Меню

Блог

Хидролизиран колаген или течен колаген? 30.11.2021 14:35:43

Хидролизиран колаген или течен колаген?

Знаете ли кой колаген се усвоява по-лесно и бързо от организма - на прах или в течна форма? Кой продукт можете да ползвате и за готвене за по-разнообразно хранене? Ще ви представим двата типа хранителна добавка, така че да направите информиран избор за най-добър резултат за вашето здраве, красота, спортни постижения, за разнообразно хранене и без компромис с качеството или дозата.

Що е то Хидролизиран колаген?

Колагеновият хидролизат е в началото на всичко, така че няма спор кое е първо. Той се получава при хидролиза на желатинов протеин от животински хрущяли и кости (тип 1 – един от най-разпространените в човешката тяло). При този процес се съкращават аминокиселинните вериги , така че се свеждат до по-кратки пептидни съединения в много по-добре усвоима форма за организма. Като резултат 18 аминокиселини, от които 9 – есенциални – например глицин, пролин и хидроксипролин, са в по-голяма концентрация.

Животински или рибен – кой е по-близо до човека?

Колагенът на прах може да е от свободни отглеждани говеда или добит от риба, морски дарове.

Когато колагенът е от животински произход, той е с най-близък състав до основния белтък в тялото ни – тоест с най-голямо съдържание на тип I и III.

Колаген тип I представлява около 90 % от този основен белтък в тялото ни. Той изгражда кожата, костите, стените на кръвоносните съдове, участва във  функционирането на съединителната тъкан. Тип III е вторият най-разпространен в организма ни. Той формира мускулите, органите и кръвоносните съдове. Подходящ е за поддържане на ставите, костите, за възстановяване след тренировки, за високи спортни резултати.

Ако хидролизатът е морски – извлечен основно от медуза или морска гъба, той отново е богат на колаген тип I. Пептидите му съдържат и колаген тип II – малък процент основен белтък, който изгражда хрущялите, очите и гръбначните дискове.

Въпреки че молекулите на рибния и телешкия колаген са сходни, има разлики във въздействието на продуктите. Пептидните молекули са по-малки на размер от тези на животинския, което ги прави малко по-бионалични и абсорбими от човешкия организъм. Морският колаген е особено богат на аминокиселината хидроксипролин, която е основен компонент на кожата, стените на кръвоносните съдове и други съединителни тъкани. Затова се препоръчва за грижа за кожата и за анти ейдж ефект.

Накратко, изборът на колаген от животински или морски произход, е свързан първо с диетата, към която се придържате – дали консумирате месо, или си позволявате само риба.

На този етап е важно да прецените и какви ползи търсите от приема на хранителната добавка – за справяне с определени неразположения, болки, за красота и спортни резултати и т.н., и да се насочите към един от двата типа.

Важно е и да проверите за алергия към морски дарове, която понякога се проявява внезапно, или при прием на продукт с неясен произход. Ако не сте сигурни, че морският колаген е добит от риби в територии за устойчив риболов, без замърсявания, или от дивата природа, не го купувайте. Хората с бъбречни заболявания и оплаквания също трябва да се консултират с лекар, преди да приемат морски колаген.

 

Колагенът на прах се дозира ръчно

Животинският хидролизат е в прахообразна форма няма мирис и вкус и се съчетава добре с кафе, чай, подходящ е за смути, шейкове. Той се усвоява лесно и бързо от организма, тъй като е чист протеин без добавки. Неговото голямо предимство е, че е във форма, която позволява да се приема както с топли и студени напитки, така и с него да се приготвят различни десерти, ястия. Както и да го приемате, с мерителната лъжичка винаги ще знаете точната препоръчителна доза или го ползвате според рецептата. Това разнообразява значително здравословното меню – не съдържа ГМО, глутен, изкуствени оцветители или подсладители.

Не на последно място – ползите от приема на колаген са базирани почти изцяло на приема на хидролизират и то животински. Това означава, че са добре проучени и без странични ефекти за здрави хора.

При колагена, извлечен от риба или морски дарове, проучванията са по-малко, но ползите като цяло се препокриват. Това е по-нов продукт на пазара на хранителни добавки. Въпреки че няма мирис и вкус, по-често се предлага в комбинация или овкусен.

