Преминаване към съдържанието

Какво е колаген хидролизат и как ни помага?

28 Sep, 2021 839

Какво е хидролиза? Пептиди? Колаген? Не се тревожете, няма да се изпитваме по химия или биология. Ще ви помогнем да изберете какъв колаген да купите, когато търсите най-добрия съюзник за отлична форма и добро здраве.

Колагенът е гориво за младост и здраве

Колагенът съставлява 30% от общия протеин в нашия организъм. Той се натрупва, а после и намалява след 25-годишна възраст. За да задържим процесите на стареене, да запазим сияйната кожа, здрави стави и кости, блестящите си коси, е важно да се погрижим организмът ни да го произвежда, като приемаме колаген и чрез хранителни добавки. Телешкият колаген е най-разпространеният, а преработеният чрез хидролиза умножава въздействието на ценния протеин.

Колагеновият хидролизат е по-добре усвоим. Защо?

Хидролизираният колаген от животински хрущяли и кости (тип 1 – един от най-разпространените в човешката тяло) се извлича от желатинов протеин чрез хидролиза. При нея чрез деминерализация, екстракция на колагена от желатин, ензимна хидролиза, йонен обмен, филтрация, изпаряване, стерилизация и накрая сушене, се съкращават аминокиселинните вериги, така че се свеждат до по-кратки пептидни съединения в много по-добре усвоима форма за организма. Резултатът - колагенов хидролизат или т.нар. „колагенови пептиди“, съдържа 18 аминокиселини, от които 9 – есенциални – например лизин, валин, метионин. При хидролизата тяхната концентрация се повишава, протеинът се разтваря по-лесно във вода или в други топли или студени напитки, няма мирис и вкус и по-бързо се усвоява от кръвоносната система и от кожата.

Ползите се умножават

Няколко са научно доказаните ползи от ценния протеин:

Резултати от проучване сред 114 жени, приемали колагенов хидролизат 8 седмици, показват значително намаляване на бръчките около очите и увеличаване на еластичността на кожата. Но специалистите предупреждават, че употребата на козметични продукти, съдържащи колаген, може да създава нереалистични очаквания и затова директният прием на колаген има повече предимства.

За здрави кости и стави: има повече от 60 проучвания относно ефикасността на хидролизирания колаген при борбата с остеоартрита и остеопороза. Той се препоръчва за дългосрочна употреба, особено за жените в мено- и постменопауза. Данни от проучване сред 51 жени в постменопауза с диагноза остеопения (намалена костна плътност), показват, че приемът на протеина, заедно с хранителни добавки, богати на калций и витамин Д, укрепва костите. След 6-месечен прием на 10 грама хидролизат от 250 пациенти с остеоартрит на коляното, резултатите са повече от положителни – значително подобрение на състоянието им и намаляване на болките, пише https://www.verywellhealth.com.

За лечение на рани и при травми: Д-р Лили Милс, говорител на британската Академия по хранене и диетика казва, че хората приемат хидролизат, за да постигнат определени цели, но тялото има собствени приоритети и, ако това е възстановяването от рани или травма, то ще насочи ценния протеин именно за това. „Може до приемаме колаген за по-сияйна кожа, но щом веднъж тялото ни го абсорбира, той става част от басейн от аминокиселини, които се ползват там, където са нужни“.

Вкусно и полезно

Безспорно едно от предимствата на хидролизата е, че е под формата на прах, няма вкус и мирис, лесно се разтваря във вода, кафе или чай. Предлага се и с различни вкусове, така че да се го съчетаете със смутито си сутрин, или да го прибавите в рецепта за сладкиши например. КафеГена – кафе с хидролизиран колаген е прекрасно събуждане или ободряване, нали? По този начин ценният протеин става част от здравословната ни диета и въпросът: „Какъв колаген да пия?“ се превръща: „Кой е най-добрият колаген на пазара?“ .