Преминаване към съдържанието

Колаген и витамин Ц: Защо са толкова страхотни заедно и как може да се погрижите за кожата си с тяхна помощ

31 Mar, 2021 1576

КОЛАГЕН И ВИТАМИН С

Знаете ли, че колагенът е от съществено значение за здравето на цялото ни тяло? Той е и много важен елемент, ако искаме да имаме здрава и красива кожа. Сам по себе си, колагенът има силата да:

  • хидратира кожата като и помага да изглежда плътна и здрава;
  • облекчава болките в ставите, костите и мускулите;
  • подобрява здравето на червата;
  • укрепва косата и ноктите.

Когато стане въпрос за образуване на колаген в тялото, има един витамин, който е от изключителна важност за този процес – витамин С. Освен че се грижи за имунитета и цялостното ни здраве, витамин С е ключов елемент, който позволява на тялото ни да произвежда колаген.

Недостигът на витамин С и колаген в тялото ни може да има сериозен ефект върху здравето ни. Стареенето, излагането на слънце, генетиката и лошата диета са причините, поради които количествата колаген и витамин С може да започнат да намаляват. И най-често това се отразява върху кожата ни.

За щастие, може да се погрижите за здравето си и да се радвате на красива и млада кожа, като приемате колаген и витамин с под формата на хранителна добавка. Ето какво трябва да знаете за тези два елемента и как заедно те могат да ви помогнат да бъдете здрави и красиви:

Какво представлява колагенът и защо е важен за кожата?

Колагенът е протеин (най-разпространеният протеин в нашето тяло), съставен от аминокиселини. Тези аминокиселини действат като градивни елементи в тялото, най-вече на кожата, съединителната тъкан, костите и сухожилията.

След 25-тата година, естественото производство на колаген в организма ни започва да намалява с около 1% всяка година. Тогава може да се появят болки в ставите и костите. Започват да се появяват първите признаци на стареене - бръчки и фини линии. Кожата се отпуска, а тенът става неравномерен.

От друга страна, оптималното количество колаген в организма ни помага да имаме здрава кожа без фини линии и бръчки, по-силни коса и нокти, здрави кости и стави. Ето защо е важно да поддържате нивата на този елемент в тялото си чрез богати на колаген храни и добавки с колаген. За щастие, на пазара може да откриете много и различни видове колаген, от които да изберете най-подходящия за себе си.  Също така е важно да се уверите, че вашият колаген е хидролизиран. Това означава, че той се разгражда на малки частици, които са лесни за смилане, докато нехидролизираните имат тенденция да имат молекули, които са твърде големи, за да се разпаднат в стомаха ви. Когато това се случи, вие не абсорбирате колагена и следователно не получавате от него това, което бихте получили от хидролизирания колаген. 

Каква е връзката между колаген и витамин С?

Знаете, че Витамин С е изключително важен за добрия имунитет и цялостното ни здраве. Той е и необходим за синтеза и поддържането на колаген в тялотo. Витаминът действа като вид лепило, което свързва колагеновите влакна и помага за поддържане нивата на колаген в тялото. Витамин C е важен и за регенерирането на витамин Е, имунната система, здравето на кожата и растежа и възстановяването на телесните тъкани.  

Може ли да приемате колаген и витамин С заедно?

Ако сте решили да дадете на кожата си доза здраве, направете го като приемате едновременно колаген и витамин С. Комбинацията от тези два елемента ще действа много повече отколкото ако ги приемате отделно. Но внимавайте при избора.

Когато избирате хранителни добавки, убедете се, че те са максимално чисти. Това означава, че те нямат добавени елементи, оцветители и ароматизатори. В противен случай, тези добавки могат да попречат на полезното действие на колагена. Хидролизираният колаген RealFood е 100% чист продукт, създаден от свободно отглеждани, пасищни животни. Той няма вкус и мирис, няма добавени елементи и ще ви осигури необходимото количество колаген за оптимално здраве и красота, във форма, лесна за усвояване от организма.

При търсенето на добавки с витамин С трябва да внимавате за същите неща, те да бъдат чисти и без добавени оцветители. Едно нещо, което трябва да се отбележи по отношение на грижата за кожата, е, че витамин С действа локално върху кожата, докато колагенът не действа. Серумите и кремовете, които съдържат витамин С, са чудесни за обновяване на кожните клетки и възстановяване на уврежданията. Колагенът, от друга страна, не може да се абсорбира през кожата.

Колаген и витамин С са два важни елемента, от които всички имаме нужда за здраво и красиво тяло. Погрижете се за себе си като си осигурявате ежедневно коктейл от двата, за да изглеждате и да се чувствате страхотно, независимо от възрастта си.