Течният колаген – предварително готов

Течният колаген представлява колаген на прах, разтворен в предварително приготвени течности. Няма доказателства за по-доброто абсорбиране от организма на предварително разтворен колаген под течна форма. Смята се, че той се изхвърля по-бързо от организма и реално не засища нуждите му.

Предизвикателствата при него са няколко:

  • Сместа се утаява и е възможно да не приемате една и съща доза колаген всеки ден. Често е в комбинация с минерали например, и така е трудно да измерите ефекта на колагена. Възможни странични ефекти не могат да се проследят, което увеличава риска от алергия например;
  • Въпреки че хидролизатът по-често е разтворен в пречистена вода, е възможно напитката да не е по вашия вкус и да се налага подслаждане, което означава, че не приемате чист протеин. Това може да компрометира режима ви, за който разчитате на формула с чист колаген;
  • Тези предварително приготвени напитки са чудесен вариант за заети хора на път, които търсят здравословно освежаване. Но предварително приготвена колагенова вода е по-скъп вариант и не е доказано, че е по-ефективен. Еднократните дози също така увеличават пластмасовите отпадъци за еднократна употреба, за разлика от опаковката с колаген на прах за по-дълго време.

Произходът на колагена е важен

Колагенът на прах е сред най-популярните и утвърдени протеинови хранителни добавки. При него най-важен е произходът – да бъде извлечен от свободно отглеждани пасищни говеда, ако е животински, или от риба или морски дарове в защитени морски територии, без замърсявания. И в двата случая, потърсете информация на опаковката на продукта.

При течните колагени се използват пречистена вода, други течности под формата на шотове или смути, в чиито състав често може и да се съдържат алергени например. Затова ви съветваме, при избор на хранителна добавка да се насочите към тази в най-чист вид, който ви позволява да я използвате по много начини в ежедневието си. Така ще разнообразите менюто си, без да правите компромис с качеството или дозата. Накратко колагеновите пептиди на прах са практичен избор за хората, които търсят дългосрочна полза за своето ставно здраве, по-свежа кожа, здрава и силна коса и нокти, по-добри резултати при спорт.

Хидролизиран колаген - RealFood
НОВ
Какво представлява Хидролизирания колаген?  Колагенът е най-разпространен протеин в човешкото тяло, като ...
59,00 лв.
Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген
Хидролизиран колаген Какво представлява хидролизираният колаген Хидролизираният колаген от говеждо месо е ...
74,00 лв.
Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген - 226гр.
Хидролизиран колаген Какво представлява хидролизираният колаген Хидролизираният колаген от говеждо месо е ...
42,00 лв.
Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген - stick
Хидролизиран колаген Какво представлява хидролизираният колаген Хидролизираният колаген от говеждо месо е ...
54,00 лв.

Коментирането на тази статия е ограничено

Колаген

Колаген

Хидролизиран колаген или течен колаген?

Хидролизиран колаген или течен колаген?

Знаете ли кой колаген се усвоява по-лесно и бързо от организма - на прах или в течна форма? Кой продукт можете да ползвате и за готвене за по-разнообразно Знаете ли кой колаген се усвоява по-лесно и бързо от организма - на прах или в течна форма? Кой продукт можете да ползвате и за готвене за по-разнообразно 2022-03-01T17:06:27+02:00 Хидролизиран колаген или течен колаген?

