Преминаване към съдържанието

Колаген за здрава и красива кожа

10 Nov, 2021 65

Кожата ни е огледало, показва колко и как се грижим за себе си и красотата си, предупреждава ни, когато забравим, че здравето е най-важно. Естествената загуба на колаген след 25-а година подсеща, че  е важно да стимулираме производството му от организма, за да изглеждаме добре.  Хидролизираният колаген е отличен избор, защото се усвоява от организма по-бързо и лесно и това личи на лицето ни . Заедно с грижата чрез качествена козметика, приемът на хранителната добавка гарантира по-добра хидратация и еластичност, по-малко фини бръчки, по-силна защита срещу кожни раздразнения.  

Колагенът изгражда кожата

Кратък урок какво е кожа. Тя е вторият най-голям по площ човешки орган. Външната обвивка на тялото ни пази подлежащите мускули, кости, сухожилия и вътрешни органи. Нейните функции са много, но сред най-важните са: да ни пази от околната среда, да помага за хидратацията, за регулиране на температурата и на чувствителността, служи като топлоизолация, през нея дишаме и отделяме ненужното.

Дермата е средният слой на кожата, който се състои от съединителна тъкан. Структурни елементи на дермата са колаген тип I и III и еластични влакна.

В него се намират нервни окончания, които придават чувствителност към докосване, топлина и т.н. В този слой се намират и космените фоликули, които осигуряват растежа на косата. Кръвоносните съдове в дермата пренасят нутриентите и са отговорни за пречистването от отпадъци.

За по-добра хидратация

Двойно проверено клинично проучване на германски учени показва, че след прием на колагенови пептиди в продължение на 3 месеца 28% от жените участници са споделили за по-добра хидратация на кожата си, а 24% - в подобряване на плътността ѝ. 4 седмици след края на експеримента добрите резултати са продължили.

Това се дължи на факта, че оралният прием на хранителната добавка подсилва производството на пролин – една от ключовите аминокиселини в колагена. Веднага след усвояването ѝ пептидите достигат до кожата чрез кръвоносните съдове и се свързват с нея. Това стимулира производството на хиалуронова киселина в дермалните фибробласти. Това са клетки в рамките на дермата, които са отговорни за генерирането на съединителната тъкан. Колагенът подобрява и бариерната функция на кожата, като повишава съдържанието на вода. Затова хидратацията е важна и при случаите, когато кожата се бори с раздразнения, с последици от нездравословен начин на живот.

Колагенът - антиоксидант за еластична и по-млада кожа

При т.нар. оксидативен стрес – процес, при който свободните радикали нанасят вреди на клетъчните мембрани, протеините и ДНК-то, производството на колаген намалява и може да се предизвика преждевременно стареене, характерно с фини бръчки, загуба на еластичност и на блясък.

С приема на антиоксиданти се забавя или възпрепятства окисляването на другите молекули. Колагеновият хидролизат е антиоксидант с ниско молекулно тегло, който лесно се усвоява. Но, за да има ефект, е важно приемът на хранителната добавка да е дългосрочен и редовен.

За възстановяване след слънчеви изгаряния

Радиацията от ултравиолетови лъчи при прекомерно излагане на слънце води до преждевременно разпадане на колагена и това ускорява стареенето на кожата. При този процес в дермата се предизвика свръхнапрупване на еластан и се появяват слънчеви петна. Ако процесът продължи, се появяват фини бръчки и кожата увисва.

Слънчевата радиация е сред основните причини за формиране и на свободните радикали, за които вече говорихме. Затова стимулирането на собственото производство на колаген е основна грижа за поддържането на кожата при хората, които се излагат на слънце заради работата си или за удоволствие. Лекарите препоръчват приема на хранителната добавка и в месеците след лятото за възстановяване на баланса на колаген.

Хидролизиран колаген – но какъв?

Качествената грижа за кожата не е въпрос само на красота. Кожата има основна защитна функция. Затова как изглеждаме наистина е индикатор и как се чувстваме.

Затова изборът на качествен хидролизиран колаген за всекидневна грижа показва нашата осъзнатост в дългосрочен план. Когато четем състава на хранителната добавка, е важно да проверим дали е чист протеин, дали съдържа ГМО, глутен, изкуствени подсладители.

1
Free Gift