Преминаване към съдържанието

Колаген за по-високи спортни резултати

28 Oct, 2021 282

Хидролизираният колаген се използва от активно спортуващите заради многото ползи от него: изграждане на мускулна маса, поддържане и възстановяване на костите и ставите, при борба с разтежения и контузии. Причините той да присъства в ежедневната диета на спортистите са много, но основната е една: колагенът е основен протеин и с намаляването му всеки е изложен на по-голям риск от травми, износване на костите, ставни неразположения, а това влияе и на добрата физическа форма, към която се стремим.

Колагенът изгражда мускулите

Скелетните мускули са изградени от вода (72 – 80%) и 15-20% протеини, като колагенът представлява 90% от тях. В края на всяко мускулно влакно се вмъкват влакна колаген от сухожилията или фасциите и това прави преходът от един вид тъкан в друга плавен и устойчив.

Колагенът има отношение и към гъвкавостта на мускулните влакна. Протеинът е изграден от спирали, които при разтягане на мускулите се опъват, разтягат и изправят. Той е издръжлив на натоварвания, отличава се с голяма якост на опън, но ограничена еластичност и затова е подходящ за предаване на сила.

Колагенът набъбва и увеличава обема си във водата, която изгражда мускулите. Затова, когато скелетните мускули не са активни, разрушаването на колагена се ускорява, поради недостиг на достатъчно кръстосани връзки, които да го направят устойчив. Трайното обездвижване води до мускулна атрофия, защото без протеини като колаген, мускулните влакна са отпускат.

Защо хидролизиран колаген?

Колагеновият хидролизат или т.нар. „колагенови пептиди“, съдържа 18 аминокиселини, от които 9 есенциални. При хидролизата тяхната концентрация се повишава и така организмът получава повече за по-кратко време. Пептидите на колаген I и III са най-разпространените в човешкия организъм, затова е важно да се стимулира тяхното производство с качествена хранителна добавка, която подпомага и натрупването на мускулна маса.  

Повече мускулна маса, по-добри резултати

Колагенът съдържа аминокиселините глицин и аргинин, които изграждат креатина - аминокиселина, която подпомага доставянето на енергия към мускулите и нервите. Именно натрупването ѝ подобрява изграждането на мускулна маса, повишава силата и води като цяло до по-добри спортни постижения.

Колагенът има отношение и към поддържането  на положителен азотен баланс, който държи тялото в състояние на анаболизъм - растеж и изграждане на тъканите, включително скелетните мускули.  При приема на хранителната добавка след тренировка пептидите изпращат сигнали, които го предизвикват. Това е и причината спортистите да приемат  хидролизат за по-високи и устойчиви резултати.  

По-малко умора, по-добро възстановяване

Хидролизираният колаген намалява умерената мускулна скованост след спортни упражнения. Проучване сред физически активни хора от 2008 г. показва, че хранителната добавка намалява болките, свързани с напрежението в съединителната тъкан. Т.нар. лигаменти изграждат мускулите, сухожилията, хрущялите и кости и 75% от тях са  колаген.

Два основни процеса на тялото са отговорни за лекуване и възстановяване на скъсани или разтегнати мускули: регенерация на мускулни влакна, едновременно с производството на съединителна тъкан. По време на лекуването тялото е в състояние на висок метаболизъм и има нужда от повече протеини. Прием на колаген засилва действието на възстановителни процедури за намаляване на отока, влияе положително на увеличаването на подвижността на увредените стави.  

За по-здрави стави и срещу износване

При усилени тренировки е възможно мускулите да растат по-бързо от съединителните тъкани. Това може да доведе до болка, разтежения, износване. Според мащабно клинично проучване, продължило 24 седмици, приемът на хранителната добавка ограничава болките в ставите при атлети, които се подлагат на големи изпитания, и както вече стана ясно, подпомага възстановяването. Той забавя и дегенеративните процеси, затова дори и при по-ограничена подвижност той помага за по-добро ставно здраве.  

Хидролизираният колаген на RealFood е подходяща за ежедневен прием от за активно спортуващите, които търсят допълнителен източник на чист и качествен протеин. Няма мирис, вкус, не съдържа ГМО и глутен, и няма специфични противопоказания при здрави хора. Можете да разтворите в смути, фреш, да си приготвите десерт или основно ястие с подсилен протеин в него. Колагенът ще ви помогне да живеете активно, да сте здрави и да ви е вкусно всеки ден!

1
Free Gift