<p>Знаете ли кой колаген се усвоява по-лесно и бързо от организма - на прах или в течна форма? Кой продукт можете да ползвате и за готвене за по-разнообразно хранене? Ще ви представим двата типа хранителна добавка, така че да направите информиран избор за най-добър резултат за вашето здраве, красота, спортни постижения, за разнообразно хранене и без компромис с качеството или дозата.</p> <h3><strong>Що е то Хидролизиран колаген?</strong></h3> <p>Колагеновият хидролизат е в началото на всичко, така че няма спор кое е първо. Той се получава при хидролиза на желатинов протеин от животински хрущяли и кости (тип 1 &ndash; един от най-разпространените в човешката тяло). При този процес се съкращават аминокиселинните вериги , така че се свеждат до по-кратки пептидни съединения в много по-добре усвоима форма за организма. Като резултат 18 аминокиселини, от които 9 &ndash; есенциални &ndash; например глицин, пролин и хидроксипролин, са в по-голяма концентрация.</p> <h3><strong>Животински или рибен &ndash; кой е по-близо до човека?</strong></h3> <p>Колагенът на прах може да е от свободни отглеждани говеда или добит от риба, морски дарове.</p> <p>Когато колагенът е от животински произход, той е с най-близък състав до основния белтък в тялото ни &ndash; тоест с най-голямо съдържание на тип I и III.</p> <p>Колаген тип I представлява около 90 % от този основен белтък в тялото ни. Той изгражда кожата, костите, стените на кръвоносните съдове, участва във&nbsp; функционирането на съединителната тъкан. Тип III е вторият най-разпространен в организма ни. Той формира мускулите, органите и кръвоносните съдове. Подходящ е за поддържане на ставите, костите, за възстановяване след тренировки, за високи спортни резултати.</p> <p>Ако хидролизатът е морски &ndash; извлечен основно от медуза или морска гъба, той отново е богат на колаген тип I. Пептидите му съдържат и колаген тип II &ndash; малък процент основен белтък, който изгражда хрущялите, очите и гръбначните дискове.</p> <p>Въпреки че молекулите на рибния и телешкия колаген са сходни, има разлики във въздействието на продуктите. Пептидните молекули са по-малки на размер от тези на животинския, което ги прави малко по-бионалични и абсорбими от човешкия организъм. Морският колаген е особено богат на аминокиселината хидроксипролин, която е основен компонент на кожата, стените на кръвоносните съдове и други съединителни тъкани. Затова се препоръчва за грижа за кожата и за анти ейдж ефект.</p> <p>Накратко, изборът на колаген от животински или морски произход, е свързан първо с диетата, към която се придържате &ndash; дали консумирате месо, или си позволявате само риба.</p> <p>На този етап е важно да прецените и какви ползи търсите от приема на хранителната добавка &ndash; за справяне с определени неразположения, болки, за красота и спортни резултати и т.н., и да се насочите към един от двата типа.</p> <p>Важно е и да проверите за алергия към морски дарове, която понякога се проявява внезапно, или при прием на продукт с неясен произход. Ако не сте сигурни, че морският колаген е добит от риби в територии за устойчив риболов, без замърсявания, или от дивата природа, не го купувайте. Хората с бъбречни заболявания и оплаквания също трябва да се консултират с лекар, преди да приемат морски колаген.</p> <p>&nbsp;</p> <h3><strong>Колагенът на прах се дозира ръчно</strong></h3> <p>Животинският хидролизат е в прахообразна форма няма мирис и вкус и се съчетава добре с кафе, чай, подходящ е за смути, шейкове. Той се усвоява лесно и бързо от организма, тъй като е чист протеин без добавки. Неговото голямо предимство е, че е във форма, която позволява да се приема както с топли и студени напитки, така и с него да се приготвят различни десерти, ястия. Както и да го приемате, с мерителната лъжичка винаги ще знаете точната препоръчителна доза или го ползвате според рецептата. Това разнообразява значително здравословното меню &ndash; не съдържа ГМО, глутен, изкуствени оцветители или подсладители.</p> <p>Не на последно място &ndash; ползите от приема на колаген са базирани почти изцяло на приема на хидролизират и то животински. Това означава, че са добре проучени и без странични ефекти за здрави хора.</p> <p>При колагена, извлечен от риба или морски дарове, проучванията са по-малко, но ползите като цяло се препокриват. Това е по-нов продукт на пазара на хранителни добавки. Въпреки че няма мирис и вкус, по-често се предлага в комбинация или овкусен.</p> <h3><strong>Течният колаген &ndash; предварително готов</strong></h3> <p>Течният колаген представлява колаген на прах, разтворен в предварително приготвени течности. Няма доказателства за по-доброто абсорбиране от организма на предварително разтворен колаген под течна форма. Смята се, че той се изхвърля по-бързо от организма и реално не засища нуждите му.