекта на колагена. Възможни странични ефекти не могат да се проследят, което увеличава риска от алергия например;
  • Въпреки че хидролизатът по-често е разтворен в пречистена вода, е възможно напитката да не е по вашия вкус и да се налага подслаждане, което означава, че не приемате чист протеин. Това може да компрометира режима ви, за който разчитате на формула с чист колаген;
  • Тези предварително приготвени напитки са чудесен вариант за заети хора на път, които търсят здравословно освежаване. Но предварително приготвена колагенова вода е по-скъп вариант и не е доказано, че е по-ефективен. Еднократните дози също така увеличават пластмасовите отпадъци за еднократна употреба, за разлика от опаковката с колаген на прах за по-дълго време.

Произходът на колагена е важен

Колагенът на прах е сред най-популярните и утвърдени протеинови хранителни добавки. При него най-важен е произходът – да бъде извлечен от свободно отглеждани пасищни говеда, ако е животински, или от риба или морски дарове в защитени морски територии, без замърсявания. И в двата случая, потърсете информация на опаковката на продукта.

При течните колагени се използват пречистена вода, други течности под формата на шотове или смути, в чиито състав често може и да се съдържат алергени например. Затова ви съветваме, при избор на хранителна добавка да се насочите към тази в най-чист вид, който ви позволява да я използвате по много начини в ежедневието си. Така ще разнообразите менюто си, без да правите компромис с качеството или дозата. Накратко колагеновите пептиди на прах са практичен избор за хората, които търсят дългосрочна полза за своето ставно здраве, по-свежа кожа, здрава и силна коса и нокти, по-добри резултати при спорт.

1
Free Gift