</p> <p>Предизвикателствата при него са няколко:</p> <ul> <li>Сместа се утаява и е възможно да не приемате една и съща доза колаген всеки ден. Често е в комбинация с минерали например, и така е трудно да измерите ефекта на колагена. Възможни странични ефекти не могат да се проследят, което увеличава риска от алергия например;</li> <li>Въпреки че хидролизатът по-често е разтворен в пречистена вода, е възможно напитката да не е по вашия вкус и да се налага подслаждане, което означава, че не приемате чист протеин. Това може да компрометира режима ви, за който разчитате на формула с чист колаген;</li> <li>Тези предварително приготвени напитки са чудесен вариант за заети хора на път, които търсят здравословно освежаване. Но предварително приготвена колагенова вода е по-скъп вариант и не е доказано, че е по-ефективен. Еднократните дози също така увеличават пластмасовите отпадъци за еднократна употреба, за разлика от опаковката с колаген на прах за по-дълго време.</li> </ul> <h3><strong>Произходът на колагена е важен</strong></h3> <p>Колагенът на прах е сред най-популярните и утвърдени протеинови хранителни добавки. При него най-важен е произходът &ndash; да бъде извлечен от свободно отглеждани пасищни говеда, ако е животински, или от риба или морски дарове в защитени морски територии, без замърсявания. И в двата случая, потърсете информация на опаковката на продукта.</p> <p>При течните колагени се използват пречистена вода, други течности под формата на шотове или смути, в чиито състав често може и да се съдържат алергени например. Затова ви съветваме, при избор на хранителна добавка да се насочите към тази в най-чист вид, който ви позволява да я използвате по много начини в ежедневието си. Така ще разнообразите менюто си, без да правите компромис с качеството или дозата. Накратко колагеновите пептиди на прах са практичен избор за хората, които търсят дългосрочна полза за своето ставно здраве, по-свежа кожа, здрава и силна коса и нокти, по-добри резултати при спорт.</p> <p></p> <p></p> <div class="_products-list"> <div class="_product one-fourth " data-box="product"> <div class="_product-inner"> <div class="_product-image"><a class="_product-image-thumb" href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolagen-realfood"><span class="_product-image-thumb-holder"><img src="https://cdncloudcart.com/12431/logo/5_600x600.png?1594886322" class="lazyload-image lazyload-square" data-src="https://cdncloudcart.com/12431/products/images/191/hidroliziran-kolagen-realfood-image_61700c7c7ce79_600x600.png?1634733219" data-first-src="https://cdncloudcart.com/12431/products/images/191/hidroliziran-kolagen-realfood-image_61700c7c7ce79_600x600.png?1634733219" alt="Хидролизиран колаген - RealFood" title="Хидролизиран колаген - RealFood" /></span></a><a class="_product-quick-view" href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolagen-realfood" data-ajax-modal="true" data-modal-class="product-details"></a> <div class="_product-ribbon-holder"><span class="_product-ribbon _product-ribbon-new">НОВ</span></div> </div> <div class="_product-info"> <div class="_product-name"> <h3 class="_product-name-tag"><a href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolagen-realfood">Хидролизиран колаген - RealFood</a></h3> </div> <div class="_product-description">Какво представлява Хидролизирания колаген?&nbsp; Колагенът е най-разпространен протеин в човешкото тяло, като ...</div> <div class="_product-options"> <div class="_product-price"> <div class="_product-price-inner"><span class="price">59,00 лв.</span></div> </div> <div class="_product-add "><button class="_button add-cart-product js-disabled js-loading" data-url="https://realfood.bg/cart/add/668" data-ajax="toast" title="Купи" rel="nofollow" disabled="disabled"><span class="_figure-stack"><span class="_figure-stack-label">Купи</span></span></button></div> </div> </div> </div> </div> <div class="_product one-fourth " data-box="product"> <div class="_product-inner"> <div class="_product-image"><a class="_product-image-thumb" href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolagen"><span class="_product-image-thumb-holder"><img src="https://cdncloudcart.com/12431/logo/5_600x600.png?1594886322" class="lazyload-image lazyload-square" data-src="https://cdncloudcart.com/12431/products/images/9/collagen-hydrolysate-hidroliziran-kolagen-image_5fa9635f2d5f2_600x600.png?1622467841" data-first-src="https://cdncloudcart.com/12431/products/images/9/collagen-hydrolysate-hidroliziran-kolagen-image_5fa9635f2d5f2_600x600.png?1622467841" alt="Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген" title="Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген" /></span></a><a class="_product-quick-view" href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolagen" data-ajax-modal="true" data-modal-class="product-details"></a> <div class="_product-ribbon-holder"></div> </div> <div class="_product-info"> <div class="_product-name"> <h3 class="_product-name-tag"><a href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolagen">Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген</a></h3> </div> <div class="_product-description">Хидролизиран колаген Какво представлява хидролизираният колаген Хидролизираният колаген от говеждо месо е ...</div> <div class="_product-options"> <div class="_product-price"> <div class="_product-price-inner"><span class="price">74,00 лв.</span></div> </div> <div class="_product-add "><button class="_button add-cart-product js-disabled js-loading" data-url="https://realfood.bg/cart/add/9" data-ajax="toast" title="Купи" rel="nofollow" disabled="disabled"><span class="_figure-stack"><span class="_figure-stack-label">Купи</span></span></button></div> </div> </div> </div> </div> <div class="_product one-fourth " data-box="product"> <div class="_product-inner"> <div class="_product-image"><a class="_product-image-thumb" href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolagen-can"><span class="_product-image-thumb-holder"><img src="https://cdncloudcart.com/12431/logo/5_600x600.png?1594886322" class="lazyload-image lazyload-square" data-src="https://cdncloudcart.com/12431/products/images/144/collagen-hydrolysate-hidroliziran-kolagen-226gr-image_609a776cac0ef_600x600.png?1622452372" data-first-src="https://cdncloudcart.com/12431/products/images/144/collagen-hydrolysate-hidroliziran-kolagen-226gr-image_609a776cac0ef_600x600.png?1622452372" alt="Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген - 226гр." title="Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген - 226гр." /></span></a><a class="_product-quick-view" href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolagen-can" data-ajax-modal="true" data-modal-class="product-details"></a> <div class="_product-ribbon-holder"></div> </div> <div class="_product-info"> <div class="_product-name"> <h3 class="_product-name-tag"><a href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolagen-can">Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген - 226гр.</a></h3> </div> <div class="_product-description">Хидролизиран колаген Какво представлява хидролизираният колаген Хидролизираният колаген от говеждо месо е ...</div> <div class="_product-options"> <div class="_product-price"> <div class="_product-price-inner"><span class="price">42,00 лв.</span></div> </div> <div class="_product-add "><button class="_button add-cart-product js-disabled js-loading" data-url="https://realfood.bg/cart/add/504" data-ajax="toast" title="Купи" rel="nofollow" disabled="disabled"><span class="_figure-stack"><span class="_figure-stack-label">Купи</span></span></button></div> </div> </div> </div> </div> <div class="_product one-fourth " data-box="product"> <div class="_product-inner"> <div class="_product-image"><a class="_product-image-thumb" href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolagen-stick"><span class="_product-image-thumb-holder"><img src="https://cdncloudcart.com/12431/logo/5_600x600.png?1594886322" class="lazyload-image lazyload-square" data-src="https://cdncloudcart.com/12431/products/images/145/collagen-hydrolysate-hidroliziran-kolagen-stick-image_5f8d5505de564_600x600.png?1622452359" data-first-src="https://cdncloudcart.com/12431/products/images/145/collagen-hydrolysate-hidroliziran-kolagen-stick-image_5f8d5505de564_600x600.png?1622452359" alt="Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген - stick" title="Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген - stick" /></span></a><a class="_product-quick-view" href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolagen-stick" data-ajax-modal="true" data-modal-class="product-details"></a> <div class="_product-ribbon-holder"></div> </div> <div class="_product-info"> <div class="_product-name"> <h3 class="_product-name-tag"><a href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolagen-stick">Collagen Hydrolysate - Хидролизиран Колаген - stick</a></h3> </div> <div class="_product-description">Хидролизиран колаген Какво представлява хидролизираният колаген Хидролизираният колаген от говеждо месо е ...</div> <div class="_product-options"> <div class="_product-price"> <div class="_product-price-inner"><span class="price">54,00 лв.</span></div> </div> <div class="_product-add "><button class="_button add-cart-product js-disabled js-loading" data-url="https://realfood.bg/cart/add/506" data-ajax="toast" title="Купи" rel="nofollow" disabled="disabled"><span class="_figure-stack"><span class="_figure-stack-label">Купи</span></span></button></div> </div> </div> </div> </div> </div>

Сравнение на продукти